ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Καμίνης: “Τι διδαχθήκαμε απο την τραγωδία στο Μάτι;”

Σημεία παρέμβαση Γιώργου Καμίνη, Τομέαρχη Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής, στη διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Η παγκόσμια διάσταση της Πολιτικής Προστασίας

  • Η παραδοσιακή προσέγγιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας ασχολείται κυρίως με τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Χρειάζεται όμως πια μία διευρυμένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τις νέες ανθρωπογενείς καταστροφές, την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες.

  • Όπως φάνηκε από το ζήτημα της πανδημίας, οι απαντήσεις δεν μπορούν να είναι μόνο εθνικές: Χρειάζεται ενίσχυση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης  ώστε να ενταθεί η διεθνής συνεργασία. Το θέμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης υπεισέρχεται πια παντού, σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, διεθνές.

  • Οι απαντήσεις που θα δώσουμε οφείλουν να εμπλέκουν εντονότερα τον δημόσιο τομέα, επειδή αυτός έχει στον πυρήνα του τη διαρκή μέριμνα για το κοινό, το συλλογικό συμφέρον. ‘Ομως δημόσιο τομέα με αξιοκρατία αξιολόγηση και διαφάνεια.

  • Οι απαντήσεις δεν μπορεί πια να είναι μόνο έκτακτες και συγκυριακές, γιατί οι κρίσεις δεν έχουν πια έκτακτο χαρακτήρα. Οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τις κρίσεις.

  • Δικαιώνεται η θέση μας του Κινήματος Αλλαγής για υπαγωγή της Πολιτικής Προστασίας απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Η ελληνική διάσταση – Τι διδαχθήκαμε από το Μάτι;

  • Καταψηφίσαμε τον 4662/20 γιατί πιστεύουμε ότι αποτυπώνει την αδυναμία της χώρας να κατανοήσει τι έφταιξε και πως να το αλλάξουμε. Κάνει πιο πολύπλοκο και πιο γραφειοκρατικό το σύστημα, με την ευθύνη την κρίσιμη ώρα επί της ουσίας να χάνεται.

  • Ο εντοπισμός της ευθύνης και της ενιαίας εντολής σε ένα κέντρο υπήρξε το μείζον πρόβλημα στο Μάτι. Γιατί την κρίσιμη ώρα που κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη και να συντονίσει, αυτός δεν υπήρχε. Για αυτό χρειαζόμασταν ένα πιο απλό και πιο καθαρό νομικό πλαίσιο. Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να μειώσει, αύξησε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

  • Ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσα πριν από ένα μήνα μια διεξοδική κοινοβουλευτική ερώτηση για τα προβλήματα της πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση.

  • Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά στην πρόληψη, σε επίπεδο υποδομών, στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, στις αναδασώσεις και τα δέντρα που χρησιμοποιούμε; Ποιά έργα έχουν γίνει πάνω σε αυτά; Έχουμε σταματήσει να φυτεύουμε παντού πεύκα; Έχουν ανοίξει σε όλα τα αντίστοιχα μέρη οι δασικοί δρόμοι, οι ζώνες πυροπροστασίας, οι δίοδοι προς τη θάλασσα; ‘Εχουν τοποθετηθεί πυροσβεστικοί κρουνοί; Τι γίνεται με την εκπαίδευση στα σχολεία, την ενεργότερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

  • ΔΥΟ χρόνια μετά, ούτε τα έργα αποκατάστασης ούτε η δικαστική διερεύνηση έχουν ολοκληρωθεί. Το Κίνημα Αλλαγής τις επόμενες μέρες θα λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών.