Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρά Κεφαλίδου για “αναμετάδοση μαθημάτων”: “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και δεν μπορεί να ευλογήσει τις παραλήψεις του Υπουργείου.”

Δημοσιεύτηκε

στις

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ KOIΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Από την Δευτέρα που αρχίζουν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει η αναμετάδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο μετά την χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα προβληματική τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Το Υπουργείο λέει ότι “διαβουλεύθηκε” με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά στη Βουλή δεν ήρθε καμία επίσημη έγγραφη γνωμοδότηση για τις προϋποθέσεις – περιορισμούς με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει.

Με τι διαδικασία, τι τεχνικές παραμέτρους, ποια διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μαθητών; Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές; Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και δεν μπορεί να ευλογήσει τις παραλήψεις του Υπουργείου.

Κανείς μας δε θέλει να μείνει πίσω ούτε ένας μαθητής. Η δημιουργία μαθητών διαφορετικών ταχυτήτων θα έχει επιπτώσεις που θα τους ακολουθούν και την επόμενη χρονιά.

Συνεπώς, αναζητούμε τον πλέον πρόσφορο τρόπο ώστε τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο μάθημα στην τάξη, να μην μείνουν πίσω.

Η επιλογή της όποιας λύσης όμως οφείλει να βρίσκεται εντός πλαισίου νομιμότητας και παιδαγωγικής κανονικότητας .

Διαφήμιση

Η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος και της εικόνας των μαθητών(;) ή μόνο των καθηγητών- δεν διευκρινίζεται στη κατατεθείσα τροπολογία -και δη χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών και προσβάλλει το αγαθό της ανηλικότητας που προστατεύεται σε συνταγματικό και νομοθετικό επίπεδο.

Αποτελεί άλλο ένα δείγμα πρόχειρης και βεβιασμένης νομοθέτησης. Αγνοεί:

*την διαδραστική σχέση της διδασκαλίας, όπου ο εκπαιδευτικός δεν διδάσκει από καθέδρας,

*την πραγματική εικόνα σε υποδομές και κατάλληλο εξοπλισμό για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία και στο οικιακό περιβάλλον των παιδιών

*την διαφορά της σύγχρονης ή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τον εκπαιδευτικό και τα παιδιά σε μια ζωντανή τάξη που λύνει ασκήσεις απαντά σωστά ή λάθος ο μαθητής

*τα παιδιά της ειδικής αγωγής που έρχονται στο γενικό σχολείο.

Η στάση μας δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι θετική κυρίως για λόγους αρχής. Οι νόμιμες διαδικασίες υπάρχουν για να τηρούνται όχι για να παρακάμπτονται. Λύσεις υπάρχουν.

Άλλωστε, το Ψηφιακό Σχολείο, ως ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, που το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει σε ανύποπτο χρόνο, παρείχε κάθε αναγκαία διαδικασία και διασφάλιση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Στην εβδομάδα που ξεκινά περιμένουμε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει τις νομικές παραλήψεις και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Διαφήμιση