Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι.Τσίμαρης: «Χρηματοδότηση αναβάθμισης Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ)»

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κιν. Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης για την χρηματοδότηση αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ( ΠΓΝΙ).

Στην ερώτηση ο κ. Τσίμαρης  αναφέρεται στην υψηλή επισκεψιμότητα και τις υγειονομικές ανάγκες που καλύπτει το ΠΓΝΙ, τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς αποτελεί και το μεγαλύτερο Νοσοκομείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Η παραπάνω συνθήκη ενισχύει και την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, αξιοποιώντας στοχευμένα και αποτελεσματικά χρηματοδοτικούς πόρους από το  Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Στην ερώτησή του ο κος Τσίμαρης αναφέρεται στην ήδη χρηματοδοτημένη και ολοκληρωμένη μελέτη που ανακοινώθηκε προ ενός (1) έτους από την διοίκηση του νοσηλευτικού Ιδρύματος, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του ΤΕΠ, με πρόθεση να χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΑ. Παρόλες τις εξαγγελίες καμία στοχευμένη ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί έως και σήμερα.

Το αξιοσημείωτο της κατάστασης είναι οι διφορούμενες ενέργειες  κυβερνητικών στελεχών , όπου αρχικά φέρεται να ενέκριναν κονδύλια ύψους 2,5 εκατ.€, για την αναβάθμιση και στην πορεία  η κατανομή φαίνεται να έχει απορριφθεί με έγγραφο του Νοσοκομείου.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι καμία επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Διευκρίνισε ότι οφείλει το Υπουργείο να ενημερώσει τους πολίτες για τις ενέργειες που έχουν γίνει , καθώς και το αν , πότε και με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα δημοπρατήσει την αναβάθμιση των ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον κ. Υπουργό

Advertisement
 1. Ισχύει η απόρριψη της αρχικής κατανομής για την χρηματοδότηση αναβάθμισης κατά 2,5 εκατ.€;
 2. Αν ναι, ποιος υπογράφει το σχετικό έγγραφο;
 3. Με βάση ποια κριτήρια έγινε η αρχική κατανομή των 2,5 εκατ. €;
 4. Έχει σκοπό το Υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ;
 5. Αν ναι με τι ποσό χρηματοδότησης; Θα ληφθεί υπόψη η ήδη υλοποιημένη μελέτη;
 6. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιήσετε για την χρηματοδότηση αυτή;
 7. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Κύριε Υπουργέ,

Το Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς για την Βορειοδυτική Ελλάδα. Η επισκεψιμότητά του είναι υψηλή και καλύπτει ανάγκες και όμορων περιοχών που αδυνατούν να διαχειριστούν με επάρκεια τα περιστατικά. Η ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου είναι δεδομένη, ως προς το υγειονομικό προσωπικό  και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου οφείλει και πρέπει να αναβαθμιστεί σε επίπεδο υποδομών. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οφείλει να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική. Πριν από ακριβώς 1 χρόνο και αφού είχε ανατεθεί, χρηματοδοτηθεί και συνταχθεί ρυθμιστική μελέτη ανάπτυξης του Νοσοκομείου παρουσιάστηκε η προαναφερθείσα μελέτη στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η αναβάθμιση του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.

Ανακοινώθηκε δε η πρόθεση από τη διοίκηση να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του ΤΕΠ από αντίστοιχα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα καμία σχετική ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν της εν λόγω μελέτης.

Η αλληλουχία των γεγονότων για την χρηματοδότηση  της αναβάθμισης του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ είναι αξιοσημείωτα και χρήζουν άμεσων αποσαφηνίσεων. Φέρεται ότι η χρηματοδότηση και η κατανομή της πίστωσης για την αναβάθμιση των ΤΕΠ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας  υπήρξε ήδη από προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας με την υπογραφή της πρώην αναπλ. υπουργού κας Γκάγκα, όμως δεν έγινε αποδεκτή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το θέμα, σύμφωνα και με δημοσιογραφικές πληροφορίες καθώς καμία επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση δεν έγινε , φέρεται να τέθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γεν. Γραμματέως του υπ. Υγείας κας Βιλδιρίδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, η οποία εξέφρασε την έκπληξή της, γιατί όπως είπε, το νοσοκομείο με έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας απέρριψε την κατανομή της χρηματοδότησης για τα ΤΕΠ η οποία είχε υπολογιστεί αρχικά σε 2,5 εκ.

Δεδομένου ότι η αναβάθμιση του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ είναι επιβεβλημένηκαι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του Μεγαλύτερου Νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας,

Advertisement

Δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη χρηματοδοτήσει και εκπονήσει σχετική μελέτη,

Δεδομένου ότι αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου να ενημερώσει τους πολίτες της περιοχής για τα γεγονότα που έχουν ήδη λάβει χώρα σχετικά με το θέμα καθώς με το ποιοι και με ποιόν τρόπο ενεπλάκην στην χρηματοδότηση,

Δεδομένου ότι για το Γ.Ν. Χατζηκώστα το 2ο Νοσοκομείο της περιοχής είναι ήδη σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του ΤΕΠ, κατά 3,3 εκατ.€,

Δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

 
Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

 1. Ισχύει η απόρριψη της αρχικής κατανομής για την χρηματοδότηση αναβάθμισης κατά 2,5 εκατ.€;
 2. Αν ναι, ποιος υπογράφει το σχετικό έγγραφο;
 3. Με βάση ποια κριτήρια έγινε η αρχική κατανομή των 2,5 εκατ. €;
 4. Έχει σκοπό το Υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ;
 5. Αν ναι με τι ποσό χρηματοδότησης; Θα ληφθεί υπόψη η ήδη υλοποιημένη μελέτη;
 6. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιήσετε για την χρηματοδότηση αυτή;
 7. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Αθήνα, 09.01.2024

Ο ερωτών  βουλευτής

                                                          Ιωάννης Π. Τσίμαρης

Advertisement
Advertisement