ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ.Γεννηματά σε Μητσοτάκη: “Για να κάνετε κριτική τώρα, κάντε πρώτα σε εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2011!”
Δευτερολογία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή
Κύριε πρωθυπουργέ,
Ήρθατε και μας είπατε σήμερα ότι μεγαλώσατε την Ελλάδα και αναρωτηθήκατε γιατί καμία άλλη κυβέρνηση σήμερα, δεν το έπραξε αυτό.
Επειδή έχουμε επιδείξει πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μέσα σε αυτή την αίθουσα, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, να χαμηλώσετε λίγο τους τόνους γιατί όλοι γνωρίζουν, μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, ότι δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Επειδή διαβάστηκαν με καθυστέρηση οι συνθήκες από την κυβέρνησή σας και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή, που σήμερα πράγματι όλοι στηρίζουμε, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε σε αυτή την αίθουσα ότι στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Θα έλεγα, λοιπόν, να διαβάσετε λίγο καλύτερα το κλίμα που υπάρχει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να κατεβάσετε λίγο τους τόνους, τις θριαμβολογίες. Μας χρεώσατε, μάλιστα, ότι ανεβάσαμε τους τόνους της αντιπολίτευσης και αυτό μειώνει τελικά τη σημασία αυτού που σήμερα ψηφίζεται στην αίθουσα αυτή. Δυστυχώς, θέλω να σας πω κύριε πρωθυπουργέ ότι εσείς μόνοι σας μειώσατε τη σημασία αυτής της επιλογής, γιατί δεν την κάνατε ολοκληρωμένα.
Δεν φτάνει που αναγκαστήκατε να αντιδράσετε με καθυστέρηση, όπως σας είπα πριν, αλλά ενώ έχετε τη δυνατότητα που υπάρχει η συμφωνία με την Αίγυπτο, να μας έχετε φέρει σήμερα μία ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα αφορούσε και την περιοχή πέρα, γύρω από την Κρήτη και τη συμφωνία της Αιγύπτου, δεν το κάνετε αυτό, καθυστερείτε και είναι μπροστά σας το ξεκίνημα των διερευνητικών. Σας ρώτησα, λοιπόν, με πολύ μεγάλη προσοχή, εάν προτίθεστε να κάνετε το επόμενο βήμα και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενόψει των διερευνητικών. Επιλέξατε να μην απαντήσετε.
Η ερώτηση, όμως, παραμένει στο τραπέζι. Σας έθεσα το πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην Τουρκία για να δεχθεί, επιτέλους, να ενσωματώσει στο δίκαιο της θάλασσας. Για να μπορεί να υπάρχει μία σοβαρή βάση για τη συζήτηση, για να καταλήξουμε με αξιώσεις, γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις και να μη χρεωθεί η χώρα μας -γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο σχεδιασμό της Τουρκίας- πιθανά μία αποτυχία αυτών των συνομιλιών. Ούτε για αυτό μου είπατε τίποτα.
Ίσως, μετά από δέκα μήνες, όπως κάνατε για την πανδημία σκεφτείτε, ζυμώσετε στο μυαλό σας, όλες αυτές τις προτάσεις μας και επανέλθετε για να μας πείτε ότι έχουμε δίκιο και έχουμε ξανά επεξεργασμένες προτάσεις και για τα θέματα τα εθνικά.
Επίσης, δεν μας δώσετε καμία απάντηση για το ποια είναι η στάσης και πώς πρόκειται να αντιμετωπίσετε τα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας σε σχέση με την διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος. Περιμένουμε και για αυτό, να δούμε τι θα κάνετε.
Και τέλος θέλω να κλείσω με το εξής: η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Και πρωτοστάτησαν, τότε, δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ.
Και θα έπρεπε, σήμερα, να αναρωτηθούμε όλοι, ιδιαίτερα καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη και να την κρατήσει μακριά από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρώπη και την ευρωζώνη.