Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Οι πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης εξαιρούνται από τα 18 μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και της ανάταξης της αγροτικής παραγωγής που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο;»

Published

on

Η Ροδόπη δεν μπορεί να εξαιρείται από κανένα κυβερνητικό μέτρο που λαμβάνεται για γειτονικές περιοχές για παρόμοιες ή ομοειδείς περιπτώσεις, όπως ήταν οι πυρκαγιές που έπληξαν Έβρο πρωτίστως αλλά και την Ροδόπη σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτό είναι το μήνυμα και το πνεύμα που εκπέμπει η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης στις 8 Νοεμβρίου ανακοίνωσε δέσμη 18 μέτρων που αφορούν τον Έβρο – και ορθώς – και ειδικότερα την αγροτική παραγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς του Αυγούστου. Ο ίδιος ο υπουργός στις δηλώσεις του είχε αναγνωρίσει ότι  « η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι».

Από την δέσμη των μέτρων όμως που ανακοίνωσε δεν προκύπτει ότι κάπου συμπεριλαμβάνεται και η Ροδόπη των 50.000 καμένων στρεμμάτων από τις 23 Αυγούστου και μετά.

Για παράδειγμα, αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης το γεγονός ότι εντάσσονται οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης του 2023 του Έβρου που αφορά 160 αρχικώς επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν ειπώθηκε κάτι για τις αντίστοιχες 88 υποβληθείσες αιτήσεις που υπάρχουν στην ΔΑΟΚ Ροδόπης, ή για πρόσθετη χρηματοδότηση από το LEADER για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αλλά όχι στους δήμους Μαρωνείας-Σαπών , Ιάσμου και Κομοτηνής και πολλά άλλα.     

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Ιλχάν Αχμέτ απευθύνει δύο καίρια ερωτήματα προς τον κ. Αυγενάκη και συνολικά προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση:

Α) Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε και την Π.Ε. Ροδόπης στα μέτρα που ανακοινώσατε  για τον Έβρο, για την οποία, άλλωστε, αναγνωρίσατε δημοσίως ότι τμήμα της περιλαμβάνεται στην μεγαλύτερη φωτιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία εν τη γενέσει της;

Advertisement

Β) Ποια ειδικότερα μέτρα από εκείνα που ανακοινώσατε για τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου, σκέφτεστε να εξειδικεύσετε και για τις αντίστοιχες πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης;

Επίκαιρη Ερώτηση

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη

ΘΕΜΑ: Οι πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης εξαιρούνται από τα 18 μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και της ανάταξης της αγροτικής παραγωγής που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο;  

Κύριε Υπουργέ,

Στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώσατε μέτρα για τους αγρότες του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία από τις συνέπειες του τεράστιου οικολογικού ολέθρου. Εσείς ο ίδιος, όμως, στην διάρκεια των ανακοινώσεων των μέτρων για την ανάταξη της θλιβερής αυτής εικόνας τονίσατε επί λέξει ότι « η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι».

Ειδικότερα, στην Ροδόπη, οι φωτιές αυτές κατέκαψαν 3.500 περίπου στρέμματα στην περιοχή Άρδειας- Γρατινής του Δήμου Κομοτηνής, σχεδόν 25.000 στρέμματα στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου, σχεδόν 22.000 στρέμματα στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, αγροτικές καλλιέργειες, απειλώντας παράλληλα άμεσα οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, ενώ δόθηκαν επανειλημμένες εντολές εκκένωσης τόσο για τον οικισμό της Γρατινής όσο και για οικισμούς της δημοτικής Ενότητας Σώστου, όπως είναι ο Μίσχος, το Μ. Πιστό, ο Σώστης, ο Λινός και ο Πολύανθος.

Advertisement

Παρόλα αυτά, από τις ίδιες πάντα ανακοινώσεις σας, δεν προκύπτει ότι η Π.Ε. Ροδόπης και τα συγκεκριμένα τμήματά της που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου με καμένες εκτάσεις μεγαλυτέρων των 50.000 στρεμμάτων συνολικά, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο με εκείνη του γειτονικού Έβρου, περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν, και εξομοιώνουν πλήρως – και σωστά- την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι εντάσσονται οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης του 2023 του Έβρου που αφορά 160 αρχικώς επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν ειπώθηκε κάτι για τις αντίστοιχες 88 υποβληθείσες αιτήσεις που υπάρχουν στην ΔΑΟΚ Ροδόπης, ή για πρόσθετη χρηματοδότηση από το LEADER για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αλλά όχι στους δήμους Μαρωνείας-Σαπών , Ιάσμου και Κομοτηνής και πολλά άλλα.         

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε και την Π.Ε. Ροδόπης στα μέτρα που ανακοινώσατε  για τον Έβρο, για την οποία, άλλωστε, αναγνωρίσατε δημοσίως ότι τμήμα της περιλαμβάνεται στην μεγαλύτερη φωτιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία εν τη γενέσει της;

Β) Ποια ειδικότερα μέτρα από εκείνα που ανακοινώσατε για τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου, σκέφτεστε να εξειδικεύσετεκαι για τις αντίστοιχες πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης;

Ο ερωτών βουλευτής,
Ιλχάν Αχμέτ

Advertisement