Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Μουλκιώτης: «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο Σκρέκα – Μητσοτάκη που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για την μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα»

Published

on

Τοποθέτηση Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής.

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, με το νομοσχέδιο Σκρέκα – Μητσοτάκη, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργημένης ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και γι’ αυτό, το καταψηφίζουμε.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο:

Η Κυβέρνηση κατάφερε στο τέλος της τετραετίας να αυτοακυρωθεί, παραβιάζοντας το δικό της νόμο, το υποτίθεται εμβληματικό νόμο για το Επιτελικό Κράτος, που ορίζει τη διάρκεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης σε 2 εβδομάδες, με δυνατότητα σύντμησης στην 1 εβδομάδα για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους.
Παρά την νομολογία του ΣτΕ και τις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές και υλικές ενέργειες για τον θωράκιση του ουσιώδη συνταγματικού σκοπού ενός δημοσίου κοινωνικού αγαθού που οφείλει να παραμείνει στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, επέλεξε τη μετονομασία της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», δείχνοντας την πρόθεση της να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα.
Η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε μια ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται» και το δημόσιο αγαθό «μετατρέπεται» σε εμπόρευμα. Δηλαδή, εκεί που υπήρχε ως δημόσιο αγαθό, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» το επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Τα πισωγυρίσματα της ηγεσίας του Υπουργείου δεν συνεπάγονται άφεση αμαρτιών και δεν αναιρούν την πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το νερό σε εμπορικό προϊόν.
Η φερόμενη οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το στοιχείο της «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης», που παραμένει αντί να καταργηθεί, δεν ξεγελά τους καλλιεργητές γης οι οποίοι είναι έρμαια της βούλησης των επιχειρηματιών επενδυτών ΑΠΕ. Η μείωση του ποσοστού επί του γηπέδου της εγκατάστασης διαιωνίζει την δυσμενή θέση τους και αυτό δεν το αποδεχόμαστε.
Τέλος, υπενθύμισε στην Κυβέρνηση ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή γενικότερα, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Μετά τη διάψευση, μετά την απαξίωση, επέρχονται η περιφρόνηση και η καταδίκη. Και η ώρα της καταδίκης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη έρθει.

Advertisement