Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αυτοδιοίκηση γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση – Ιστορική επιτυχία για την «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα

Published

on

Διαβάσατε ΠΡΩΤΑ από όλους στο “The Socialist” το ρεπορτάζ πολιτικής ανατροπής στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του αποτελέσματος της παράταξης με επκεφαλης τον Δήμαρχο Αθηναιων Χάρη Δούκα.

Η πολιτική γεωγραφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλάζει. Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το κλίμα ανατράπηκε εντυπωσιακά εις βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η πρόταση-ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του Δημάρχου Αθηναίων, καταδικάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και θεσμική υποβάθμιση, συγκέντρωσε 89 ψήφους, έναντι 92 της κυβερνητικής πλειοψηφίας — με μαζική αποχή από τους «γαλάζιους» δημάρχους.

Το αποτέλεσμα θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς, ενώ στις εκλογές της ΚΕΔΕ η φιλοκυβερνητική παράταξη είχε ποσοστό 66%, η ψήφος του Συνεδρίου ανέδειξε ανατροπή συσχετισμών και διάχυτη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε επίσημη ανακοίνωσή του, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση», καταδικάζοντας την πολιτική «ομηρίας» μέσω της οικονομικής ασφυξίας.

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «ηχηρό ράπισμα» στις κυβερνητικές επιλογές, κάνοντας λόγο για αποψίλωση αρμοδιοτήτων, αφαίρεση πόρων και υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων. «Η αιρετή Αυτοδιοίκηση ή θα είναι αυτόνομη ή δεν θα είναι Αυτοδιοίκηση», τονίζει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης και τη συνταγματική κατοχύρωση ρήτρας πόρων για τους ΟΤΑ.

Advertisement

Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα», που συσπειρώνει τις προοδευτικές δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση, κέρδισε πολιτικό έδαφος, αποδεικνύοντας ότι η γραμμή Δούκα για ανεξάρτητη, δημοκρατική και διεκδικητική Αυτοδιοίκηση βρίσκει ολοένα και περισσότερη απήχηση.

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν κατέγραψε απλώς μια ψηφοφορία· κατέγραψε μια πολιτική μετατόπιση. Μια νέα πλειοψηφία των προοδευτικών δημάρχων αρχίζει να διαμορφώνεται, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση και αποδεικνύοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ανέχονται άλλο την κηδεμονία της κεντρικής εξουσίας.

Η Αθήνα, με τον Χάρη Δούκα στην πρώτη γραμμή, φαίνεται να ηγείται ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού μετώπου που διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας — και αυτό, πλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από το Μαξίμου.

Advertisement