Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Μουλκιώτης: “Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μισές αλήθειες για να αποκρύπτει τα μεγάλα ψέματα”

Published

on

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την επικουρική ασφάλιση στον Καιάδα και υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης»

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία με το νομοθέτημά οδηγεί την επικουρική ασφάλιση στον Καιάδα και τους νέους στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη μετανάστευση.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου:

  • Υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Δεν θεραπεύει μέσω της εισαγωγής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος τη δημογραφική απειλή στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό.
  • Οδηγεί σε μια σύνταξη 25%-35% χαμηλότερη από εκείνη που καταβάλλεται με βάση το σημερινό καθεστώς.

Η Κυβέρνηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ατομικών συμβάσεων εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών και του «ξεπερασμένου 8ώρου»,  αποκρύπτει την ωμή αλήθεια: ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων.

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μισές αλήθειες για να αποκρύπτει τα μεγάλα ψέματα:

  • Ισχυρίζεται ότι σχεδόν όλες  οι προηγμένες χώρες έχουν αναπτύξει κεφαλαιοποιητικά  συστήματα ασφάλισης αλλά δεν λέει ότι στη Σουηδία οι ατομικοί κουμπαράδες που κεφαλαιοποιούν της εισφορές, καταλαμβάνουν συγκριτικά έναν πολύ μικρό χώρο του δημόσιου συνταξιοδοτικού πυλώνα, δεδομένου ότι οι εισφορές που καταβάλλονται σε της, ανέρχονται μόλις στο 2,5%.
  • Δεν λέει τίποτα για την δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία και τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γιατί η Γερμανία και η Γαλλία εφαρμόζουν το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών, πραγματοποιώντας παραμετρικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσαρμογή στη γήρανση του πληθυσμού.
  • Δεν εξηγεί γιατί όταν ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος, δηλαδή η  επαγγελματική ασφάλιση (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης/ΙΕΣΠ) λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, επιλέγει να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό για τα ΤΕΑ/ΙΕΣΠ νέο επικουρικό ταμείο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής ασφάλισης.

Είναι δεδομένο ότι από την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης χάνουν:

  • η νέα γενιά,
  • η παλιά γενιά και οι νυν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ,
  • η ελληνική οικονομία.

Μοναδικοί κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που θα «επενδύουν» τις εισφορές (δηλαδή, τον κόπο πολλών χρόνων δουλειάς) των ασφαλισμένων και οι μεγαλομέτοχοι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στους οποίους άλλωστε ο σημερινός Πρωθυπουργός το είχε τάξει προεκλογικά…

Το Κίνημα Αλλαγής αποδοκιμάζει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα επανακαταθέσει τις προτάσεις του για ένα βιώσιμο, σύγχρονο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί εμείς σεβόμαστε τόσο τους νέους, όσο και τις παλαιότερες γενιές.

Advertisement