Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρώτη φορά (και τελευταία) φορά του Ανδρέα σε γήπεδο…

Published

on

Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από το NBOZIONELOS.GR

“Οι δύο ισχυροί πολιτικοί άνδρες του σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν εκπροσωπούν μόνο την Αριστερά και τη Δεξιά αλλά και τους… αιώνιους μιας και ο Αλέξης Τσίπρας είναι γνωστός φίλαθλος του Παναθηναϊκού ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει τον Ολυμπιακό.

Οσο για τον, τρις κάτοχο της πρωθυπουργικής καρέκλας, Ανδρέα Παπανδρέου; Καίτοι ο μύθος τον ήθελε φίλο του Ολυμπιακό, που μάλλον ίσχυε, μόνο φίλαθλος δεν ήταν. Δεν πήγαινε στο γήπεδο, δεν παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, δεν ασχολιόταν με τον αθλητισμό γενικώς.

Ο Ανδρέας πήγε για πρώτη στη ζωή του, και τελευταία φορά εντέλει, σε γήπεδο την αξέχαστη νύχτα της 14ης Ιουνίου 1987, συνοδευόμενος από τη Μαργαρίτα στη, μάλιστα, τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργικού ζεύγους. Λίγο καιρό αργότερα μπήκε στη ζωή του η μετέπειτα σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη. Εκείνη την επική ημέρα, στο κατάμεστο ΣΕΦ, ο Παπανδρέου είχε για αρκετή ώρα εξ αριστερών τη σύζυγο και εξ δεξιών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη.

Ο πρώτος υφυπουργός

Παρούσα στο γήπεδο ήταν βέβαια και η υπουργός Αθλητισμού της εποχής, Μελίνα Μερκούρη, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τους περισσότερους αγώνες του Ευρωμπάσκετ και όρμηξε στην αγκαλιά του Παναγιώτη Φασούλα, μετά τον θρίαμβο επί της Γιουγκοσλαβίας και την πρόκριση στον τελικό. Ελάχιστοι θυμούνται όμως ποιος ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού της εποχής: ο Σήφης Βαλυράκης, ένα από τα κορυφαία στελέχη της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ. Μάλιστα είχε συλληφθεί από τους χουντικούς για βομβιστικές επιθέσεις το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ αλλά απέδρασε, κόβοντας τα κάγκελα του κελιού, έως ότου εντοπιστεί και φυλακιστεί στην Κέρκυρα.

Η πρώτη φορά (και τελευταία) φορά του Ανδρέα σε γήπεδο…

Απέδρασε εκ νέου, πήγε κολυμπώντας  ως την Αλβανία αλλά το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Ελληνας κατάσκοπος της χούντας και τον φυλάκισε. Εντέλει ο Βαλυράκης απελευθερώθηκε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του, καθώς εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο και μεσολάβησε ο πρίγκιπας της Καμπότζης, Σιχανούκ, στενός φίλος του Παπανδρέου.

Ο… θυρωρός

Advertisement

Στενός συνεργάτης τότε του Βαλυράκη, ως το 1985 όμως, ήταν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμωνας Κουλούρης. Ως γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού, δέχτηκε έντονες επικρίσεις για τις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και συχνά δεχόταν επιθέσεις από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σταύρο Νταϊφά. Μια κόντρα που κορυφώθηκε με την λεγόμενη «υπόθεση Μπουμπλή», όταν ο Νταϊφάς κατηγόρησε τον Κουλούρη ότι έκανε τα στραβά μάτια στην «ελληνοποίηση» του Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Αρχικά, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο αθλητισμός είχε υπαχθεί στην προεδρία της Κυβέρνησης και στον υφυπουργό Γιώργο Κατσιφάρα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (όπως και ο Κουλούρης) και γνωστός για τη ρήση του «αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Αργότερα, ο αθλητισμός πήγε στο Πολιτισμού, στο οποίο προΐστατο η Μερκούρη κι εκεί… έμεινε, έως σήμερα.

Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 8/5/2019