Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση Λιακούλη – “Ώρα μηδέν για τους αγρότες”

Published

on

Με παρέμβασή της για την δραματική κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας , που κινητοποιείται έντονα αυτές τις ημέρες , η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:

«Για πολλοστή φορά οι Θεσσαλοί αγρότες κινητοποιούνται, αγωνίζονται και διεκδικούν την αυτονόητη θέση τους στον Τόπο που τους γέννησε, στον Τόπο που παράγουν, στο Τόπο που δημιουργούν, αφού οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν, τους οδηγούν μαθηματικά στην έξοδο από αυτόν.

Στα αυτιά τους, οι δικαιολογίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί δήθεν ‘’υποκίνησης από δυνάμεις της αντιπολίτευσης’’ που δήθεν ‘’επισπεύδουν κάποιες αντιδράσεις για να δημιουργείται μία ένταση’’, ηχούν τουλάχιστον αστείες.

Και ηχούν ως αστείες, γιατί ο μόνος υπαίτιος των κινητοποιήσεών τους είναι η κυβερνητική ‘’ανισομέρεια’’ λόγων και πράξεων. H κυβερνητική αδιαφορία. Το Κυβερνητικό θράσος, να τους εμπαίζει συστηματικά. Οι κάθε τόσο βαρύγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες περί στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Σε έναν γεωμορφολογικό χάρτη της Θεσσαλίας που έχει αλλάξει άρδην, στερώντας πολλούς καλλιεργητές από τη γη τους –και μάλιστα για τα πολλά επόμενα χρόνια- η κυβέρνηση απαντά με την ‘’ασπιρίνη’’  των 260 εκατομμυρίων που…ΘΑ καταβάλλει ο ΕΛΓΑ, και μια σειρά άλλων πόρων που ‘’έχουν διασφαλιστεί, μετά και τη παρέμβαση του πρωθυπουργού’’ ή απαντά με κυβερνητικά ‘’κονκλάβια’’ κλειστού τύπου, όπου ακούγεται μόνο η φωνή των ‘’εξ’ Αθηνών ιθυνόντων’’.

Στην ολική καταστροφή μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης, στην ολοσχερή καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του αγροτικού εξοπλισμού των Θεσσαλών παραγωγών, η κυβερνητική απάντηση είναι ότι ‘’ΘΑ αποζημιώσει τους δικαιούχους’’, χωρίς ωστόσο κανένα χρονοδιάγραμμα, παρά τα επίμονα ερωτήματά μας, όταν βέβαια δεν χρησιμοποιεί βίαια μέσα καταστολής, όπως προχθές, για να τους φιμώσει.

Παρά τα ‘’ΘΑ’’ ή τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εναλλάσσονται ως κυβερνητικές ‘’λύσεις’’ στα προβλήματα των παραγωγών μας, είναι αδύνατο ωστόσο να είσαι πολίτης της Θεσσαλικής γης και να κλείνεις αυτές τις ημέρες τα αυτιά σου, στην ‘’κραυγή αγωνίας’’ τους.

Advertisement

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς λαϊκισμούς και διάθεση ‘’στείρας αντιπολίτευσης’’, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και διαχρονικά θα τασσόμαστε στο πλευρό όλων των παραγωγών που συνεχίζουν να αγωνίζονται, προκειμένου να λάβουν την αυτονόητη στήριξη που ζητούν. 

Για αυτό έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στη Βουλή, αλλά και σε κάθε ευκαιρία, ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων ανάταξης του πρωτογενούς τομέα της χώρα μας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 

-την αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, 

-το μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, 

-προγράμματα για νέους αγρότες, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη, 

-την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, 

-πλήρες σχέδιο ανάταξης της Θεσσαλικής παραγωγής μετά τις θεομηνίες, 

Advertisement

-ενίσχυση των ελέγχων από παράνομες ελληνοποιήσεις, κ.α.. 

Μέχρι αυτά να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση, καταδικάζουμε την κυβερνητική αδιαφορία και τα φιλικά ‘’χτυπήματα στην πλάτη’’, όπως και σε κάθε πολιτική που οδηγεί τους αγρότες στην εξαθλίωση, κατ’ ουσία κοροϊδεύοντας τους. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει σοβαρά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου που είναι σε απόγνωση και που δηλώνει ρητά ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει καμία κοινωνική σύγκρουση ή δυσκολία σε συμπολίτες . 

Είναι η ώρα μηδέν . 

Να παρέμβει η Κυβέρνηση . Να τους δεχθεί στα υπουργεία της . Τώρα ! ».

Advertisement