Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μουλκιώτης: «Οι αγρότες εκπέμπουν “SOS’’ και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με ημίμετρα και ψευδεπίγραφα»

Published

on

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης.»

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, πρόκειται για ένα διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο, το οποίο μονάχα στον τίτλο του αναφέρεται στην ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας και στην τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, «τα τελευταία πέντε έτη σχεδόν, που βρίσκεστε στην διακυβέρνηση της χώρας, δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας, τόσο εμείς όσο και ο αγροτικός κόσμος, ένα νομοθέτημα που να επιλύει τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

 • Το σύνολο της μέχρι σήμερα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την εθνική αγροτική πολιτική είναι ανύπαρκτο. 
 • Το νομοσχέδιο ρυθμίζει δευτερεύοντα ζητήματα και δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους παραγωγούς. Οι διατάξεις του, είναι τουλάχιστον αποσπασματικές, με κενά και ασάφειες.
 • Σε αντίθεση με την αδρανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει στοχευμένες και ξεκάθαρες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Με όραμα την αναβάθμισή του και όχι την αποδιάρθρωσή του. Συνοπτικά αναφέρονται:
  • Η επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, με προτεραιότητα στην απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου. 
  • Η άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. 
  • Η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών για μηδενισμό του κόστους ενέργειας. 
  • Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  • Η  προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις, καθώς, επίσης και η ρύθμιση κόκκινων δανείων με σκοπό τη παροχή δεύτερης ευκαιρίας, σε εκείνους που αποδεδειγμένα δοκιμάστηκαν από τη κρίση ή υπέστησαν καταστροφές για την εξασφάλιση της παραμονής τους στο επάγγελμα. 
  • Η μόνιμη αυστηροποίηση, εντατικοποίηση, του ελέγχου υλοποιήσεων και νοθείας αγροτικών προϊόντων για τη προστασία καταναλωτών και παραγωγών.

Στην συνέχεια ο βουλευτής Βοιωτίας τόνισε ιδιαίτερα εμφατικά προς τον Υπουργό το γεγονός ότι, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελέγχους των προϊόντων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία ενέργεια ως προς την σύσταση Ε.Φ.Ε.Τ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επιπρόσθετα, δεν παρέλειψε να θίξει το ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Βοιωτία, της απουσίας της Κωπαΐδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Πιο αναλυτικά τόνισε: 

 • Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.
 • Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 • Απουσιάζει ακόμα και από την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Advertisement