ΔΙΕΘΝΗ
Η Μέση Ανατολή φλέγεται – Ολοκληρωτικός πόλεμος ΗΠΑ–Ισραήλ–Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν
Η γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξαπέλυσαν συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν, με τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώνει επισήμως ότι συμμετέχει στις επιχειρήσεις. Η Τεχεράνη απάντησε με πυραυλικά πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, μετατρέποντας την κρίση σε ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τεχεράνη
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη από τα ξημερώματα. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες καπνού να υψώνεται πάνω από την περιοχή Παστέρ, όπου βρίσκεται η κατοικία του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από διεθνή μέσα δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, ο Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.
Η ισραηλινή επιχείρηση, την οποία ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «προληπτική», σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη απευθείας στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών. Η Τεχεράνη κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ».
Πλήγματα στον Κόλπο – Στο στόχαστρο ο 5ος Στόλος
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της βάσης Al-Udeid στο Κατάρ, της Al-Salem στο Κουβέιτ, της Al-Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν. Εκρήξεις καταγράφηκαν στη Μανάμα, στο Ντουμπάι και στη Ντόχα, ενώ οι τοπικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή σχέδια πολιτικής προστασίας.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη δώσει πλήρη απολογισμό απωλειών. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε έκτακτο διάγγελμα έκανε λόγο για «πόλεμο διαρκείας» και προειδοποίησε ότι «ενδέχεται να υπάρξουν απώλειες Αμερικανών». Δήλωσε πως στόχος είναι «η ολοκληρωτική καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού και ναυτικού προγράμματος».
Σαουδική Αραβία στον πόλεμο
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές μετά από ιρανικά πλήγματα που, σύμφωνα με το Ριάντ, έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια. Η εμπλοκή της μετατρέπει τη σύγκρουση σε ανοιχτό πόλεμο σουνιτικών και σιιτικών δυνάμεων με παγκόσμιες προεκτάσεις.
Η Τεχεράνη, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει «όλες τις αμυντικές δυνατότητες» για την υπεράσπιση του ιρανικού λαού. Η ρητορική κλιμακώνεται επικίνδυνα, με εκατέρωθεν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Αιματηρός απολογισμός – Πλήγμα σε σχολείο
Ιρανικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς από επιδρομή σε σχολείο θηλέων. Ο απολογισμός, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ανέρχεται σε 60 παιδιά. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο προκαλεί διεθνή κατακραυγή. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σε άμεση παύση των βομβαρδισμών.
Ενεργειακό σοκ – Κλείνει το Λεβιάθαν
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, ανοικτά του Ισραήλ, τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας με εντολή του υπουργείου Ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση. Οι αγορές αντιδρούν ήδη, με τον χρυσό να καταγράφει άνοδο ως ασφαλές καταφύγιο και τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται ανοδικά.
Διεθνείς αντιδράσεις – ΟΗΕ σε συναγερμό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «βαθιά ανησυχητικές εξελίξεις» και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Βρετανία ενεργοποίησε την επιτροπή Cobra, ενώ Καναδάς και Αυστραλία δήλωσαν ότι στηρίζουν τις ενέργειες των ΗΠΑ.
Αθήνα σε επιφυλακή
Στην Αθήνα συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης. Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και εξέδωσε οδηγίες προς Έλληνες πολίτες σε Ισραήλ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου. Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ παραμένει κλειστός.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη παρατεταμένη σύρραξη θα επιβαρύνει το μεταναστευτικό και θα δοκιμάσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, με στρατηγικές υποδομές και τη βάση της Σούδας, παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Οι πύραυλοι δεν γνωρίζουν διπλωματία και οι αγορές δεν συγχωρούν γεωπολιτικά ρήγματα. Το ερώτημα δεν είναι αν η κρίση θα επεκταθεί, αλλά πόσο βαθιά θα τραυματίσει την ήδη εύθραυστη παγκόσμια τάξη.
