Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Published

on

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ) με δυο ανακοινώσεις back to back καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς τους ασκούμενους δικηγόρους μέσω ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ παράλληλα το Υπουργείο δε τους δίνει και άλλα βασικά εργατικά δικαιώματα όπως είναι η άδεια αναψυχής και δε τους προστατεύει για θέματα υγείας εν καιρό πανδημικής κρίσης. Η αρχή έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν η Ένωση, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση που την απεύθυνε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Κύριο Κώστα Τσιάρα και τη κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγόρων Συλλόγων Ελλάδας κύριο Βερβεσό και στον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κύριο Κουτσοχηνάς.

 

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στα Δικαστήρια έχει αρχίσει να απασχολεί ασκούμενους/ες ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και σε κάποιες περιπτώσεις από τα τέλη Αυγούστου του αυτού έτους. Πάρα πολλοί/ες συνάδελφοι/συναδέλφισες έχουν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και έχουν γίνει δεκτοί και προσφέρουν ουσιαστικά την εργασία τους.

Σήμερα, 75 ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος οι ασκούμενοι/ες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους, ενώ, ως γνωρίζεται, η αμοιβή τους έχει οριστεί σε εξακόσια (600) ευρώ μηνιαίως. Οι ασκούμενοι/ες δικηγόροι, ανέμεναν, ως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, να πληρώνονται μηνιαίως, λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά και τις εξαιρετικά άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Μόλις την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, υπήρξε για πρώτη φορά ενημέρωσης εκ μέρους του Υπουργείου σας, ότι οι ασκούμενοι/ες θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους στις 13 Δεκεμβρίου 2021, πάνω από τρεις μήνες δηλαδή από την έναρξη της άσκησης τους στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες ανά την Επικράτεια.

Advertisement

Αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο εκκαθάρισης των προβλεπόμενων προς καταβολή ποσών τους/τις ασκούμενους/ες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ωστόσο το γιατί έπρεπε να περάσουν ουσιαστικά 2 και ½ μήνες για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες για την εξόφληση τους ενέργειας, ιδίως τη στιγμή που υφίσταται παρόμοια εμπειρία καθυστερήσεων από αντίστοιχο πρόγραμμα του παρελθόντος.

Εν όψει όλων των ανωτέρω:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ εντόνως για την αδιαφορία και την έλλειψη ενημέρωσης όλων όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων προς όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες του προγράμματος και την πραγματοποίηση των επομένων εγκαίρως, σε μηνιαία βάση.»

 

Δυο ημέρες μετά και συγκεκριμένα χτες στις 17 Νοεμβρίου έβγαλαν μια ακόμη ανακοίνωση, όπου την έστειλαν στους: τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Νάστα, στον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, στην Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κα Ευαγγελία Αρβανίτου, στον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης κ. Ευστράτιο Χονδροζουμάκη, την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης κα Αικατερίνη Περιστεροπούλου και την Πρόεδρο του Τριμελές Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κα Σεβαστή Μελετλίδου. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρουν το εξής:

 

Advertisement

«Αξιότιμοι/ες

 

Όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στα Δικαστήρια έχει αρχίσει να απασχολεί ασκούμενους/ες ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και σε κάποιες περιπτώσεις από τα τέλη Αυγούστου του αυτού έτους. Πάρα πολλοί/ες συνάδελφοι/συναδέλφισες έχουν αιτηθεί την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έχουν γίνει δεκτοί και προσφέρουν ουσιαστικά τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την προτυποποιημένη σύμβαση που κάθε ασκούμενος/η υπέγραψε με αντισυμβαλλόμενους το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο φορέα πραγματοποίησης της άσκησης «Κάθε ασκούμενος Δικηγόρος έχει δικαίωμα δικαιολογημένης απουσίας για λόγους ανωτέρους βίας που τεκμηριώνεται από την έκδοση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων από την Δημόσια Αρχή. Με την επιφύλαξη των κατώτερων διατάξεων κατά το χρονικό διάστημα της δικαιολογημένης απουσίας, ο ασκούμενος Δικηγόρος εξακολουθεί να λαμβάνει την προβλεπόμενη αμοιβή. Στην περίπτωση που η απουσία του Ασκούμενη Δικηγόρου υπερβεί το 5% της παρούσας χρονικής διάρκειας της Σύμβασης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ) το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη σύμφωνη γνώση του Φορέα Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης, δυνάται είτε η Άσκηση να παραιτηθεί αυτοδίκαια και μετά την παρέλευση της συμβατικής ημερομηνίας προκειμένου να συμπληρωθεί το απαραίτητο 12μηνο, είτε η Άσκηση  να διακοπεί για όσο χρόνο διαρκεί ο λόγος της ανωτέρως βίας.

Αδικαιολόγητη απουσία του Ασκούμενου Δικηγόρου θα συνιστά αντίστοιχη των ημερών απουσίας του μείωσης της αμοιβής του. Για κάθε μέρα αδικαιολόγητης απουσίας θα υπάρχει περικοπή 1/25 της μηνιαίας αμοιβής. Σε περίπτωση που η αδικαιολόγητη απουσία του Ασκούμενου Δικηγόρου υπερβεί το 5% της παρούσας χρονικής διάρκειας της Σύμβασης, μετά την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ) και την σύμφωνη γνώμη του Φορέα Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης, δυνάται είτε να καταγγέλλεται αρμοδίως η παρούσα Σύμβαση με αποτέλεσμα την απένταξη του Ασκούμενου Δικηγόρου από το Πρόγραμμα είτε να παρατείνεται αυτοδίκαια το χρονικό διάστημα της Άσκησης πέραν της συμβατικής ημερομηνίας μέχρι να συμπληρωθεί το απαραίτητο 12μηνο, άνευ ετέρας αποζημίωσης.»

Κατανοείται πως θα υπάρξουν περιπτώσεις ασκούμενων με προβλήματα υγείας, εν μέσω μάλιστα και της πανδημικής κρίσης, που ενδεχομένως να ξεπεράσουν σε ημέρες απουσίες το προβλεπόμενο 5% της συνολικής χρονικής διάρκειας της άσκησης για λόγους ασθένειας.

Τη στιγμή που οι συνάδελφοι ασκούμενοι προσφέρουν και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της τάξεως των δώδεκα (12) μηνών στα γραφεία των Δικαστηρίων και Εισαγγελέων της πόλης, είναι ανήκουστο να εφαρμοστεί οποιαδήποτε διάταξη που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα εναντίον τους.

Advertisement

Επιπρόσθετα, στης ως άνω αναφερόμενη σύμβαση δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη σχετικά με άδεια αναψυχής των ασκούμενων δικηγόρων, ούτε και στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση περί της άσκησης στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες. Ενόψει τούτων για τις άδειες που δίνονται σε συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει, ελλείψει άλλης διάταξης να προσφύγουμε στις διατάξεις περί έμμισθης εντολής δικηγόρων κατά τα άρθρα 42 επόμενα του Κώδικα Δικηγόρων και κατ’ επέκταση στις διατάξεις του κοινού εργατικού δικαίου.

Επομένως, θα πρέπει οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να λαμβάνουν κανονικά άδεια αναψυχής η οποία δεν δυνάται να υλοποιείται χρονικά της αντίστοιχης των λοιπών εργαζομένων δικαστικών υπαλλήλων για το πρώτο έτος απασχόλησής τους»

 

Οπότε, ουσιαστικά αιτούν να μην διακοπεί καμία σύμβαση για λόγους ασθένειας των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και να χορηγηθεί άδεια αναψυχής σε όλους τους απασχολούμενους δυνάμει του συγκεκριμένου προγράμματος, ισόχρονης με την αντίστοιχη άδεια των υπόλοιπων δικαστικών υπαλλήλων.

 

Βλέπουμε ουσιαστικά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο δε πληρώνει τους ασκούμενους δικηγόρους αλλά δε τους προστατεύει για θέματα υγείας σε καιρούς πανδημικής υγειονομικής κρίσης και δε τους δίνει τα αυτονόητα που υπάρχουν σε άλλα κράτη όπως το δικαίωμα στην άδεια αναψυχής. Όλα αυτά φέρνουν την υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης κύριο Τσιάρα που βλέπει το θεσμό της Δικαιοσύνης σαν να είναι τσιφλίκι του και φέρεται σε νέους δικηγόρους, δηλαδή σε παιδιά 22 με 23 ετών ολιγαρχικά. Πότε θα τους δώσει τα δεδουλευμένα στα παιδιά, τις άδειες αναψυχής και θα τους προστατέψει για θέματα υγείας εν καιρό πανδημικής κρίσης; Αυτά ούτε ο ίδιος δε ξέρει να τα απαντήσει με ακρίβεια. Τα κείμενα για τον ΕΝΑΔιΘ τα υπογράφουν ο Πρόεδρος κύριος Γιάννης Τρασανίδης και ο Γραμματέας κύριος Παύλος Σαλονικίδης

 

Advertisement

 

 

Σωτήρης Παπαδόπουλος

 

Μέλος Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής