Καμία ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία – Μέτρα τώρα!

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μίας σειράς γυναικοκτονιών.Τρείς γυναίκες μέσα σε δύο ημέρες έπεσαν νεκρές απο τα χέρια των συζύγων και των συντρόφων τους.Η τραγική λίστα των δολοφονημένων γυναικών μεγαλώνει,αλλά κάποιοι σφυρίζουν αφιάφορα και αγνούν επιδεικτικά την λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι κύκλοι της συντήρησης,τους οποίους επάξια εκπροσωπεί η παρούσα κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά την νομική καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία” μιλώντας για “σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής”.Άγνοια ή φόβος για την απώλεια υπερσυντηρητικών ακροατηρίων ή μάλλον και τα δύο οδηγούν την κυβέρνηση στην πλήρη αδράνεια απέναντι στα φαινόμενα της έμφυλης βίας.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι οι γυναίκες δολοφονούνται για τον λόγο ότι ο σύζυγος-σύντροφος την θεωρούσε κτήμα του που έπρεπε να λειτουργεί με βάσει τα δικά του “θέλω”;

Στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαρκής απραξία και ατολμία της κυβέρνησης είναι στο να παραμένει το φαινόμενο της βίας κατα των γυναικών.

Εδώ και τώρα είναι αναγκαία η λήψη των αναγκαίων μέτρων.Αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και ένταξη της στα ειδεχθή εγκλήματα του ποινικού μας συστήματος με παράλληλη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία βασίζεται σε 4 πυλώνες.

Πρόληψη : Εκπαιδευτικά προγράμματα, καμπάνιες και πρωτοβουλίες που θα που θα αμφισβητούν και θα καταδικάζουν κάθε μέσο βίας κατά των γυναικών

Προστασία: Η ασφάλεια και οι ανάγκες των θυμάτων πρέπει να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο με υπηρεσίες υποστήριξης, ύπαρξη ξενώνων φιλοξενίας και δομών ενδυνάμωσης των γυναικών.Δομές όπου θα βοηθούν τα θύματα τα σταθούν ξανά αυτοδύναμα στα πόδια τους.

Δίωξη των δραστών: Νομοθεσία που θα ποινικοποιεί οποιαδήποτε μορφή βίας κατα των γυναικών, αποτελεσματική έρευνα απο τις αστυνομικές αρχές , πλήρης ενημέρωση των θυμάτων για την εξέλιξη και την έκβαση της υπόθεσης τους με πλήρη σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή.

Συντονισμένες πολιτικές: Συνεργασίες μεταξύ των φορέων, συνεργασία της Πολιτείας με την κοιωνία,Ισχυρή εποπτεία για την τήρηση των μέτρων και ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από κάθε είδος βίας.

Μέτρα τώρα! Μέτρα πριν θρηνήσουμε και άλλες γυναίκες! Θα πρέπει όμως και η κοινωνία να αποβάλλει τα τοξικά στερεότυπα που υπάρχουν και αυτό ίσως θα είναι το δυσκολότερο.

Ας κάνουμε το πρώτο βήμα.Είναι πιο αναγκαίο απο ποτέ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ