Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Γιώργος Γεωργαλλίδης: “Άρθρο 16: Θεμέλιο του κοινωνικού κράτους ή ξεπερασμένος αναχρονισμός;”

Published

on

Γράφει ο Γιώργος Γεωργαλλίδης,μέλος περιφερειακης παράταξης Νέα εποχή στο Νότιο Αιγαίο

Όπως είναι ευρέως γνωστό το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει πως: “H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν στους οργανισμούς τους.” 

Το συγκεκριμένο άρθρο που η ίδια η ΝΔ πρόσθεσε και ψήφισε στο Σύνταγμα το 1975 έχει γίνει σε αρκετές περίπτωσεις πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τις μεγάλες κινητοποιήσεις επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή (2004-2009) που απέτρεψαν την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. 

Ύστερα από αυτή τη μικρή αναδρομή, ας επιστρέψουμε στο τι συμβαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, προωθεί την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Στα πλαίσια της επιδίωξης αυτής, μεθοδεύεται η παράκαμψη του άρθρου 16, μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος, με την αναγωγή της  ίδρυσης παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων σε θέμα “Σπουδαίου Εθνικού Συμφέροντος”, παρά τις γνωματεύσεις έγκριτων συνταγματολόγων, όπως ο Ακρίτας Καϊδατζής, που δηλώνουν ρητά ότι:  “Το Σύνταγμα απαγορεύει το Πανεπιστήμιο – Επιχείρηση”.

Υποστηρίζει δε ότι μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ ισότιμων με τα δημόσια και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ για να ικανοποιηθεί και το συντηρητικό κοινό τους, αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα “επιφέρει πλήγμα στην αριστερά που καταδυναστεύει τα δημόσια ΑΕΙ, υποκινώντας καταλήψεις και επεισόδια”(!).

Μπροστά σε αυτή την προσβολή της νοημοσύνης μας αλλά και την ξεκάθαρη καταπάτηση του συντάγματος, οφείλουμε να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι τα προβλήματα στα δημόσια ΑΕΙ δεν τα έφερε η μη ύπαρξη ιδιωτικών ή η αριστερά, αλλά η τεράστια υποχρηματοδότηση (πχ. το ΕΜΠ από 19.8 εκκατομύρια ετήσια χρηματοδότηση το 2009, για το 2024 θα λαβει 7.17 ) που είναι προϊόν της πτώχευσης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης της ΝΔ το 20004-2009 στην οποία ο τωρινός Πρωθυπουργός ήταν βουλευτής! 

Πόσο πιο καλά θα ήταν τα πράγματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αν η ΝΔ έδειχνε τον μισό ζήλο από αυτόν που δείχνει για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως: 

Advertisement

– Αύξηση των δαπανών του κράτους για την παιδεία στο ύψος του ευρωπαϊκού Μ.Ο.

– Κατάργηση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά. 

– Αυξημένες δαπάνες για την φοιτητική μέριμνα (σίτιση,στέγαση κ.α) και ειδική μέριμνα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

– Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και ανακαίνιση παλαιών κτιρίων που χρησιμοποιούνται ακόμα από πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς κανέναν έλεγχο ασφαλείας .

Προσωπικά πιστεύω πως είναι τραγικό να ακούγεται έστω και ως σκέψη ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα λύσει τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας! Καλό θα είναι όλοι οι φοιτητές και οι προοδευτικοι πολίτες να αγκαλιάσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά και όλα τα προοδευτικά κόμματα να προτάξουν ξεκάθαρα την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοσίων ΑΕΙ και έπειτα να συζητήσουμε όλα τα άλλα, έχοντας ξεκάθαρη στάση κατά της ίδρυσης “ΑΕΙ Φούφουτος” μόνο και μόνο για εμπορία πτυχίων.

Advertisement