ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: “Διώκονται πειθαρχικά νοσοκομειακοί γιατροί για δηλώσεις τους στα ΜΜΕ!”
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, καταγγέλλει περιστατικό πειθαρχικής δίωξης ιατρικού προσωπικού στην Έδεσσα, με την αιτία των διώξεων να είναι οι δηλώσεις που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης των Νοσοκομείων Πέλλας να διωχτούν πειθαρχικά και ποινικά η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων της Έδεσσας Ελένη Σταυρακάκη καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Σίμος Φωστηρόπουλος που είναι και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.
«Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και με ωμή παρέμβαση της Διοίκησης του νοσοκομείου στα εσωτερικά του Σωματείου Εργαζομένων στην Έδεσσα αφού με ανακοίνωσή της παρεμβαίνει στις εσωτερικές διαδικασίες του σωματείου και απαιτεί από την συνάδελφο να μιλά μετά από συνεννόηση μαζί της», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, που συνεχίζει , τονίζοντας ότι «δυστυχώς υποστηρικτές σε αυτή την επίθεση βρέθηκαν και μέλη του ΔΣ του Σωματείου της Έδεσσας που αντί να βρεθούν στο πλευρό της συναδέλφισσας προτίμησαν να ταχθούν στο πλευρό της Διοίκησης του νοσοκομείου».
«Η Διοίκηση του νοσοκομείου με τέτοιες ενέργειες επιχειρεί να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά και αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία στην διαχείριση της πανδημίας με στόχο να συγκαλύψει τόσο τις δικές της ευθύνες αλλά και αυτές που ανάγονται στην Κυβέρνηση», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως προσπαθεί να «ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και να καταπνίγεται κάθε φωνή που παρουσιάζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά».
Σχετικά με την κατάσταση στα δυο νοσοκομεία, Έδεσσας και Γιαννιτσών, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πρόχειρη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού και ελλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που αυξάνει τον κίνδυνο για τους νοσηλευόμενους. Στο νοσοκομείο της Έδεσσας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ασθενείς που νοσούν με τον ιό νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς.
«Με αυτόν τον τρόπο είναι αναπόφευκτη η διασπορά του ιού. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει στο νοσοκομείο και τα δείγματα των υπόπτων κρουσμάτων στέλνονται σε εργαστήρια εκτός νοσοκομείου. Καθυστερούν οι απαντήσεις και η διεκπαιρέωση των υπόπτων κρουσμάτων εντός του νοσοκομείου», τονίζει, καταγγέλλοντας ανεπαρκή μέτρα προστασίας και σημειώνοντας πως «πολλοί υγειονομικοί νοσούν και μία φυσικοθεραπεύτρια βρίσκεται διασωληνωμένη στο Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».
Παράλληλα, όπως αναφέρει, στο νοσοκομείο της Έδεσσας υπάρχει μια ΜΕΘ τριών κλινών στο νοσοκομείο που είναι πάντα γεμάτη, ενώ φτιάχτηκε αυτοσχέδια ΜΕΘ στο τμήμα του τεχνητού νεφρού που δεν λειτουργεί σε θάλαμο και εκεί νοσηλεύονται τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς. «Οι νεκροί ασθενείς στο νοσοκομείο είναι δυσανάλογα πολλοί σε σχέση με τον πληθυσμό αναφοράς του νοσοκομείου. Αυτό δείχνει την κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», αναφέρει τονίζοντας πως πρέπει κάθε νοσοκομείο να δημοσιοποιεί τα στοιχεία νοσηλευόμενων και θανάτων από κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει πως η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Έδεσσας κλήθηκε σε ένορκη διοικητική εξέταση και καθαιρέθηκε από τη θέση της επειδή «έκανε το έγκλημα να δώσει συνέντευξη στον τοπικό τύπο ως ώφειλε από τη θεσμική της θέση και να αναφερθεί στις δυσχέρειες νοσηλείας των περιστατικών κορωνοϊού. Κάλεσε δωρητές να ενισχύσουν το νοσοκομείο όπως το έπραξαν πολλές φορές και λαϊκοί εκπρόσωποι εργαζομένων και οι διοικούντες το σύστημα. Μάλιστα οι διοικούντες φωτογραφήθηκαν μπροστά από κοντέινερ αρκετές φορές με δωρητές. Έκαναν μυνητήρια αναφορά στη πρόεδρο του Σωματείου και την κάλεσαν σε ένορκη διοικητική εξέταση»
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως «αν και νοσούσε η ίδια μαζί με όλη την οικογένειά της από κορωνοϊό μεθόδευσαν παράνομα την καθαίρεσή της από πρόεδρο του Σωματείου. Συγκάλεσαν Διοικητικό Συμβούλιο τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσισαν τη καθαίρεσή της χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, την στιγμή που νοσούσε αυτή και η οικογένειά της από κορωνοϊό. Σε ποιες εποχές ζούμε. Τις αφαίρεσαν πράγματα του Σωματείου χωρίς να της ζητηθεί να παραδώσει. Της αφαίρεσαν μέχρι και προσωπικά της αντικείμενα. Αντί να απολογηθούν οι διοικούντες το νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με τους δεκάδες νεκρούς ζητάνε και τα ρέστα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία».
Το ίδιο έπραξαν και με τον πρόεδρο του σωματείου του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είπε και συνέχισε: «Επειδή τόλμησε να πει τα προβλήματα του νοσοκομείου τον καλούν σε ένορκη διοικητική εξέταση καθώς επίσης τον εκφοβίζουν με κάθε τρόπο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας. Οι φορείς της περιοχής πρέπει να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν αναφορά στην Εισαγγελία για διερεύνηση τυχόν αμελειών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που ενδεχομένως συνέβαλαν στους θανάτους από κορωνοϊό σε νοσηλευόμενους ασθενείς».