“Η α-πολιτίκ γενιά.” Του Νίκου Πρόδρομου

Η α-πολιτίκ γενιά, του Νίκου Πρόδρομου

ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου Οικονομικών Επιστημών Πάτρας.

Στηρίξτε μας! Γίνετε συνδρομητές στο “Res Publica”- Το περιοδικό της ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για την νέα γενιά και την απάθεια της για τα κοινά, την αποχή της στις εκλογές και εν γένει από κάθε τι μπορεί να χαρακτηρίσει την συμμετοχή της σε πάσης φύσεως όργανα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Το φαινόμενο αυτό βέβαια, δεν είναι καινούργιο. Την τελευταία περίοδο ωστόσο γίνεται ακόμα πιο έντονο, κυρίως από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα. Γίνεται λόγος επομένως για μια απολιτίκ νέα γενιά, όπου το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η προβολή της στα social media, η εύρεση μιας εργασίας (αν αυτό καταστεί εφικτό) και οι επιφανειακές της σχέσεις με τους συνομήλικους. Κάτι τέτοιο φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Αριστοτελική λογική όσον αφορά την έννοια του πολίτη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και της ανάγκης να εκφραστεί αυτή η γενιά, το πολιτικό σύστημα φαίνεται αδύναμο να αφομοιώσει την αλλαγή και να προχωρήσει στην απαιτούμενη ριζική του ανανέωση που τόσο έχει ανάγκη. Οι όποιες κινήσεις γίνονται είναι σπασμωδικές, με την ανάδειξη σε επιτελικές θέσεις μιας μικρής μερίδας νέων που όμως αδυνατούν να εκπροσωπήσουν όλη την αλλαγή που έχει παρέλθει σε φιλοσοφία, ανάμεσα στην παλιά και στην νέα γενιά. Ίσως λοιπόν η α-πολιτίκ αυτή στάση, είναι κυρίως πολιτίκ (γαλλ. politique), δηλαδή μια ξεκάθαρη θέση ότι το σύστημα αυτό πλέον δεν εμπνέει, δεν δουλεύει, χρειάζεται αλλαγές και εισπράττει την απάθεια ως απάντηση στην αδυναμία του να μετεξελιχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ