Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για “επανεκκίνηση” της Οικονομίας – Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αποτελεί «ένα ολιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με βασικούς στόχους: την προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Βασικό και δομικό στοιχείο του προγράμματος – τονίζεται- αποτελεί «ανάγκη κουρέματος του κορωνοχρέους που έχουν συσσωρεύσει οι κλειστές και σε καθεστώς υπολειτουργίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Από τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος αυτό αποτιμάται περίπου στα 7 δις ευρώ και αφορά τις οφειλές που δημιουργούνται σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει 120 δόσεις για την εξόφλησή του αλλά και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60%. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται να εφαρμοστεί με κριτήρια όπως ο βαθμός της μείωσης του εισοδήματος και του τζίρου.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασική θέση έχει η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Επ’ αυτού η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ύπαρξη πολλών εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από βασικά εργαλεία που κατά κύριο λόγο είχαν θεσμοθετηθεί κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ειδικά για τον χώρο της εστίασης που έχει πληγεί συγκριτικά περισσότερο από άλλους η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον για ένα αρχικό χρονικό διάστημα. Επίσης την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο τρίτος «πυλώνας» των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την κατάργηση του νόμου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020. Θυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλά είχε δεσμευθεί για την κατάργηση του νόμου αλλά είχε καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Ο εν λόγω νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει την πτώχευση εκτός από των νομικών και των φυσικών προσώπων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως επισήμανε στην παρουσίαση του προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας «η πρόταση μας αποτελεί τη βάση για την επόμενη μέρα. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση λέγοντας ότι  «η χώρα μας κατέγραψε τη 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματος τους και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας  ANDREABONETTI.COM

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία. Αρκεί να μη κλείσουμε τα μάτια στο προφανές, ότι χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν και χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δε θα ξαναπάρει μπρος. Και το δημόσιο κόστος μεσομακροπροθεσμα θα είναι πολλαπλάσιο». Επισήμανε παράλληλα ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 17δις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Χρέη που διογκώνονται όσο ο καιρός περνάει, η κρίση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική.  Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η ωρολογιακή βόμβα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Κούρεμα χρεών

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέος. Όπως ανέφερε προτείνει: Την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλήςγια συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών. Την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις. Διευκρίνισε ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν στα «χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν: Φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας.Επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος».

Για τα χρέη προς το δημόσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενουςμ Εισφορά αλληλεγγύης». Επισήμανε ότι «κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου  30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης «πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζεται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας  EUROKINISSI

Για τα χρέη προς τις τράπεζες η πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει – όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας – αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου) όπως και Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στο νομοθετικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης : Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο. Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.Το πάγωμα της τοκοφορίας και η  μη απώλεια των ρυθμίσεων

Ρευστότητα επιχειρήσεων

Η ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, αποτελούν το δεύτερο σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ζήτημα αυτό ο Αλέξης Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:

Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Restart της Οικονομίας  EUROKINISSI

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και προτείνουμε να έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει  να διατηρήσειτο σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, μέσω προγράμματος εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις – μέτρα:

Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις.

Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης

Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο. Ένα στοχευμένο μέτρο ανακούφισης για τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο όλο αυτό τον χρόνο και υπέστη τη μεγαλύτερη καθίζηση.

Επανέρχεται η προστασία της α’ κατοικίας

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναφορά του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επισήμανε πως «καταργούμε,τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ.Και επαναφέρουμε τη προστασίας τη κύριας κατοικίας και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες». Επίσης τόνισε πως «δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων».

 

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ