Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Η χώρα του ποτέ άλλοτε -Tου Κώστα Χρονόπουλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο αγαπημένος Πίτερ Παν του σκωτσέζου συγγραφέα J. M. Barrie, ζει τις περιπέτειές του στην μαγική, γεμάτη νεραΐδες, γοργόνες και άλλα μυθικά πλάσματα «Χώρα του ποτέ» . Σαν άλλα «χαμένα παιδιά» έτσι και εμείς οι Έλληνες πολίτες, ζούμε την, όχι και τόσο παραμυθένια αλλά σίγουρα περιπετειώδη ζωή μας, στην χώρα του ποτέ άλλοτε!

Αφήστε με όμως να εξηγήσω…

Ποτέ άλλοτε χώρα, δεν είχε πληθωρισμό 10.2%, με αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης έως και 25-30%, με κόστος ενέργειας σχεδόν πενταπλάσιο του δεκαετούς μέσου όρου και οι υπουργοί ανάπτυξης και οικονομικών, να δηλώνουν πως η οικονομία πάει καλύτερα από ποτέ. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει μειωθεί κατά ¼ και μιλάμε για αύξηση του ΑΕΠ 6% και το αστείο πλέον «Η Ελλάδα που ηγείται στην 4η Βιομηχανική επανάσταση». Τι να την κάνουμε την CISCO, την Microsoft και την Team Viewer,  όταν οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες, αφού αδυνατούν να συντηρήσουν καλά καλά τον εαυτό τους. 

Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός «δημοκρατικής» χώρας, δεν βρέθηκε να παρακολουθεί τον αρχηγό του 3ου κόμματος με τις μυστικές υπηρεσίες και δεν παραιτήθηκε ούτε αυτός ούτε και κανένα μέλος του υπουργικού του συμβουλίου. Ακόμα όμως και μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης -με παράκεντρα άμεσα συνδεδεμένα με το Μαξίμου- κανένας εξ αυτών δεν μίλησε, ούτε απάντησε επίσημα στις κατηγορίες και τα δημοσιεύματα. 

Ποτέ άλλοτε δεν αποκαλύφθηκε λίστα χρηματοδότησης, με κρατικό χρήμα, προς δεκάδες ΜΜΕ με σκοπό την χειραγώγηση αυτών, εις όφελος της κυβέρνησης (Λίστα Πέτσα) και ούτε ο άμεσα αρμόδιος υπουργός, ούτε κανένας ακόμα εμπλεκόμενος, δεν κλήθηκε σε μία επιτροπή να δώσει -αν μη τι άλλο- εξηγήσεις για αυτές τις κινήσεις!

Σε αυτή τη χώρα, πρωθυπουργοί που θα έσκιζαν μνημόνια υπέγραφαν καινούρια και οι «χορευτές του συντάγματος» που θέλαν να κάψουν την βουλή, έγιναν μετά οι «καλύτεροι» βουλευτές της. Οι ευρώ -σκεπτικιστές της δραχμής, τώρα ζητούν την ψήφο μας ως προοδευτικοί ενώ «λεβέντες κρητικοί» εκχυδαΐζουν τον πολιτικό διάλογο σε επίπεδο: συνοικιακό καφενείο. Οι «αρνητές γραβάτας» διόρισαν -και αυτοί- χιλιάδες μετακλητούς, και για τα κλειδιά της Ηρώδου Αττικού, συγκυβέρνησαν με τους κάποτε «θανάσιμους» εχθρούς τους! 

Στη χώρα του ποτέ άλλοτε, κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα και δεκάδες ανθρώπινες ψυχές. Πλημμύρισαν χιλιάδες σπίτια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί για ώρες στα χιόνια και έμειναν γειτονιές ολόκληρες χωρίς ρεύμα για μέρες. Παρά ταύτα, ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο επιτελικό κράτος, με σχέδιο και άμεση ανταπόκριση σε κάθε πρόκληση, «δουλεύοντας» τους πολίτες μπροστά στα ίδια τους τα δακρυσμένα μάτια. Οι ασθενείς με covid πέθαιναν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, γιατροί φώναζαν για την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον ΜΕΘ και οι μελέτες που τους στήριζαν, θάβονταν στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου, από πρωθυπουργούς που όπως πάντα δεν γνώριζαν!

Διαφήμιση

Στη χώρα του ποτέ άλλοτε, παππάδες δημιουργούν μονάδες φροντίδας παιδιών σε ανάγκη και η παπαδιές αγοράζουν με τις επιχορηγήσεις τους, τσάντες prada και ταξίδια στις Μπαχάμες. Τα φτωχά παιδία, είναι απροστάτευτα στο έλεος κάθε αρρωστημένου βιαστή και το δημοσιογραφικό θέμα, είναι το κοινωνικό προφίλ του δράστη αλλά και του θύματος, σε μια κερδοσκοπική «ριαλιτοποίηση» αυτού του δράματος από τα ΜΜΕ. Μητροκτονίες, γυναικοκτονίες, παιδοκτονίες και αυτοκτονίες, είναι καθημερινή είδηση στο αστυνομικό ρεπορτάζ και βούτυρο στο ψωμί κάθε αναιδούς δημοσιογράφου, για λίγα παραπάνω νούμερα. 

Τα παραδείγματα δεν σταματάνε, αφού ακόμα και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όλα τα παραπάνω μόνο απελπισία προκαλούνε και δυστυχώς, Τίνκερμπελ και μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει. Αν δεν αντιδράσουμε σαν πολίτες, αν δεν κινητοποιηθούμε για να αλλάξουμε την κατάσταση, τότε ο κάπτεν Χουκ και η παρέα του, θα συνεχίσουν να τρομοκρατούν την χώρα του ποτέ άλλοτε, ενώ εμείς φοβισμένοι και απογοητευμένοι, θα περιμένουμε κάποιον μεσσία να μας σώσει! 

Ας πούμε λοιπόν «floreat Graecia»* και ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ο Πίτερ Παν δεν μεγάλωνε ποτέ, ίσως ήρθε η ώρα εμείς ως πολίτες να ενηλικιωθούμε! 

*“Floreat Etona” ή αλλιώς “may Eton flourish” ήταν τα τελευταία λόγια του χαρακτήρα Captain Hook στο έργο “Peter Pan, the boy who never grow up” του J. M. Barrie. Σε μια αλληγορία το “floreat Graecia” σημαίνει: Μακάρι να ανθίσει η Ελλάδα!

Ο Κώστας Χρονόπουλος είναι φοιτητής Τοπογράφος Μηχανικός στο ΕΜΠ, μέλος της Ν.Ε Αρκαδίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ και παρουσιαστής της εκπομπής Socialist Talks

Διαφήμιση