Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;” – “Η προτεραιότητα οφείλει να αφορά το μέλλον, να συνθέσουμε.”- (Όλη η παρέμβαση)

Published

on

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην Γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση με τίτλο “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιός;” , όπου συμμετείχε από κοινού με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου και διοργάνωσε η “Εφημερίδα των Συντακτών”

Εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;” με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στην τοποθέτηση του ο κ.Χριστοδουλάκης τόνισε πως: “το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του στα όρια του αυτομαστιγώματος και μπορεί να δει τον λαό και να πει ότι τουλάχιστον εγώ δεν σε κορόιδεψα.”


Παράλληλα ανέφερε πως “αυτή η πολιτική διεργασία οφείλει να μας κάνει όλους ωριμότερους και σοφότερους για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και ότι αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπώσουν σοβαρά αυτά τα βήματα.”

Εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;” με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Παράλληλα ανέφερε:

Βάζοντας μπροστά ιδέες και όχι πρόσωπα, πολιτικές και προγράμματα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κάλεσμα πλατύ συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;” με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ολοκληρη η παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Χριστοδουλάκη:

«Να βάλουμε στο επίκεντρο την πολιτική. Να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας με αυτοπεποίθηση»-Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτές που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή-Την πολιτική δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο, την κερδίζει πολιτική. Το ζητούμενο δεν είναι να αναζητούμε μεσσίες με μία προσωποκεντρική αυτοαναφορικότητα. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας.-Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά -Να μην χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη Ν.Δ-Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση-Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να έχει ενιαίο ιστορικό αφήγημα. Πρέπει να μπορούμε να πούμε όλοι καθαρά ότι το 2009 τη χώρα τη χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Καραμανλής

«Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή». Αυτή ήταν η εμφατική απάντηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΦΣΥΝ. Επισήμανε δε, πως «το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας. Να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικότητα, αλλά και χωρίς τις εμμονές του παρελθόντος».

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στην εκδήλωση αναδεικνύει την αγωνία του προοδευτικού κόσμου για να βρεθεί μια ισχυρή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά». Ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε ότι ο πλουραλισμός ήταν πάντα στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης που μπορεί να ενσωματώσει ετερογενείς πολιτικές αφετηρίες, από τη σύγχρονη αριστερά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη Ν.Δ»

Απαντώντας στο ερώτημα που έθετε ο τίτλος της εκδήλωσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι την συντηρητική πολιτική της ΝΔ δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο αλλά μια πολιτική. «Αυτή η πολιτική οφείλει να έχει ιστορική συνέχεια, να συνθέτει γενιές, όχι με όρους διαγενεακής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του «αντί». Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση». Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη του ενιαίου ιστορικού αφηγήματος του προοδευτικού χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλοι να πούμε καθαρά ότι το 2009 τη χώρα χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Καραμανλής».

Συνέχισε δε αναλύοντας τις βασικές αρχές που συνιστούν τη βάση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. «Είμαστε με την ανοιχτή οικονομία ως μέσο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα μεταφράζεται σε πολιτικές κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Για ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ποιοτικά δημόσια αγαθά. Με την ανοιχτή κοινωνία, την ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων, με τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, των αρχών και των εξουσιών της, με την αποκεντρωμένη διάρθρωση της διοίκησης της.

Advertisement

Αταλάντευτα πατριώτες – είμαστε με αυτούς που αγαπάμε την πατρίδα μας, όχι με εκείνους που μισούν τις πατρίδες των άλλων – αταλάντευτα στραμμένοι στην Ευρώπη, θέτοντας στο προσκήνιο την ατζέντα των νέων προκλήσεων: για την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.»

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε πολιτικές διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, από τα «κάτω», στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στο κοινοβούλιο. Δεν συζητάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, για συνενώσεις κορυφής, για συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή σε σκοτεινούς διαδρόμους».Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι ζητούμενο δεν είναι να αποζητούμε μεσσίες με προσωποκεντρικές αυτοαναφορικότητες. «Το ζητούμενο είναι να ξαναβάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο. Να υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση της ιδέες μας. Να μην μασάμε στο «bullying» της νεοδεξιάς για αυτές, αλλά και να μην αεροβατούμε σε εμμονές του παρελθόντος. Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτές που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή».