“Το Κίνημα Αλλαγής ως ανάχωμα του «επιτελικού χάους» “

Άρθρο-Γνώμης του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, Χρήστου Δημτσιούδη

Το θέατρο του παραλόγου ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Βουλή των Ελλήνων  με αφορμή την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης μετά την παταγώδη αποτυχία  του επιτελικού χάους και όχι κράτους, που κατάφερε να μετατρέψει σχεδόν ολόκληρη την Αττική σε ένα ατελείωτο χιονοδρομικό κέντρο. 

Η διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, είχε ως αποτέλεσμα των αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική οδό, το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας και αρκετών συνοικιών της Αθήνας, την κατάρρευση των υποδομών του ηλεκτρικού ρεύματος το όποιο κόπηκε για αρκετές μέρες σε χιλιάδες συμπολίτες μας με την κατάρρευση του δικτύου, αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο ότι το επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η ΝΔ στην κυριολεξία δεν υπάρχει.   

Η πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για την απολογία ολόκληρης της ΝΔ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για την  παταγώδη αποτυχίας τους και την αρχή για μία  δομημένη αντιπολιτευτική τακτική που θα στηριζόταν σε επιχειρήματα και προτάσεις  για την διαχείριση  μιας σειράς κρίσεων που έχουν κοστίσει πάρα πολύ στην χώρα αλλά και τους πολίτες, όπως η υγειονομική κρίση, οι φωτιές του καλοκαιριού, ο περασμένος χιονιάς όπου και πάλι έκλεισαν Εθνικές οδοί και η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει. 

Αντίθετη γνώμη φυσικά είχε ο κ. Τσίπρας, οποίος για άλλη μία φόρα στάθηκε  μέγας πολίτικος χορηγός της ΝΔ και της Κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη Βουλή χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και οδήγησε την κουβέντα στο Κοινοβούλιο από τα ουσιώδη στα δευτερεύοντα ζητήματα. Τι ακούσαμε λοιπόν για την διαχείριση της χιονοκαταιγίδας από Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση απολύτως τίποτα, αντίθετα μάθαμε για το ποιος από τους δύο έχει καλύτερες σχέσεις με τα στελέχη διαχείρισης της Αττικής οδός, ποιος από τους δύο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του είχε ή έχει καλύτερες σχέσεις και σε ποίους έλεγε περισσότερα ευχαριστώ ο υπόδικος  Μένιος, τον κύριο Μητσοτάκη με την πολίτικη υπεροψία που τον διακρίνει  να ζητάει στην ουσία ένα μισό συγγνώμη από τους πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι, και τον κύριο Τσίπρα με το πολίτικο θράσος που τον διακρίνει να ζητάει   από τους άλλους να ζητήσουν συγνώμη για πολιτική τυμβωρυχία της τραγωδίας στο Μάτι. Η μπάλα στην εξέδρα λοιπόν…      

Υπήρξε όμως ένα σημείο που συμφωνήσαν και οι δύο όπως φαίνεται και από τις πανομοιότυπες ανακοινώσεις σε βάρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του νέου Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη βάζοντας ένα πλαστό πολιτικό ερώτημα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της μομφής αφού δεν θέλει εκλογές; Αρχικά, ζήτημα περί εκλογών δεν μπορούσε να τεθεί καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία ουδέποτε απειλήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του ήταν το μοναδικό κόμμα που προσήλθε στην συζήτηση για την πρόταση μομφής με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις  για το πώς οφείλει να γίνει ο μετασχηματισμός ενός σύγχρονου Υπουργείου Πολίτικης Προστασίας με στόχο να αναδείξει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους και της Κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την τραγωδία στο Ματί, υπήρξε ο δημιουργός και εισηγητής του rescEU  που αποτελεί σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων  Πολιτικής Προστασίας και αλληλόβοηθειας μεταξύ των χώρων Ε.Ε, σε αυτό το σημείο να σημειωθεί η τραγική καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να καούν 3 φόρες περισσότερές δασικές εκτάσεις σε σχέση με άλλες Μεσογειακές  χώρες.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν πλέον αντιληφτεί ότι ο πολίτικος άξονας μετά από χρόνια μετατοπίζεται προς όφελος του  ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν οφείλεται μόνο στη προσωπική δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και στις ξεκάθαρες θέσεις που έχει αναγγείλει σε μία σειρά από ζητήματα και την  ιδιαίτερη κινητικότητα που επιδεικνύει το Κόμμα τον τελευταίο καιρό απευθυνόμενο σε φορείς και συλλογικότητες προσπαθώντας να διαμορφώσει μία σύγχρονη πολιτική ατζέντα, που θα δώσεις απαντήσεις σε ζήτημα όπως η ενεργειακή άνοδος των τιμών, η άνοδος των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, η ανεργία των νέων που αποτελεί κομβικό πρόβλημα για την χώρα μας και γενικότερα να ασκήσει  μία υπεύθυνη αντιπολίτευση με ολοκληρωμένες και αξιόλογες προτάσεις χωρίς πολίτικες ακρότητες και λεκτικούς λαϊκισμούς        . 

Όσο κάποιοι προσπαθούν να παρομοιάσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την Ωραία Ελένη ή το μήλο της Έριδος στο δικομματικό αδιέξοδο της απλής αναλογικής που θα βασανίζει ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ,  να τους θυμίσουμε ότι στο πολίτικο μας σύστημα υπάρχει και ο Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ με το ανανεωμένο άφθαρτο στελεχιακό του δυναμικό που δεν συνδιαλέγεται με Μένιους, με τις ξεκάθαρες πολίτικες του θέσεις και την πολιτική του αυτονομία που διασφαλίστηκε με την συμμέτοχη 280000 στις εσωκομματικές του διαδικασίες του περασμένου Δεκέμβρη κοιτάει μπροστά χωρίς να λοξοκοιτάζει δεξία-αριστερά και στις επόμενες εκλογές θα οδηγήσει στην ολική επαναφορά της Σοσιαλδημοκρατίας ως κυρίαρχη πολίτικη τάση στη χώρα μας.

Η άνοδος του  ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα είναι το πολίτικο ανάχωμα απέναντι στην επιτελική ανεπάρκεια της ΝΔ που διαχειρίζεται με όρους επικοινωνίας τις συνεχείς αποτυχίες της εις βάρος του Έλληνα Πολίτη αλλά και απέναντι στην  ολοφάνερη ανικανότητα πλέον του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει σοβαρά, απεύθυνα και αξιόπιστα τα καθήκοντα του ως Αξιωματική αντιπολίτευση.  Όσο απομακρύνονται τα σενάρια που φτιαχτούν κάποιοι και θέλουν το ΠΑΣΟΚ  από την μία να κάνει την λάντζα του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη τα ρεπό του κ. Τσίπρα τόσο υπάρχει η πραγματική ελπίδα για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης ως σοβαρής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. 

 

Δημτσιούδης Χρήστος

Πρ. Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

MSc Health Management

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ