Κάλεσμα Βαρουφάκη για συμπόρευση ΜεΡΑ25-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ! “Στην απ’έξω” το ΚΙΝΑΛ

Σε συνέντευξη του Προέδρου του ΜέΡΑ25 , Γιάννη Βαρουφάκη ,στο site libre.gr, έγινε η πρώτη “επίσημη” πρόταση πολιτικής κεφαλοποιήσης του κοινού κειμένου της 17ηςΝοεμβρίου.

Ο Κος Βαρουφάκης απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης των κομμάτων της κοινοβουλευτικής Αριστεράς κόντρα στις πολιτικές του 5ου Μνημονίου – όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25- που είναι “καθ’οδόν”.

«Αν υπάρξει σύγκλιση σε αυτά που πρέπει να γίνουν, οι πόρτες μας και οι ψυχές μας είναι ορθάνοικτες». Με τα λόγια αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνει μέσω του libre -και είναι η πρώτη φορά που το κάνει- δημόσια πρόσκληση προς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για συνεργασία. Όχι όμως εκλογική συνεργασία ως αυτοσκοπός αλλά στη βάση μιας «παλλαϊκής συστράτευσης εναντίον του 5ου Μνημονίου», που το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως είναι καθ’ οδόν…

Εν μέσω όμως της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε χθες, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η ύφεση που έφερε το λοκντάουν, έρχεται κατ’ ουσίαν να προστεθεί στην προϋπάρχουσα υφεσιακή δυναμική, ενώ επισημαίνει επίσης «τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021». Μέσω ενός απλού παραδείγματος δε, καταδεικνύει τη φενάκη να μιλάμε για ανάπτυξη το 2021, όταν η οικονομική δραστηριότητα θα υπολείπεται εκείνης προ πανδημίας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης λέει πως μακροοικονομικά είναι «ασήμαντη ενίσχυση» ενώ προειδοποιεί συγχρόνως ότι «το χρέος θα είναι απολύτως εκτροχιασμένο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τα μαντάτα και τις οδηγίες που θα στείλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση».

  • Προβλέπει, ειδικότερα δε, επανάληψη της ιστορίας με τη γερμανική και την ολλανδική Βουλή να απαιτούν ισοσκελισμένο Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά συνέπεια «καθώς οι μικρομεσαίοι θα πασχίζουν να σηκωθούν από το καναβάτσο της πανδημικής κατάρρευσης, ένα νέο ωστικό κύμα μνημονιακής λιτότητας θα τους πλήξει» -όπως κι αν ονομαστεί αυτό, προσθέτει με νόημα.

Παραλλήλως, ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώνει τη φωνή του με επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς μικρομεσαίων κ.α. και ζητά διαγραφή χρεών με το επιχείρημα, «ουκ αν λάβοις» κ.ο.κ. «Οι αναστολές στις καταβολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων στις τράπεζες, όταν μάλιστα είναι έντοκες, δεν βοηθούν…», τονίζει μιλώντας στο libre και, προβλέποντας τσουνάμι λουκέτων, θέτει χαρακτηριστικά το ερώτημα, «αν τα κουρέματα θα γίνουν πριν το λουκέτο ή μετά».

Ο συνομιλητής μας κατηγορεί, τέλος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αναμφίβολη επιλογή του να ‘ορμπανοποιήσει’ την χώρα», όπως αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ