Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου από το Συμπόσιο της Σύμης: «Να ανανεώσουμε τη δημοκρατία απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις»

Published

on

Μήνυμα υπέρ της δημοκρατικής ανανέωσης, της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 28ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην περιοχή της Ολυμπίας και της Ήλιδας.

Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι η επιλογή της περιοχής συνδέεται συμβολικά με την ανάγκη για μια σύγχρονη «εκεχειρία», όχι μόνο απέναντι στις πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και στις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει, το Συμπόσιο συγκεντρώνει προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διανοούμενους, πολιτικούς, ακτιβιστές, μουσικούς και καλλιτέχνες, με στόχο να αναζητήσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, η προστασία του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της δημοκρατίας, η συμμετοχική διακυβέρνηση, οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι απαιτείται συλλογική σκέψη και δράση, ώστε να οικοδομηθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, πράσινη και δημοκρατική κοινωνία.

Advertisement

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου:

«📍 Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου στην έναρξη των εργασιών του 28ου Συμποσίου της Σύμης

🕊️ 28ο Συμπόσιο της Σύμης: Επιλέξαμε την περιοχή της Ολυμπίας και της Ήλιδας που αναδεικνύουν την ανάγκη μιας εκεχειρίας, θα μπορούσε να πει κανείς, όχι μόνο των πολέμων, αλλά και των πολύ μεγάλων εξελίξεων σε όλους τους τομείς: της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των γεωπολιτικών αλλαγών.

🤝 Μια στιγμή να κάτσουμε, με ηρεμία, να σκεφτούμε.

Advertisement

🌍 Άτομα από όλο τον κόσμο, διανοούμενοι, πολιτικοί, ακτιβιστές, μουσικοί και καλλιτέχνες έρχονται να συζητήσουμε τα θέματα, όπως την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, που υπονομεύει το κράτος δικαίου αλλά και τη δημοκρατία μας.

❓Πώς ανανεώνουμε τη δημοκρατία;

❓Πώς βρίσκουμε νέους τρόπους, όπως η συμμετοχική δημοκρατία, για να παλέψουμε;

❓Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους ολιγάρχες της τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που δεν σταματά, διότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που δεν το θέλουν;

Advertisement

🌱 Πώς, λοιπόν, θα σκεφτούμε, θα οργανωθούμε και θα παλέψουμε για μία δίκαιη, βιώσιμη, πράσινη και δημοκρατική πολιτεία;

#SymiSymposium #Σύμη #Ολυμπία #Ήλιδα #Δημοκρατία #ΣυμμετοχικήΔημοκρατία #ΤεχνητήΝοημοσύνη #ΚλιματικήΚρίση #ΚράτοςΔικαίου #Βιωσιμότητα #ΠράσινηΜετάβαση #ΓιώργοςΠαπανδρέου