Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το σύστημα πολιτικής προστασίας της ΝΔ απέτυχε!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής και εισηγητής στην κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ζητώντας τομές στη δασοπροστασία και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για 1500 προσλήψεις που είναι αναγκαίες και καλύτερη λειτουργία στις δασικές υπηρεσίες.

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας και τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών είναι αναγκαία, δεν είναι όμως επαρκή, δεν είναι συγκεκριμένα όσο θα έπρεπε και χρήζουν βελτιώσεων και εξειδικεύσεων, ενώ το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει έγκαιρα από πέρσι ότι ο Προϋπολογισμός χρειάζεται συμπληρώσεις για να ανταπεξέρθει στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης:

«Ζήσαμε φέτος την πιο καταστροφική θερινή περίοδο δασικών πυρκαγιών.

1,3 εκατομμύρια καμένα στρέμματα είναι ο θλιβερός απολογισμός του….επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Ένα ….πανέτοιμο – κατά τα άλλα – επιτελικό κράτος, που κατέρρευσε.

Διαφήμιση

Η χώρα έχει φέτος την τραγική πρωτιά, να έχουμε τις περισσότερες καμένες εκτάσεις αναλογικά στην Μεσόγειο.

Μπροστά και από την Τουρκία, από την οποία μάλιστα ….περιμέναμε και αεροπλάνα…

Μόνο στην Αττική – τα Γεράνεια, τη Βαρυμπόμπη, την Κερατέα και τα Βίλια – έχουμε συνολικά 260.000 καμένα στρέμματα.

Μιλάμε για καμένες εκτάσεις που ξεπερνούν τη μισή έκταση ολόκληρου του μητροπολιτικού πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας που είναι 460.000 στρέμματα.

Το μέγεθος αυτής της καταστροφής έφερε στο προσκήνιο ΟΛΕΣ τις παθογένειες και τα προβλήματα που κατέγραφε ΑΚΡΙΒΩΣ η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος το 2008 :

– Την υποστελέχωση,

– Την μη επαρκή χρηματοδότηση της πρόληψης,

Διαφήμιση

– Την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και

– Τα πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.

Εκ του αποτελέσματος όμως, αποδείχθηκε ότι το Κυβερνητικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Ο δικός σας πρόσφατος Νόμος για την Πολιτική Προστασίας ΔΕΝ λειτούργησε, με ΔΙΚΗ σας ευθύνη!

Όλοι το φωνάζουν πλέον! Πολίτες, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες… και όλοι ζητάμε εξηγήσεις…

Και έρχεται ο Πρωθυπουργός και ψελλίζει μισή συγγνώμη.

Συγγνώμη για ποιο πράγμα ; για ποια λάθη ; για ποιες παραλήψεις ; για ποιες ευθύνες ;

Διαφήμιση

ΔΕΝ μας λέει…και ξεχνά όσα έλεγε ο ίδιος το 2018 περί συγγνώμης και παραιτήσεων…

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά τη δέσμευση του Υπουργού για τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα αυτών των προσλήψεων στις Δασικές Υπηρεσίες.»

Ο κ. Αρβανιτίδης επεσήμανε επίσης ότι «Η Κυβέρνηση οφείλει να ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΕΙ το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ και να εξασφαλίσει την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή ποσών και έργων. Μπορεί να μην είχαμε στην Μακεδονία πολλές φωτιές φέτος, αλλά τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης πρέπει επίσης να προσεχθούν και υπάρχουν οι εκτάσεις για δασώσεις.» Παρουσίασε μάλιστα την πρότασή του για εκτεταμένες αναδασώσεις στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού καλώντας τον αρμόδιο Υφυπουργό να επισκεφθεί επί τόπου την περιοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό, με την πρωτοβουλία μας για τον Κλιματικό Νόμο, και ξανα-προτείνουμε τα εξής:

 • Πλήρη αναδιοργάνωση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας της χώρας και Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και κυρίως των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών φυσικού ή τεχνολογικού κινδύνου.
 • Τομές στη διοίκηση και στο πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των δασών.
 • Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από Πυρκαγιές.
 • Θεσμοθέτηση Ταμείου Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα πρότυπα αντίστοιχων Συνεγγυητικών Ταμείων Φυσικών Καταστροφών.
 • Άμεση ολοκλήρωση, έγκριση και ουσιαστική επικαιροποίηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3ετία) όλων των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή .
 • Εισαγωγή δεσμευτικής διάταξης για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις.
 • ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ των πόρων του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα που επλήγη από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

 • Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την απώλεια της παραγωγής τους.
 • Να καλυφθεί η αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.
 • Να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως ότου υπάρξει νέα αποδοτική παραγωγή.
 • Να καλυφθούν τα κενά της Π.Ν.Π. Όπως π.χ. η μη αναφορά των μη επαγγελματιών αγροτών στα μέτρα αρωγής.
 • Να διευκρινιστεί για ποιους ισχύει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όπως πχ. Τα ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις που δεν είναι άμεσα άλλα έμμεσα πληγείσες.
 • Να δοθεί προτεραιότητα και διευκόλυνση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μικρές ομάδες παραγωγών (ελαιουργία, τυροκομεία κλπ.) στην εγκατάσταση μικρών Φωτοβολταϊκών (μέχρι 500 KW) για την απόκτηση μόνιμου σταθερού εναλλακτικού εισοδήματος, στις πυρόπληκτες περιοχές.
 • Και τέλος, να υπάρξει συγκρότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για κάθε περιοχή που επλήγη (Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία).

Μέτοχοι και διαχειριστές των προγραμμάτων πρέπει να είναι οι θεσμικοί φορείς και κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Η «νέα ανάπτυξη» στις πληγείσες περιοχές πρέπει να είναι «πράσινη» και όχι «πράσινης εκμετάλλευσης» για μεγάλα συμφέροντα.

Ούτε ένα ευρώ ΔΕΝ πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς λογοδοσία.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά την προστασία της βιοποικιλότητας με την αναδάσωση των περιοχών με φυτά που θα προέρχονται από πιστοποιημένο γενετικό υλικό.

Διαφήμιση

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα υπάρχοντα δασικά φυτώρια και τους σποροπαραγωγούς κήπους που λειτουργεί η Δασική Υπηρεσία και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

Όλα τα δασοτεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνουν με περιβαλλοντικές παραμέτρους, φυσικά υλικά και ήπιες παρεμβάσεις.

Και εδώ θα μπορούσε η Βουλή σε συμβολικό επίπεδο να αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία, σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναλάβει την χρηματοδότηση πρότυπων αναδασώσεων και αντιπλημμυρικών έργων, όπου χρειάζεται.

Είναι πολύ σημαντικό να προηγηθεί η αξιολόγηση της επιτυχίας της φυσικής αναδάσωσης και αναβλάστησης πριν από οποιαδήποτε τεχνητή αναδάσωση.

Ο θεσμός των αναδόχων αναδάσωσης προκαλεί ερωτηματικά και θα μπορούσε να γίνει μόνο με πολύ ξεκάθαρους όρους.

– Τι θα γίνει με τα παραγόμενα προϊόντα υλοτομίας και ποιος θα καρπωθεί την παραγόμενη αξία πώλησής τους ;

Διαφήμιση

– Τι είδους αντιπαροχές ενδέχεται να λάβουν οι ιδιώτες ;

– Με τι είδους δέντρα και από που προερχόμενα θα γίνουν αναδασώσεις ;

Η Κλιματική κρίση είναι ΕΔΩ και είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Αλλά ΔΕΝ μπορεί να είναι το ΑΛΛΟΘΙ για κανέναν.

ΑΛΛΟΘΙ ΔΕΝ μπορεί επίσης να είναι και η τραγική σύγκριση με το ΜΑΤΙ.

Έτσι ΔΕΝ πάμε πουθενά αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλο- συγκρίνονται και αλληλο-συγκρούονται πάνω σε τραγικά γεγονότα, καταστροφικών πυρκαγιών.

Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι μίλησαν πρώτοι για την Κλιματική Αλλαγή και ποιοι θεσμοθέτησαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το Πράσινο Ταμείο, και άλλα…

Διαφήμιση

Αυτές ήταν πρόδρομες ενέργειες για να προλάβουμε και να προετοιμάσουμε την χώρα από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Ήταν στρατηγική πρόληψης και προσαρμογής.

Κάτι που δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ δείχνει να αντιλαμβάνεται ακόμα, τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες.

Ο υπό κατάρτιση Προϋπολογισμός του 2022 πρέπει να είναι προσαρμοσμένος αναλόγως, λαμβάνοντας υπόψιν του τις παρούσες και κλιμακούμενες συνθήκες, σε αυτά τα 2 μέτωπα, του Κορωνοϊού και της Κλιματικής Κρίσης.

Διαφήμιση