Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kαταργείται η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το 2023

Published

on

Το 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημα των δικαστικών λειτουργών για κατάργηση της εισφοράς από το 2022, με το αιτιολογικό ότι και για το έτος αυτό ισχύει η ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία έχει σκοπό την εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς του Δημοσίου και για τους συνταξιούχους δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

«Έχουμε την πρόθεση να καταργήσουμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι το 2022, διότι είναι αντίθετο με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά το 2023 εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην προειδοποίηση των δικαστικών λειτουργών ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε προσφυγή θα δυσχεράνει τις όποιες αποφάσεις, προσφυγές στη δικαιοσύνη για τέτοια θέματα δεν διευκολύνουν τις αποφάσεις μας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση έγινε αποδέκτης προειδοποίησης από τους δικαστικούς λειτουργούς ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική κι ότι αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η-1-2021.

Προειδοποίηση για δικαστικές προσφυγές
Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εάν οι δικαστικοί καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνονταν ότι:

* Σε συνάντηση του προέδρου της Ένωσης κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, επισημάνθηκε στον κ. Σκυλακάκη η θέση της Ένωσης ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι ένας φόρος «που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη».

* Η Ένωση τόνισε επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι η συνέχιση της επιβολής του φόρου αυτού μόνο στους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους «είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο το οποίο χωρίς καμία δικαιολογητική βάση επιβαρύνει το τρέχον έτος» μόνο τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, «την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιριών».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδια ανακοίνωσή της, υπενθύμιζε ότι είχε θέσει για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και είχε αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα. Προσέθετε δε, στην ίδια ανακοίνωσή της, ότι: «Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά».

Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε προκύψει ακριβώς αυτή η διευκρίνιση που δόθηκε και χθες από την αρμόδια πηγή του υπουργείου, ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, όμως αυτό «επιδιώκεται ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτό το 2023».

Η προειδοποίηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει, πάντως, να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν κάνει δεκτό το αίτημά της, νομοθετώντας την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο και για τους συνταξιούχους ως προσωρινό μέτρο με ημερομηνία λήξης την 31-12-2022, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο.

 

Advertisement

ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR

Advertisement