Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Καμίνης: “Απανωτά τα λάθη στο Ν/Σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης!”

Published

on

Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στο ΝΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Μπορείτε να δείτε την ομιλία στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=i2FfMMm4LOc&feature=youtu.be

 

Για τον προβληματικό τρόπο που προσεγγίζει η κυβέρνηση τη διαβούλευση

 

  • Το πρώτο που ήθελα να πω αφορά τη διαβούλευση: σχεδόν το ⅓ του νομοσχεδίου αφορά διατάξεις που δεν μπήκαν στη διαβούλευση. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο αυτό το νομοσχέδιο: Αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Υπερβολικά πολλά νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή, στα οποία έχουν προστεθεί  διατάξεις που δεν πέρασαν από διαβούλευση.

 

  • Η διαβούλευση έχει εξαιρετική πολιτική σημασία: ενισχύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας. Δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε κάθε πολίτη μεμονωμένα να διατυπώσει την άποψή του και να έχει την ικανοποίηση ότι, τουλάχιστον, ακούστηκε.

 

Για το λάθος της δημιουργίας ενός “Υπερυπουργείου Προστασίας του Πολίτη” τον περασμένο Ιούλιο

Advertisement

 

  • Όπως ένα χταπόδι που πιανεται και κόβει το ίδιο τα πλοκάμια του για να γλιτώσει, βλέπουμε καθημερινά πως το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι όπως συστάθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, αποψιλώνεται σταδιακά από τις πρόσθετες αρμοδιότητες.

  • Το είδαμε με τη δημιουργία, μετά από πολλές παλινωδίες, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικης. Κόπηκε το ένα πλοκάμι. Το είδαμε στη συνέχεια με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την κατάργηση της “υπερτροφικής” Γενική Γραμματεία που προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο. Αλλο πλοκάμι. Το ίδιο πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και με τις φυλακές. Πρέπει και αυτές να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Για το ρόλο του σωφρονιστικού συστήματος και γιατί δεν μπορεί να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

  • Εάν θεωρούμε πως σκοπός του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας είναι η επανένταξη, αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξ ορισμού έχει ένα χαρακτήρα κατασταλτικό. Η επανένταξη είναι βεβαίως κάτι πολύ ευρύτερο.

 

  • Ακόμα και αυτή η μονοδιάστατα κατασταλτική πολιτική που είχε επιλέξει η κυβέρνηση αποδεικνύεται σιγά σιγά ατελέσφορη: βλέπουμε στις φυλακές δολοφονίες κρατουμένων, όπως προχτές στη Λάρισα ή κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού να μπλοκάρουν τις πόρτες των κελιών τους, για να μην μπαίνουν οι φύλακες

  • Η υπαγωγή της σωφρονιστικής πολιτικής σε αυτό το Υπουργείο λοιπόν αποτελεί τεράστια ανορθοδοξία μέσα στον ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρέπει να αρθεί.