Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H oμιλία της Φώφης Γεννηματά στην “ΑGROTICA”

Published

on

Ομιλία σε αγροτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής

 

Η παρουσία μας εδώ στην Agrotica 2020 στη Θεσσαλονίκηδεν είναι συγκυριακή ούτε και τυχαία.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον αγρότη και την αγρότισσα.

Για μας ο αγροτικός τομέας είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας.

Η παράταξη μας είχε ως βασικό  στόχο και τα κατάφερε, να ζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις του  ΠΑΣΟΚ άφησαν το αποτύπωμα τους που αναγνωρίζεται από όλους.

Άλλαξαν ριζικά την ζωή των ανθρώπων στην Ελληνική Περιφέρεια. Δημιούργησαν υποδομές, το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σχολεία και Πανεπιστήμια. Οι αγρότες έπαψαν να είναι πολίτες Β κατηγορίας.

Advertisement

Τι να πρωτοθυμίσω:

  • τον  ΟΓΑ που για πρώτη φορά , έδωσε αξιοπρεπή ασφάλιση και σύνταξη στις αγρότισσες και τους αγρότες
  • Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, μια καινοτόμα ιδέα που αποτέλεσε την βάση για τα σημερινά χρηματοδοτικά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Την αξιοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που κράτησε την ύπαιθρο και τους κατοίκους της όρθιους, μέσα στην κρίση των τελευταίων 10 ετών.
  • Την στήριξη των εξαγωγών.
  • Τις πολιτικές προστασίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, του δασικού πλούτου, του νερού, του περιβάλλοντος , των παραδοσιακών οικισμών, τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ο πρωτογενής τομέας αλλάζει, χρειάζεται προετοιμασία για το μέλλον 

Ο πρωτογενής τομέας, η ύπαιθρος, η παραγωγή τροφίμων όπως τα γνωρίσαμε αλλάζουν ριζικά.

Χρειάζεται προετοιμασία για το μέλλον, αφού θα κληθούμε  να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε σήμερα. Χρειάζεται μια νέα στρατηγική βιώσιμης και φιλικής με το περιβάλλον γεωργίας «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» ή  «From Farm to Fork» είναι το στοίχημα των επόμενων ετών.

Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται μέτρα που θα  αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών.

Η κυβέρνηση βαδίζει στον ίδιο δρόμο, που έφερε τους αγρότες σε αυτή τη δυσχερή θέση  

Είναι γνωστά τα αδιέξοδα, τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε για τον αγροτικό κόσμο η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τα γνωρίζετε. Τα ζήσατε. Τους καταδικάσατε γι’ αυτά.

Advertisement

Δεν θα επεκταθώ. Απλά να υπενθυμίσουμε

-την εξοντωτική φορολογία,

-την σύνδεση των υψηλών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα,

-το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας,

-τις  μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, την πλήρη αδυναμία ελέγχου της αγοράς.

Το χειρότερο όμως αυτής της περιόδου είναι η απώλεια των ευκαιριών: οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η αδυναμία χρηματοδότησης της παραγωγής από ένα τραπεζικό σύστημα σε κρίση.

Θυμίζουμε το παρελθόν, αλλά δεν μένουμε σε αυτό.

Advertisement

Το δικό μας ενδιαφέρον στρέφεται πρώτα και κύρια στο παρόν και στο μέλλον.

Αυτή την στιγμή, 7 μήνες αφότου  ανέλαβε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη , τίποτε δεν έχει αλλάξει:

Η ΝΔ βαδίζει στον ίδιο δρόμο, που έφερε τους αγρότες σε αυτή τη δυσχερή θέση.

 Η κυβέρνηση: 

  1.  Δεν έχει λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει την τραπεζική ρευστότητα για να υπάρξουν η αναγκαία χρηματοδότηση και τα κεφάλαια κίνησης για την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα
  2.  Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος ενέργειας. Και τους ρωτάμε: Θα υλοποιήσετε επιτέλους κύριοι της Κυβέρνησης την κάρτα αγροτικού πετρελαίου που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
  3. Δεν έχει λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε αυτός να ενσωματώνει τους νέους κινδύνους για αποζημίωση που προκύπτουν από την   Κλιματική Αλλαγή.
  4. Δεν έχει λάβει ειδικά μέτρα για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και άλλα. Ειδικότερα για τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς δεν ακούγεται τίποτα. Ούτε για την αποτυχία της δακοκτονίας και πώς θα αλλάξει, ούτε για τις χαμηλές τιμές αγοράς. Η επίκληση της λειτουργίας της αγοράς από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε πολιτική ούτε σοβαρή πρόταση και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.
  5. Δεν έχει επιταχυνθεί η  υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όπως φυσικά και του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι να μην αξιοποιούνται και να κινδυνεύουν να χαθούν.
  6. Δεν έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την νέα ΚΑΠ, δεν υπάρχει το αναγκαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο και φυσικά καμία αναφορά για την κλιματική αλλαγή.
  7. Ακόμη και το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα στην διαβούλευση, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, εξαντλείται σε ανούσιες αποσπασματικές κινήσεις ή προσαρμογές στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν καταργείται από την ΝΔ, αλλά ζει και βασιλεύει.

Και φυσικά καμία πρόβλεψη για το ΕΚΑΣ, την 13η Σύνταξη, για την αξιοπρέπεια στην ζωή του συνταξιούχου.

Η μετάβαση στην πράσινη γεωργία δεν μπορεί να γίνει χωρίς επαρκή χρηματοδότηση

Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει η σύνοδος κορυφής και θα αποφασισθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Advertisement

Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη:

Ποια είναι η στρατηγική σας για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027;

Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα δεν θα μειωθούν;

Ποια είναι τα μέτρα για το πρασίνισμα της γεωργίας που έχετε επεξεργασθεί για τη χώρα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να προσαρμοσθεί με το λιγότερο κόστος για τον πρωτογενή τομέα, απέναντι την Κλιματική Αλλαγή;

Οι 7 μήνες που πέρασαν είναι μεγάλο διάστημα σε σχέση με τις προκλήσεις που υπάρχουν και έπρεπε να έχουν γίνει πολλά, αφού σε λίγες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της γεωργίας στη χώρα μας για τα επόμενα 7 χρόνια.

Το θέμα είναι εθνικό. Φοβάμαι πώς και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Από μια αγροτική παραγωγή με βάση την ποσότητα, να περάσουμε σε μια παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και προϊόντων

Advertisement

Αναγνωρίζοντας όλα αυτά ως Κίνημα Αλλαγής,  επεξεργαζόμαστε με τους φορείς του πρωτογενή τομέα τις κινήσεις του αύριο.

Με το «Πρόγραμμα Ελλάδα» στοχεύουμε σε νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και βασίζεται στις δύο κύριες βασικές πηγές ανάπτυξης: Τον τόπο και τους  ανθρώπους.

Την ώρα που άλλοι αναζητούν την «σωτηρία» μόνο από τους ξένους και πελαγοδρομούν μέσα στις αντιφάσεις τους, εμείς αξιοποιούμε πρώτα τις δυνάμεις της χώρας για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

Το πρόγραμμά μας καθορίζεται από το περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας στα επόμενα τριάντα χρόνια μέχρι το 2050 όπως :

  • Στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας. (με δεδομένη την  αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων κατά 70% ως το 2050.)
  • Στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  • Στην 4η βιομηχανική επανάσταση με την χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγής και της «γεωργίας ακριβείας» .
  • Στην μείωση των ανισοτήτων και την δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων για τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά, τον ενεργό αγρότη.
  • Από μια αγροτική παραγωγή με βάση την ποσότητα, να περάσουμε σε μια παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής γα τον πρωτογενή τομέα

Για να το πετύχουμε αυτό σας αναφέρω ενδεικτικά μια δέσμη άμεσων μέτρων που δεσμευόμαστε και προτείνουμε ως βάση με το «Πρόγραμμα Ελλάδα»:

  1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά). Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.
  • Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.
  • Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ
  • Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  • Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
  • Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.
  • Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.
    • Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.
    • Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου
    • Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης.

Ο νέος θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων είναι σημαντικό εργαλείο για την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, αλλά και την βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος. Συνάδουν απόλυτα με την συνεταιριστική λογική που πρέπει και πάλι να αναπτυχθεί στον αγροτικό κόσμο.

Η ανάπτυξη τους βέβαια απαιτεί ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.

  • Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.
  • Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Προώθηση της έρευνας και των καινοτομιών στις καλλιεργητικές τεχνικές ανάμεσα στις οποίες και η  χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού.

Στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση κατά 20%  του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση βάσει προγράμματος, και η μεγάλη μείωση των αρδευτικών τελών.

Advertisement

Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

  • Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».
  • Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας . Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.
  • Προστασία για ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τον εμπορικό πόλεμο και τους αυξημένους δασμούς.
  • Κτηνοτροφικά πάρκα

Σύσταση Κτηνοτροφικών Πάρκων (ΚΠ) σε βοσκοτόπια, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα κτηνοτροφικά πάρκα μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την πραγματική μορφή συμβολαιακής γεωργίας, η οποία αρχίζει από τις συνέργειες και την στήριξη των κτηνοτρόφων, των Ομάδων Παραγωγών τους (ΟΠ), των προμηθειών τους, των συνεργαζόμενων τυροκομείων και των εξαγωγικών σχημάτων τους. Τα ΚΠ μπορεί να συσταθούν ως μία μορφή συνεργασίας (πχ. δήμου, τράπεζας, ιδιωτών, επιστημονικών φορέων) και να χρηματοδοτούνται από ειδικά τραπεζικά προγράμματα που θα στηρίζονται και στην αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Ελληνική ύπαιθρο σε χώρο για να ζεις, σε χώρο για να επιχειρείς.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ