Η Ισπανία θεσπίζει ειδική άδεια για την έμμηνο ρήση

Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που που θα δίνει άδεια περιόδου στις γυναίκες και τα άτομα με περίοδο, θα προσφέρει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν και θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση -και στις έφηβες, χωρίς γονική συναίνεση.

Η Ισπανία, πριν λίγες ημέρες, θέσπισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ μικτά και έδωσε πράσινο φως στην πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, φέρνει προς ψήφιση μια μεταρρύθμιση, η οποία βάζει στο επίκεντρο την εμμηνορροϊκή υγεία των γυναικών.

Πραγματικό κοινωνικό κράτος: 

Ακούστε όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναλυτικά: προβλέπεται τριήμερη άδεια τον μήνα σε γυναίκες με έντονα συμπτώματα περιόδου, άδεια σε γυναίκες που πραγματοποιούν άμβλωση, δωρεάν προϊόντα περιόδου σε μαθήτριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους, κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου και διασφάλιση του δικαιώματος σε έφηβες 16 ετών και άνω να πραγματοποιούν άμβλωση χωρίς την υποχρεωτική συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Πρόκειται για μια αναγκαία και δίκαιη μεταρρύθμιση που επιτέλους γίνεται πράξη. Η Άντζελα Ροντρίγκεζ, από το Υπουργείο Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας, δήλωσε σχετικά: «Αν κάποιος έχει κάποια αδιαθεσία με παρόμοια συμπτώματα, είναι δεδομένο ότι προσωρινά έχει δυσκολία, επομένως, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με την περίοδο, να υπάρχει η δυνατότητα για μια γυναίκα που βιώνει πολύ επίπονη περίοδο, να μπορεί να μείνει σπίτι».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ