Ινστιτούτο ΈΝΑ: Συζήτηση με ομιλητές τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γιώργο Χουλιαράκη

Εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με θέμα «Δημοσιονομική πολιτική διεξάγεται με τίτλο συζήτησης: Μεταρρυθμίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης – μία ελληνική οπτική».

Στην εκδήλωση οι ομιλητές είναι: ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, η Έλενα Παπαδοπούλου και ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας.

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έρχεται σε μια κομβική στιγμή που η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 

Ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ως πρώην επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου στο παρελθόν, έχουν αναμετρηθεί και οι δύο με τα «σκληρά» νούμερα του προϋπολογισμού, σε εποχές μάλιστα που επιβαλλόταν στην Ελλάδα αυστηρή λιτότητα.

Και λόγω αυτής της εμπειρίας, η άποψή τους για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ειδική βαρύτητα.

Η σχετική συζήτηση πάντως σε επίπεδο ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει με το «δεξί».

Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Eurogroup και Ecofin για το Σύμφωνο Σταθερότητας καταδείχθηκε πως δεν υπάρχει συναίνεση εντός της ΕΕ για το σε ποια κατεύθυνσή πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Αλλαγές ζητούν οι χώρες του Νότου, ωστόσο χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες λειτούργησαν καλά στο παρελθόν και δεν χρειάζονται αλλαγές, καθώς υπάρχει ήδη ένα ικανοποιητικό περιθώριο ευελιξίας.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οι κανόνες χρειάζονται αναμόρφωση. Ο δε ESM προτείνει να διατηρηθεί ανέπαφο το όριο του 3%, αλλά το όριο για το χρέος να ανέβει στο 100% του ΑΕΠ, από 60% που είναι σήμερα.

Η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του ΕΝΑ στο YouTube και από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ