Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: “Καταργείται” ο θεσμός του Εισαγγελέα Διαφθοράς – Απομακρύνεται η Τουλουπάκη;

Published

on

Ριζικές αλλαγές σε κρίσιμες εισαγγελικές αρχές αναμένεται να επέλθουν το επόμενο διάστημα, με ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μια ημέρα, όμως, μετά την κατάθεση του ερωτήματος από το ΚΙΝΑΛ, έγινε γνωστή και η σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών, πίσω από την οποία διαφαίνεται η απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς με θεσμικό τρόπο.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ειδικότερα, με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, θα συγχωνευθούν η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπως έχουν ζητήσει κατά καιρούς παράγοντες από το χώρο της Δικαιοσύνης. Υπέρ, άλλωστε, μιας τέτοιας συγχώνευσης για λόγους πρόληψης φαινομένων διαφθοράς -και όχι μόνο -έχει ταχθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σκοπός της ρύθμισης που ετοιμάζεται είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο «Θέμα» να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων των δυο εισαγγελιών.

Πίσω όμως από τη σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την απομάκρυνση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με θεσμικό τρόπο. Και αυτό καθώς είναι προφανές πως μετά τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών η θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν θα υφίσταται.

Η συγχώνευση των δυο εισαγγελιών και η δημιουργία μιας νέας υπέρ – εισαγγελίας είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στα χέρια του σχετική ομόφωνη εισήγηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

 

Το έργο του ΠΑΣΟΚ 2010-2012: Οι μεγάλες αλλαγές για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς

Όλες οι έρευνες της Δικαιοσύνης διευκολύνονται και γίνονται αποτελεσματικές, λόγω των μεγάλων θεσμικών αλλαγών για την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, που έκαναν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2012. Αλλαγές πολλές από τις οποίες τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.

Επισημαίνουμε:

Advertisement
  1. Την επιτάχυνση των ανακρίσεων και των δικών για θέματα διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, με ανάθεση σε έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς (Ν. 4022/2011).
  1. Τον θεσμό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη συνέχεια του θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς.
  1. Την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της πολιτικής και την επαναφορά του Αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη (Ν. 3841/2010)
  1. Το νέο νόμο για τον αποτελεσματικό έλεγχο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων
  1. Τηνδημιουργία της «Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».(Ν. 3841/2010)
  1. Την υποχρεωτική δέσμευση των «προϊόντων» όλων των πράξεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και την διεύρυνση του εγκλήματος της απιστίας σε αυτόν (Ν.3849/2011)
  1. Την άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου και το άνοιγμα θυρίδων, με διαταγή των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών (Ν. 4022/11)
  1. Την παρεμπόδιση των συναλλαγών με χώρες «φορολογικούς παραδείσους»
  1. Τις αυστηρότατες ποινές για την φοροδιαφυγή.(Ν 3833/2010)
  1. Την σύνδεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  1. Τον ετήσιο φόρο 15% στα ακίνητα των offshore, που οδήγησε και στην αποκάλυψη των ιδιοκτητών τους.
  1. Την θέσπιση Περιουσιολογίου στην Γ.Γ. Πλ. Συστημάτων.
  1. Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που συμβάλλει στην εξυγίανση του συστήματος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
  1. Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (άνω των 1.000 ευρώ) του οποίου την πλήρη εφαρμογή «σταμάτησε» η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
  1. Την «Διαύγεια» με την ανάρτηση στο διαδίκτυο, όλων των διοικητικών πράξεων και τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης από κάθε πολίτη.
  1. Την επέκταση της Διαύγειας στις ΜΚΟ (Ν. 4305/2014) για ποσά άνω των 3.000 ευρώ.
  1. Την online παρακολούθηση της εκτέλεσης των Προϋπολογισμών, από όλους τους φορείς του Δημοσίου (Ν 4305/2014)
  2. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που αποτελεί παράγοντα διαφάνειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας των συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: “Πρώτο Θέμα”