Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί το σύστημα “φοβάται” Δούκα;

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Από την πρώτη στιγμή δεν “κάθισε καλά” στο “σύστημα” η περίπτωση Χάρη Δούκα. Πέρα από το γεγονός πως αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στην Αυτοδιοίκηση με την εκλογή του ως Δήμαρχος Αθηναίων με μόλις 1 μήνα “προετοιμασία”, έχοντας απέναντι του τον ανιψιό Κώστα Μπακογιάννη, από την αρχή του “σήριαλ” ΠΑΣΟΚ και την έντονη αντίδραση στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του για την Προεδρία της παράταξης, παρακολουθήσαμε όλα αυτά τα ΜΜΕ που “δεν παίζουν ΠΑΣΟΚ” (όπως διέρρεε επί καιρό η Τρικούπη) , δημοσιογράφους όπως ο Άρης Πορτοσαλτε ή ο Δημήτρης Οικονόμου, να σκίζουν τα ιμάτια τους για την αμφισβήτηση που δέχεται ο νυν Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και να ασχολούνται εκτενώς με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη μέχρι τον Παύλο Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Δούκας δέχεται καθημερινά ομοβροντία επιθέσεων. Μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό να προσθέσουμε τα τρολ του διαδικτύου, επώνυμα και ανώνυμα, τα οποία επιχειρούν μια καλά στημένη “δολοφονία χαρακτήρα” του Χάρη Δούκα, ωστόσο οι τυχόν προσπάθειες τους, πέφτουν στο κενό.

Τέλος, σημαντική επίθεση, ως ένα σημείο κατανοητή καθώς διεκδικεί την Προεδρία του κόμματος, δέχεται από τους νυν Προεδρικούς του Νίκου Ανδρουλάκη είτε είναι πολιτευτές είτε στελέχη που στήριξαν τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Μια επιθέση που συνοψίζεται στο “ναι αλλά τον στήριξε ο Ανδρουλάκης” και στο “καλά κάθεται εκεί που κάθεται, εμείς Δήμαρχο θέλαμε” με το νόμισμα αυτό να έχει και άλλη όψη: Ο Χάρης Δούκας επίσης στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την Προεδρία και προσέφερε πολύτιμη υπηρεσία στην παράταξη ως εκλεγμένος Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας. Όπως είπε ο ίδιος άλλωστε: “Η φιλία δεν είναι δουλεία. Η φιλία δεν είναι ιδιοκτησία. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι ιδιοκτήτης κανενός και δεν θέλω ούτε οι φίλοι μου να αισθάνονται ότι είμαι ιδιοκτήτης τους. Και η φιλία προϋποθέτει ελευθερία. Ελευθερία στο λόγο, ελευθερία στην έκφραση..”

Θα αναρωτιέστε γιατί τέτοια επίθεση;

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Πέρα από την αποκαθήλωση ενός ισχυρού συστήματος από τον Δήμο Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας, μην προερχόμενος από κάποιο πολιτικό τζάκι, είναι στην πράξη, στην ουσία, ο πρώτος πολιτικός που ενώνει, που συσπειρώνει την κεντροαριστερά με όρους πολιτικούς και προγραμματισμούς μετά από πολλά χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που δεν διστάζει να σηκώσει το γάντι σε επιθέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και είναι μόνιμος πονοκέφαλος για το Μαξίμου. Είναι νέος, με βιογραφικό και ένσημα στην αγορά εργασίας, πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο στις παρεμβάσεις του και με μεστό λόγο και επικοινωνιακή πολιτική που βασίζεται στην ανθρωπιά και την ευγένεια, ο Χάρης Δούκας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην στοχοθεσία με όραμα για την ενδυνάμωση και την διεύρυνση με όρους ισότιμους και όχι με όρους παρέας, για την ανασύνθεση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Μην απορεί κανείς λοιπόν γιατί δέχεται τόσο καθολική επίθεση από παντού. Από κάθε έκφανση της πολιτικής εξουσίας και της λεγόμενης “4ης εξουσίας”. Καθώς είναι ο μόνος, που δεν ελέγχεται. Ο μόνος που δεν έχει “ζυγιστεί” και δεν έχει βρεθεί “λίγος”. Μητσοτάκης και Κασσελάκης δεν θέλουν τον Δούκα στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για άλλους λόγους όμως. Το ζήτημα όμως, είναι τι θέλει η κοινωνία. Τι επιθυμεί η βάση. Για αυτό, η βάση καλείται να πάρει αποφάσεις εντός του 2024. Η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη μπορεί. Η κοινωνία θέλει. Όλα είναι ζήτημα χρόνου πια. Η πολιτική συγκυρία αυτή, δεν πρέπει να χαθεί!

Advertisement