Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Hxηρή παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή: “Όραμα, ελπίδα και συνέπεια λόγων – πράξεων θα κάνουν ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση”

Published

on

Ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη της κοινωνίας για μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική, υπογραμμίζοντας πως αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από το 2009, έχοντας ζήσει το 43%, το 4,6%, το 6,29% το 8% και σήμερα το 11,8%. Ενώ τόνισε κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του, πως ε στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές με όλες του τις δυνάμεις, τον Νίκο Ανδρουλάκη για πρόεδρο, χωρίς καμία διαπραγμάτευση: “Ήμουν μαζί του χωρίς καμία προϋπόθεση και προαπαιτούμενα. Αυτή η διαχρονική πολιτική στάση, μου επιτρέπει να μιλάω ελεύθερα.” είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανοδική τάση, ωστόσο οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, κάνοντας λόγο για δυνατότητα να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα η παράταξη δίχως ωστόσο, να υποτιμάται η προσπάθεια και το σημαντικό ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. Όπως δήλωσε ο ίδιος: “Δεν υποτιμώ το 11,8% όπως δεν υποτιμούσα το 8,1% γιατί συμμετείχα, ήμουν εκεί κάθε φορά, με όλες μου τις δυνάμεις, δεν περίμενα κάποιον στη γωνία, ούτε έκανα τον αναλυτή εκ του ασφαλούς.”

Μερικές ιδιαίτερα σημαντικές παρατηρήσεις έγιναν από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο:

“Το μήνυμά μας και η καμπάνια μας είχε ελάχιστη απήχηση στα αστικά κέντρα. Λέω στα αστικά κέντρα, γιατί στην επαρχία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τα πρόσωπα (υποψήφιοι) λόγω της εγγύτητας με τον απλό κόσμο. Ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, παίζει ρόλο το μήνυμα και αυτοί που το εκπέμπουν. Μέρος του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος έδωσε “δικαίωμα” στην προπαγάνδα της ΝΔ (που είχε και έχει απίστευτη μιντιακή στήριξη) να μας οδηγήσει σε θέση απολογούμενου” τόνισε καταλήγοντας σε κρίσιμα συμπεράσματα για την παράταξη.

Δύο είναι τα κρίσιμα συμπεράσματα:

1ον. Χρειάζεσαι στελεχιακό δυναμικό προετοιμασμένο για τη μάχη και παράλληλα να έχεις οργανώσει την άμυνά σου, αφού είναι αναμενόμενο οι αντίπαλοί σου να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες σου.

Αυτό που νομίζω μας κράτησε όρθιους, είναι η στρατηγική «ΟΧΙ ΝΔ – ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ», που όμως λοιδορήθηκε, όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από πολλούς εντός κόμματος. Έστειλε ένα μήνυμα ενός τρίτου πόλου, που το ήθελε ο κόσμος.

Advertisement

Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι όταν οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν κάτω από 10% ήμουν από τους λίγους που έβαλα δημόσια στοίχημα με δημοσιογράφους για ποσοστά πάνω από 11%.

2ον. Η οργάνωση και η έμπνευση της καμπάνιας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο οικονομικών πόρων, αλλά έμπνευσης και σοβαρής προετοιμασίας που χρειάζεται χρόνο, ανθρώπους (επιτελείο) και όχι να γίνονται όλα τελευταία στιγμή.

Κρίσιμη υπόθεση η επιλογή προσώπων και ο συμβολισμός τους

“Η επιλογή των προσώπων δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση, όμως έχουν συμβολισμό και χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Όπως και πολλές πράξεις ή γεγονότα που στέλνουν μηνύματα συμβολικά και ουσιαστικά.” τόνισε, ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό όλα αυτά να γίνονται μετά από επεξεργασία, να εμπιστευτείς ανθρώπους με αξιοπιστία και να ακούσεις τη γνώμη τους.

Με χαρακτηριστικά παραδείγματα που “πλήγωσαν” την παράταξη στην προσπάθειά της να δυναμώσει και να εντείνει τις ουσιαστικές γέφυρες με την ίδια την κοινωνία : “Πολλές επιλογές (Σέρμπος- Λάσπα- Σαργκάνης, κλπ.) εξέφραζαν τη διαδρομή: ενθουσιασμός αρχικά για τις μεταγραφές-αεροδρομίου, που καταλήγουν σε delete/διαγραφή με το γνωστό στίχο «δε με ξέρεις, δε σε ξέρω». Έτσι για να ελαφρύνουμε μια πραγματικότητα.” τόνισε, αναφέροντας και την περίπτωση που επέφερε την διαγραφή του εν λόγω προσώπου από το κόμμα στην Αρκαδία: “Βίωσα και εγώ μια ανάλογη επιλογή στο ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας. Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για την εξέλιξη, όπου από μεταγραφή αεροδρομίου κατέληξε στη διαγραφή. Αν με στεναχώρησε κάτι, είναι η αχαριστία των ανθρώπων, απέναντι στην παράταξη αλλά και τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τους έδειξε εμπιστοσύνη και σεβασμό και ο συγκεκριμένος τον πλήρωσε με αχαριστία.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άσκησε κριτική και στην επιλογή αποστολής κοινής άτυπης ενημέρωσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: “Θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση. Τι μήνυμα θέλαμε να στείλουμε με την κοινή διαρροή μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασσελάκη; Διακρίναμε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη κάποια αξιοπιστία; Κάποιο κοινό μέλλον; Είμαι σίγουρος ότι ΟΧΙ! Μια ωραία ιδέα, που κατέληξε μέσα σε ένα 24ωρο στα γνωστά αποτελέσματα.” Τα λάθη βέβαια είναι για τους ανθρώπους, αρκεί να μην τα επαναλαμβάνουν και να μαθαίνουν από αυτά, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε σημαντικά αποσπάσματα από την παρέμβαση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δίνοντας βαρύτητα τόσο στα συμπεράσματα των Αυτοδιοικητικών όσο και στην ξεκάθαρη στόχευση για την 2η θέση στις Ευρωεκλογές:

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Advertisement

Ο κόσμος θέλει ένα όραμα, μια ελπίδα, αλλά παράλληλα θέλει και ρεαλισμό.

Συμφωνώ με τη λογική του Προέδρου ότι είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων, να φέρουμε καλές πρακτικές από την Ευρώπη με ρεαλισμό και όραμα.

Η πρόταση για κοινωνική κατοικία, το πλαφόν στη λιανική για το ρεύμα, η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Όλα αυτά αν συνεχίζονταν με ένταση, θα έφερναν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Αλλαγές που μας διαφοροποιούν αξιακά, όπως η πρότασή μας στη Βουλή (Διάσκεψη Προέδρων) για να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για τις ανεξάρτητες αρχές, έφερε ως αποτέλεσμα να εκθέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που τα βρήκε με τη ΝΔ. Το ίδιο συνέβη με τη ΝΔ και τον Βελόπουλο που τα βρήκαν στο τέλος για να αλλάξουν τα μέλη της ΑΔΑΕ.

Έχουμε όμως και πολλές αντιφάσεις που δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα.

ðΗ σκληρή κριτική μας για το Επιτελικό Κράτος του Μαξίμου είναι απόλυτα σωστή, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με πράξεις αντίστοιχες στο κόμμα μας και την λειτουργία του, για να είμαστε αξιόπιστοι στο στελεχιακό δυναμικό, αλλά και στον κόσμο.

ðΈχουμε πολύ καθαρή στρατηγική για τη λειτουργία των funds και ενώ όλοι μας απαξίωναν, τώρα έρχονται και λένε τα ίδια με εμάς.

Advertisement

Πώς όμως μπορούμε να ψηφίζουμε μαζί με τη ΝΔ και να δίνουμε τη λειτουργία των ΒΙ. ΠΕ. (λειτουργούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας) σε funds και σήμερα το κόστος να είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να διαλύουν τις επιχειρήσεις;

Κατέθεσα πριν λίγες ημέρες, αφού έθεσα το θέμα στην Κ.Ο. παρουσία του Προέδρου μια αναλυτική πρόταση – ερώτηση που θα μπορούσε η παράταξη να την αξιοποιήσει.

ðΠριν λίγο καιρό, είχαμε νομοσχέδιο που αφορούσε την Εστίαση, ίσως τον κλάδο με την μεγαλύτερη απασχόληση στη χώρα.

Είναι απορίας άξιο πώς το Κίνημα δε συνομίλησε με αυτούς τους ανθρώπους.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας της εστίασης είναι εργαζόμενος και επιχειρηματίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα σας στείλω σύντροφοι και συντρόφισσες ένα σχέδιο πρότασης (όχι ολοκληρωμένη πρόταση) ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια οργανωμένη πρόταση για τον κλάδο με εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους.

Τα παραπάνω και πολλά ακόμα προϋποθέτουν ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της παράταξης.

Advertisement

→ Σχεδιασμό

→Επεξεργασία Θέσεων

→Συναντήσεις που βγάζουν αποτέλεσμα, καταλήγουν σε μια θέση-πρόταση, στην οποία μπορεί να μην συμφωνούν όλοι, αλλά είναι απόρροια μιας συλλογικής δουλειάς εντός του κόμματος και σύνδεσης με την κοινωνία.

Μόνο έτσι μπορείς να προσελκύσεις ανθρώπους από όλους τους κλάδους να συμμετέχουν.

Εφόσον πειστούν ότι η γνώμη τους έχει αξία και μπορούν να συνεισφέρουν.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η παράταξη απόλυτα σωστά έδωσε στήριξη – χρίσμα στις 13 Περιφέρειες.

Advertisement

Η καθυστέρηση να ανακοινώσει τους υποψηφίους είχε μεγάλη επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που μπήκαν μπροστά την τελευταία στιγμή αξίζουν τον σεβασμό μας.

Είχα προτείνει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργήσει επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα πίστευα και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν και προς όφελος του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, ανά Περιφέρεια, τη σύγκριση των ποσοστών στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στις 9 από τις 10 Περιφέρειες που υπήρχαν υποψήφιοι μόνο με τη δική μας στήριξη, τα ποσοστά μας και οι συνολικές ψήφοι ήταν πολύ κατώτερα από αυτά του Ιουλίου του 2023. Σε 5 περιφέρειες μάλιστα, χάσαμε το διψήφιο ποσοστό: Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Ιόνια Νησιά.

Στην Αττική που είναι μακράν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, παρά την άνοδο του ποσοστού μας, λάβαμε την 4η θέση. Έχει απλή εξήγηση και αυτό και την ξέρουμε όλοι.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν τον γνώριζα. Όταν μου τον ανακοίνωσαν, μπήκα αμέσως στον αγώνα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έζησα όντας στο νοσοκομείο συσκέψεις με ΖΟΟΜ, για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης, με ανθρώπους που δήλωναν στις συσκέψεις ότι είναι ΠΑΣΟΚ, μετά εξαφανίστηκαν, ήταν υποψήφιοι με άλλη παράταξη ή στην καλύτερη εμφανίζονταν όταν κατέβαινε ο Πρόεδρος ή κάποιο στέλεχος.

Advertisement

Και ερωτώ:

→ Υπάρχει αξιολόγηση για όλους αυτούς;

Μια μέρα η φίλη μου η Τασούλα (Γραμματέας Οργανωτικού) μου ζήτησε να πάω να μιλήσω σε Νομούς εκτός Πελοποννήσου και εγώ απάντησα κοφτά, «όχι». Είπα «θα μιλήσω εάν θέλετε μόνο στην Πελοπόννησο γιατί η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη».  Τη στενοχώρησα, αλλά όταν είδε τα αποτελέσματα ίσως με κατάλαβε!

Παρόλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω και αγωνιστήκαμε στην Αρκαδία με τις πιο δύσκολες προϋποθέσεις και συνθήκες, καταρτίζοντας ένα δυνατό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο. Ο αγώνας που δώσαμε στην Αρκαδία είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσουμε τις ψήφους που πήραμε στις εθνικές εκλογές σημειώνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις της παράταξης ανάμεσα στους νομούς της χώρας.

 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023ΕΘΝΙΚΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
ΨΗΦΟΙ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ7.9408.528

Αναρωτιέμαι, όσοι πήγαν απέναντι στους Υποψήφιους Περιφερειάρχες που έδωσε επίσημο χρίσμα το κόμμα μας, αύριο θα είναι πάλι στο Συνέδριο και τη νέα Κ.Ε. ;

Το ΠΑΣΟΚ εκτός από τους Υποψήφιους Περιφερειάρχες, έδωσε στήριξη μόνο στο Δήμο Αθηναίων.

Η επιλογή του Προέδρου και του ΠΑΣΟΚ ήταν νικηφόρα και δικαίωσε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι έχουμε ικανά και άξια στελέχη.

Advertisement

Γι’ αυτό η συζήτηση που ξεκινάει με αφορμή μια φωτογραφία σε μια κοινωνική εκδήλωση, με πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, αδικεί την παράταξη και το στελεχιακό της δυναμικό.

Για να μας ψηφίσει ο κόσμος δε χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους (όπως είχε πει ο Πρόεδρος) και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα, όπως ο Χάρης Δούκας και υπάρχουν στην κοινωνία.

Αν επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «super market», θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.   

Ας μάθουμε από τα λάθη των άλλων, δεν είναι κακό.

Σημαντικότατη ήταν η παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το σήμερα της παράταξης, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

Πολιτικά ο χώρος μας σήμερα, βρίσκεται στην πιο ευνοϊκή πολιτική συγκυρία.

Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσπαράσσεται, διασπάται και παρουσιάζει εδώ και 3 μήνες εικόνα διάλυσης.  

Από την άλλη, στη δεύτερη θητεία της ΝΔ, ο κόσμος δε δείχνει την ίδια ανοχή στις πολιτικές της και στα πρόσωπα.

Advertisement

Ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα και οι στόχοι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι.  

Η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές είναι στόχος που μας τον έστρωσε με ροδοπέταλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το ζητούμενο είναι αν το ποσοστό θα μας δώσει σήμα προοπτικής για το μέλλον ή όχι.

Όσοι αυτό δεν το πιστέψουμε, δεν θα μπορέσουμε και να το καταφέρουμε.

Φίλες και φίλοι,

Από αύριο ή καλύτερα από χθες πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για να τα καταφέρουμε.

  1. Πολιτικές και προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες του κόσμου.
  2. Διάλογος με κοινωνικές ομάδες, επεξεργασία θέσεων.
  3. Ισχυρό πολιτικό κέντρο (κόμμα και Κ.Ο.) και λειτουργία σε καθημερινή βάση, που θα δημιουργεί γεγονότα και δεν θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
  4. Ενεργοποίηση επιστημόνων και τεχνοκρατών μέσω ΙΣΤΑΜΕ.
  5. Ουσιαστική λειτουργία θεσμικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και αξιοποίηση του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού μας.

Σύντροφοι, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την κάλπη των Ευρωεκλογών. Πέρα από την αυτονόητη πολιτική της αξία, καθώς στις Βρυξέλλες δίνονται μάχες, όπως άριστα γνωρίζει ο πρόεδρος που διετέλεσε επί έτη ευρωβουλευτής, υπάρχει και ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας.  Η συγκυρία είναι μοναδική. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάνει αντί να κερδίζει, τώρα το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ξανά ως ελπιδοφόρα εναλλακτική προοπτική. Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές (αν και προσωπικά θα τις ήθελα καλύτερες), καλύτερη όμως είναι η κάλπη. Oι ευρωεκλογές είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την παράταξή μας ώστε να καταγράψει υψηλά ποσοστά, κερδίζοντας επάξια την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας πίσω μακράν το συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει πει και ο Τζον Κέννεντι, «η καλύτερη στιγμή να επιδιορθώσεις τη στέγη είναι όταν ο ήλιος λάμπει». Και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ λάμπει σήμερα. Αρκεί να μην τον σκιάσουν άλλα σύννεφα.

Εμείς, εγώ, όλοι μαζί θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την νίκη.

Advertisement

Αν το πιστέψουμε, θα τα καταφέρουμε.