Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Πεταλωτής: “Το άνοιγμα των συνόρων είναι “αναγκαίο κακό.”Φαινόμενα όπως η πτήση απο την Σουηδία δηλώνουν έλλειψη σοβαρότητας!”

Published

on

Ο Πρώην Υπουργός και μέλος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Πεταλωτής, τοποθετήθηκε σχετικά με το “πολύκροτο” και “αναγκαίο” άνοιγμα των συνόρων:

“Το άνοιγμα των συνόρων, άρα και στον τουρισμό, έχει το χαρακτήρα προφανώς του αναγκαίου «κακού».

Ο κίνδυνος εισροής και διασποράς κρουσμάτων είναι υπαρκτός, το εις άπειρον κλείσιμο όμως στερείται ρεαλισμού. ´Αρα επαφιέμεθα στη σοβαρή αντιμετώπιση, μέσω αλγορίθμων, παρακολούθησης του RO, εφαρμογής του PLF και οποιουδήποτε αλλού εργαλείου χρησιμοποείται. Παρόλα αυτά η δημόσια έκφραση ενός από τους εμπλεκόμενους λοιμωξιολόγους «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα μεγάλο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Κρατάμε την ανάσα μας…» ίσως είναι απλώς αδόκιμη, ίσως όμως ενέχει στοχεία τουλάχιστον ελλείμματος ορθότητας. Ελπίζω πως όχι. Γιατί το πείραμα που γίνεται, αφορά , πέραν των άλλων, ανθρώπινες ζωές . Ούτε ως υπερβολή μπορούμε να σκεφτόμαστε για ανθρώπους πειραματόζωα.

´Αρα προσοχή σε αυτά που λένε οι ειδικοί, κυρίως από τους ίδιους , αφού τους εμπιστευόμασε πλέον τυφλά. Και ας μην μιλάνε όλοι . Και για να βάλω και ένα στοιχείο Βιοηθικής, ενώ το πατερναλιστικό μοντέλο στην ιατρική (ο παντογνώστης γιατρός που αποφασίζει εν λευκώ) έχει πλέον αντικατασταθεί με το μοντέλο αυτονομίας του πολίτη – ασθενούς ( πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση και με βάση αυτή να αποφασίζει ο ίδιος) , στην περίπτωση της πανδημίας, υπαναχωρεί και πάλι η αυτονομία για λόγους έκτακτης ανάγκης, αυτό όμως έχει και τα όριά του. Η αρχή της αναλογικότητας έχει κι εδώ τον σπουδαίο ρόλο της.

Εν πάσει περιπτώσει έχουμε πεισθεί ότι οι ειδικοί μεν ξέρουν , αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Επιδεικνύουμε λοιπόν εμπιστοσύνη, αλλά αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε περισσότερο πλέον να είμαστε και σε εγρήγορση για τις «παρεπιμπτόντως » καταστρατηγήσεις. Αλλιώς διολισθαίνουμε αλλού. Σημερινό παράδειγμα : Ενώ οι απευθείας πτήσεις από Σουηδία απαγορεύονται, πραγματοποιήθηκε πτήση προς Ρόδο σήμερα με ειδική άδεια , «για να μεταφερθούν στελέχη μεγάλου τουρ οπερέιτορ και Σουηδών δημοσιογράφων».

Σε ζωντανή σύνδεση όμως με το αεροδρόμιο της Ρόδου , ο δημοσιογράφος του MEGA έλεγε στον Υπουργό Τουρισμού ότι όσους επιβάτες ρωτήσαμε, όλοι μας λέγανε ότι έρχονται με τις οικογένειές τους για εβδομαδιαίες διακοπές και μάλιστα με καλή τιμή. Δημοσιογράφους και στελέχη δεν είδαμε . Ο Υπουργός αντί να απαντήσει έστω ότι θα το διερευνήσει, απαντούσε οτι η πτήση είναι νόμιμη , δείχνοντας σαφώς ότι ήθελε να καλύψει το ζήτημα , το οποίο είναι σοβαρότατο. Κοροϊδία on air και ξεκάθαρη προς ανθρώπους που επι δύο μήνες κλείστηκαν στα σπίτια τους και χάνουν τις δουλειές τους.


Κάποιοι αναφέρονται με ελαφρτητα σε πείραμα , ενισχύοντας και τα ψεκασμένα σενάρια , κάποιοι άλλοι αποδεδειγμένα κάνουν πειράματα αντοχής μας στην ευτέλεια . Και αν δεν υπήρχε και η απουσία πραγματικής ενημέρωσης , θα αναδεικνυόταν πολλά περισσότερα .