ΓΝΩΜΕΣ
Γαλλικές εκλογές: Από τον Φρανσουά Μιτεράν στον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κώστα Καραμανλή στον Ντ’Εστέν
Liberté, égalité, fraternité! Ισχυρός επί… Μακρόν ο Εμμανουέλ και φορτσάρει! Στις 10 -και αν χρειαστεί εξαιρετικά πιθανό, στις 24 Απριλίου- 2022 θα διεξαχθούν στη Γαλλία οι Eκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της πανίσχυρης ευρωπαϊκής χώρας. Του εκλεγμένου δημοκρατικά και λαικά γαλαζοαίματου όπως λέγεται και ”παραδοσιακά” στην Γαλλία!
Στην σκληρή εκλογική κούρσα έχουν ριχτεί ο νυν -Κεντρώος- Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν (κοντά στο 25-27% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις), η συντηρητική ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν (17-19%), η κεντροδεξιά ”γαλάζια” κυρία Βαλερί Πεκρές (17-19%), ο εθνολαϊκιστής δοκιμιογράφος Ερίκ Ζεμούρ (12-14%), ο αρχηγός των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό (7-9%), με τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες έχουμε τον Χιντάλκο (5-7%) και τέλος, ο αριστερός ευρω-κομμουνιστής Ζαν-Λιν Μελανσόν (9-11%). Είναι ακόμη 3-4 υποψήφιοι πρόεδροι, αρκετά μικρής όμως σημασίας, αρκετά δεξιοί, είτε αρκετά αριστεροί, γυναίκες και άνδρες. Δεν αλλάζει κάτι στην εικόνα, είτε αναφερθούμε σε εκείνες/νους είτε οχι. Στον 2ο γύρο ο Μαρκόν δείχνει -προς το παρόν- να νικά είτε την Λε Πεν, είτε την Πεκρές με ποσοστά 55-45. Από αρχές Γενάρη και για 6 μήνες η Γαλλία κρατά -στιβαρά ευχόμαστε εκ βάθους καρδιάς- το τιμόνι της Ε.Ε. (του Συμβουλίου της Ε.Ε.). «La République En Marche» ονομάζεται το κίνημα του κου. Emmanouel Macron από το 2016 και πράγματι έχει θέσει την Δημοκρατία, την Κοινωνία και το Κράτος σε έντονη κοινωνικοπολιτική κίνηση, πατριωτικό ξύπνημα και έχει φυσήξει έντονος αέρας μεταρρυθμίσεων και ανοδικής τροχιάς. Και η λάμψη του Μακρόν, ξεπερνά και τα Γαλλικά σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ηγέτες αντιγράφουν την ιδεολογική ατζέντα του!
Δεν είναι τυχαίο ότι από 2016-2017 η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, η αριστερά είναι σε διαρκή κρίση και χαμηλά ποσοστά και το παλαιό Κέντρο έχει πλήρως απορροφηθεί από το Κίνημα Μακρόν. Συν ότι στην ευρωβουλή οι Κεντρώοι Φιλελεύθεροι Γαλλοι έχουν δώσει άλλον αέρα στην ήδη υπάρχουσα Φιλελεύθερη-Δημοκρατική Παράταξη που υπάρχει δεκαετίες τώρα. Ο μόλις 44 ετών οικονομολόγος -με ειδίκευση στην δημόσια διοίκηση- πιέζει εξαιρετικά ακόμη και την ακροδεξιά πολλές φορές, με τις παρεμβάσεις του και την διαρκώς επεκτηνόμενη και ανοιχτή σε αλλαγές πολιτική του ατζέντα και το χειροπιαστό έργο του. Και Φιλελευθερισμός και Πατριωτισμός από τον Μακρόν και δείχνει να πιάνει και να περνά στον κόσμο ακόμη και με 4-5 χρόνια φθοράς… όμως για να δούμε κατά πόσο θα τον… Πεκρ-άνει η Βαλερί Πεκρές; Είναι γεγονός ότι στις αρχικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιος/α θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Πολιτείας, σχετικό προβάδισμα κατείχαν ο μεταρρύθμισής Εμμανουέλ Μακρόν και η ακραία συνυποψήφιά του (ξανά!), Μαρίν Λε Πεν. Εντούτοις, η για πολλούς απρόβλεπτη υποψηφιότητα του ακροδεξιού Ζεμούρ, καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική που χαρακτηρίζει την κεντροδεξιά Πεκρές, είναι γεγονότα που μόνο ζορίζουν σθεναρά τη Λε Πεν.
Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (ή Εθνικής Συσπείρωσης, η μετάφραση είναι λίγο διφορούμενη) βλέπει τη δημοτικότητά της να βρίσκεται σε πτώση. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει το ότι για τον χώρο της ευρύτερης δεξιάς, από τους πιο κεντρώους έως και τους πλέον ακραίους, υπάρχουν 4-5 υποψήφιες/φιοι, ο καθένας από τους οποίους έχει το μεγάλο κοινό του. Δε πρέπει άλλωστε να λησμονείται πως η υποψήφια που ψήφισε και επέλεξε σε κλειστές εκλογές (!) το Γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Βαλερί Πεκρές, έχει διατελέσει πρώην Υπουργός Κυβερνήσεων Σαρκοζί, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος της Περιφέρειας του Ιλ ντε Φρανς, η οποία περιλαμβάνει και τη πανίσχυρη Πόλη του Φωτός. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί εμπιστεύεται για πρώτη φορά γυναικά για την προεδρική εκλογή! Σημαντικό πολύ, αλλά θα τους βοηθήσει; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι πιο αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν στο δεύτερο γύρο να βρίσκεται ο δυναμικός Μακρόν, όχι με τη Λε Πεν, αλλά με την ‘’γαλάζια’’ Πεκρές, με το πρώτο μάλιστα να συγκεντρώνει ποσοστά 25,5-27,5% και η Πεκρές 17-19%.
Παρά τα όποια προγνωστικά, φαίνεται πως όσο προχωράμε προς την άνοιξη, τόσο θα κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, ενώ είναι πολύ πιθανό οι ισορροπίες να μεταβληθούν υπέρ ή κατά των υποψηφίων. Ποια/Ποιος θα αντέξει; Ποια/ποιος θα χτυπήσει τους αντιπάλους του… αλλά όχι και πολύ γιατί στον 2ο προεδρικό γύρο μπορεί να τους χρειαστεί κιόλας! Ο Μακρόν αντέχει… ως Ελλάδα (και Κύπρος!) αυτό ως γεγονός μας συμφέρει. Οικονομικά, Ενεργειακά, Διπλωματικά, Στρατηγικά, Αμυντικά. Από τον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο και μέχρι σήμερα διαχρονικές και στενές οι σχέσεις μας, πέρα από Κέντρο, Δεξιά και Αριστερά. Ως Κοινωνία και Οικονομία μας συμφέρει μια ισχυρή Γαλλία, όπως και να χει. Αμυντικοί Εξοπλισμοί, Οικονομικές Δραστηριότητες, Κεφαλαιακές και Τραπεζικές Συνδέσεις, Ψηφιακή Εποχή πανευρωπαϊκά, Τουρισμός και Πολιτισμός και Τέχνη… τόσα και τόσα και άλλα τόσα μας δένουν με τον φίλο Γαλλλικό Λαό. “Συγχωρώ τους ανθρώπους όταν δεν συμφωνούν με την άποψή μου, αλλά δεν τους συγχωρώ όταν δεν συμφωνούν με τη δική τους” έλεγε ο Μεγάλος Γάλλος Διπλωμάτης και Πολιτικός, Charles Maurice de Talleyrand… ας το σκεφθούν Γάλλοι (και Ευρωπαίοι και Έλληνες!). Οι Γάλλοι έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μετά από 15-17 χρόνια να βγούνε μπροστά από τους Γερμανούς, το λέμε και αυτό… και όποια/όποιος κατάλαβε…
Δύο μήνες απομένουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 και μας αφορούν περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Κοιτάμε με προσοχή τις προεδρικές γαλλικές εκλογές. Αυτονοήτως, λοιπόν, οι εκλογές του Απριλίου αποκτούν μεγάλη σημασία για την χώρα μας διότι η Γαλλία είναι η μόνη ίσως ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, μέσα σε μια μακρά σειρά ετών, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι και σήμερα. Τα συγκλίνοντα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των δύο χώρων είναι μεγάλα και ενισχύονται όλο και περισσότερο. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά το περασμένο έτος η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, «Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία”. Το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου , προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία προκάλεσαν ταραχή στην Άγκυρα. Η αποτρεπτική ισχύς και η αμυντική δύναμη της Πατρίδας μας ενισχύεται σταδιακά και γοργά σε όλα τα επίπεδα, θωρακίζει τη χώρα, αλλά αναβαθμίζει επίσης το ρόλο της στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η ισχυρή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση θα γράψει ιστορία και ανοίγει το δρόμο ίσως για την Αυτοδύναμη Στρατιωτικά και Διπλωματικά Ενωμένη Ευρώπη του Μέλλοντος.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γαλλίας επέλεξαν -την καθαρή λύση- Valerie Pecresse, επικεφαλής της οικονομικά ισχυρής περιοχής του Παρισιού, για να πολεμήσει τον Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Aυτό σηματοδοτεί, την πρώτη φορά που μια γυναίκα επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το κεντροδεξιό κόμμα σε μια προεδρική αναμέτρηση. H Πεκρές κέρδισε τον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, με το 61% των ψήφων από μέλη του κόμματος σε κλειστές εκλογές. Ο Eric Ciotti, ένας νομοθέτης από τη νότια Γαλλία που συχνά συγκρίνεται με τον ακροδεξιό προεδρικό αντίπαλο Eric Zemmour, πήρε το 39%. “Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κόμμα του στρατηγού Ντε Γκωλ, η πολιτική μας οικογένεια θα έχει μια γυναίκα υποψήφια”, είπε η Πεκρές σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. “Θα αποκαταστήσουμε τη γαλλική υπερηφάνεια και θα προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό”.
Αλλά έχει η Πεκρές, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση έχει πιθανότητες να κερδίσει την κορυφαία θέση της Γαλλίας και να επιστρέψει τους Ρεπουμπλικάνους στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία; Ο κος. Macron έχει καεί πολιτικά; Μάλλον όχι, γιατί δείχνει να αντέχει ακόμη και τα 4-5… 6 κύματα του SARS-COVID 19 και των μεταλλάξεων του και όλα τα ανοιχτά οικονομικά μέτωπα και διεθνή ζητήματα, βλέπε Ουκρανικό. Τέλος, είναι συνολικά θετικό, ασχέτως ιδεολογίας, για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δύση ότι τουλάχιστον 3 Γυναίκες ”τρέχουν” για Προεδρίνες σε ένα τόσο μα τόσο ισχυρό ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό, σημαντικό πολιτιστικά, λαμπερό και γοητευτικό, με μεγάλη επιρροή και εξαιρετική δύναμη, κράτος. Τέλη Μάρτη θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα… Vive La France! Vive La Grece! Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία!