ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.Καμίνης: “Ποιός φταίει για το μεταναστευτικό; Το ρωτάς; Οι ΜΚΟ!”
Δεν νομίζω πως είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς σήμερα ότι η Κυβέρνηση διαπρέπει στη διαχείριση του προσφυγικού.
Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει είναι μια σειρά από παλινωδίες που εκδηλώθηκαν με την εξής αλληλουχία : Αμέσως μετά τις εκλογές καταργήθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μεταφέρθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά το πράγμα δεν περπάτησε. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι τόσο πολυσύνθετο ώστε να υπερβαίνει τα ζητήματα ασφάλειας. Στη συνέχεια άρχισε το βιολί με τους “συντονιστές”. Ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ορίστηκε Εθνικός Συντονιστής, ενώ για τους ασυνόδευτους ανήλικους ορίστηκαν άλλοι συντονιστές. Μετά βεβαίως ανέκυψε το ζήτημα του ποιός θα συντονίζει τους συντονιστές, για να καταλήξει τελικά η κυβέρνηση να νεκραναστήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εν τω μεταξύ κάπου πήραν τα κύματα και το πλωτό φράγμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος έξι μηνών και το μόνο που η κυβέρνηση έχει καταφέρει είναι να επιστρέψει 169 άτομα στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των νεοαφιχθέντων κατά το β’ εξάμηνο του 2019 υπερβαίνει τις 50.000. Στη Μόρια η κυβέρνηση παρέλαβε 5.700 άτομα. Σήμερα υπερβαίνουν τις 20.000.
Ο ένοχος όμως επιτέλους βρέθηκε. Για την αθλιότητα στη Μόρια φταίνε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Αυτές είναι “οι υποκινητές” των επεισοδίων στη Λέσβο. Αυτές είναι που δεν θέλουν να αποσυμφορηθούν τα νησιά για να συνεχίσουν “να τα παίρνουν”· είτε απομυζώντας ευρωπαϊκά κονδύλια είτε αποτελώντας τη βιτρίνα για τους πάσης φύσεως διακινητές, δουλέμπορους, εκμεταλλευτές των προσφύγων κ.λ.π.. Ο Υπουργός κ. Μηταράκης είναι αυτός που πρώτος άρχισε να καλλιεργεί το σενάριο για “υποκίνηση” των επεισοδίων από τις ΜΚΟ. Αυτό που δεν μας είπε όμως είναι ότι οι τρόφιμοι της Μόριας ξεσηκώθηκαν γιατί είδαν ξαφνικά να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις ασύλου των νεοαφιχθέντων. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επέλεξε αυτή τη λύση, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος και να φανεί αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία. Ανεξάρτητα πάντως από την ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής, δεν είναι να απορεί κανείς που εξεγέρθηκαν αυτοί που ζουν στο κολαστήριο της Λέσβου αναμένοντας επί μήνες ή ακόμη και χρόνια να πάρουν απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει. Σε τέτοιες περιστάσεις, οι υποκινητές περιττεύουν.
Το περί υποκίνησης σενάριο επανέλαβε, και μάλιστα σε δραματικούς τόνους, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουμουτσάκος προ ημερών στη Βουλή. ‘Ηταν η κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να ψηφιστεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία, χωρίς πολλές συζητήσεις, μια τροπολογία που κατατέθηκε ακριβώς την επομένη των επεισοδίων της Λέσβου. Η τροπολογία υποχρεώνει τις ΜΚΟ“που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης να δηλώσουν τα μέλη, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες τους” σε ειδικό Μητρώο, το οποίο συστήνεται επί τούτω. Στην κοινή γνώμη διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι δημιουργείται ένα αρχείο καταγραφής των ΜΚΟ. Λάθος! Το Μητρώο αυτό υπάρχει ήδη από το 2017. Στο νέο μητρώο θα καταγράφονται, όπως αναφέρεται στη διάταξη, όλα τα μέλη, όλοι οι υπάλληλοι και όλοι οι συνεργάτες των ΜΚΟ. Η ρύθμιση περιλαμβάνει από τεράστιες ΜΚΟ, με χιλιάδες μέλη στην Ελλάδα (π.χ. ο Ερυθρός Σταυρός), μέχρι τις πιο μικρές. Δεν περιορίζεται σ’αυτές που δραστηριοποιούνται στα νησιά, αλλά καταλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, σύμφωνα με το γράμμα της διάταξης, η υποχρέωση δεν αφορά μόνο τις ΜΚΟ που έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, αλλά κάθε ΜΚΟ, ακόμα και αυτές που προσωρινά ασκούν μια σχετική δραστηριότητα, π.χ. τον φιλανθρωπικό σύλλογο τάδε που οργανώνει στη Βέροια μαθήματα ελληνικών για προσφυγόπουλα. Το μητρώο θα πρέπει βεβαίως να ενημερώνεται συνεχώς για τις αλλαγές που επέρχονται στη σχέση της κάθε ΜΚΟ με τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα (θάνατοι, διαγραφές και εγγραφές μελών, απολύσεις και προσλήψεις υπαλλήλων, συμβάσεις με συνεργάτες κ.λπ.).
Προς τι όλη αυτή η γραφειοκρατία; Επειδή δεν μπορούμε να συλλάβουμε μερικούς διακινητές ανθρώπων και να εντοπίσουμε κάποιους καταχραστές ευρωπαϊκών πόρων που παριστάνουν τις ΜΚΟ; Και θα τους πιάσουμε έτσι; Μήπως πάμε να επαναλάβουμε με τις ΜΚΟ την ιστορία του “βασικού μετόχου” που είχε την γνωστή κατάληξη στα ΜΜΕ;
Το νέο Μητρώο θέτει βεβαίως ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων αυτών των ανθρώπων. Αλλά δεν είμαστε τώρα για τέτοιες γραφικότητες. Αυτά αφορούν τους αφελείς ή κατ’επάγγελμα “δικαιωματιστές”. Θέλω μόνο να προσθέσω τούτο: Στον Δήμο Αθηναίων, που δέχθηκε το πρώτο μαζικό κύμα προσφύγων από τα νησιά το 2015, συνεργαστήκαμε συστηματικά με 90 ΜΚΟ έως το 2019 χωρίς ουδέποτε να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα. Αντίθετα, οι ΜΚΟ μας βοήθησαν να διαχειριστούμε με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα την τεράστια πίεση που δέχτηκε η πρωτεύουσα.
Η κοινή γνώμη δυστυχώς αγνοεί την πραγματική συμβολή των ΜΚΟ, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αγνοεί ότι χωρίς τη συνδρομή τους το ανίκανο ελληνικό κράτος θα είχε στην κυριολεξία πελαγώσει. Αγνοεί επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια το έχουν σηκώσει, μαζί με τις λοιδωρούμενες ΜΚΟ, οι διεθνείς οργανισμοί, κυρίως η ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Σε αυτούς κατά κύριο λόγο και όχι στο ελληνικό κράτος εμπιστεύτηκε τη διαχείριση των κονδυλίων η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, αυτοί συμβάλλονται με τις ΜΚΟ και οι ίδιοι ελέγχουν τη διαχείριση των κονδυλίων. Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ευρωπαϊκά κονδύλια δόθηκαν στο Ελληνικό Κράτος απευθείας, στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας επί υπουργίας κ. Καμμένου, διεξάγει έρευνα το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Διαφθοράς (OLAF). Το ότι μπορεί να έχουν ξεφυτρώσει κάποιες, ελάχιστες ΜΚΟ, που ουδείς γνωρίζει, προκειμένου να καλύψουν παράνομες δραστηριότητες, δεν αρκεί βεβαίως για να στιγματιστεί το σύνολο ούτε δικαιολογεί την, ούτως ή άλλως μη εφαρμόσιμη, ρύθμιση που για λόγους εντυπωσιασμού ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.