“Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ”, “ανεβαίνει” το Κίνημα Αλλαγής. Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Το σύνθημα της διμέτωπης πολιτικής αντεπίθεσης, το οποίο ήταν εμφανές σε όλες τις τοποθετήσεις του Κινήματος Αλλαγής μετά τις αποκαλύψεις της Προανακριτικής, επιβεβαίωσε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.

Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας στον πυρήνα των ευθυνών προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάνει λάθος η Ν.Δ. αν θεωρεί ότι θα μείνει ανενόχλητη να προωθεί τη συντηρητική της ατζέντα».

Οι αναφορές – απαντήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο «βρώμικο ’89», το οποίο έχει προτάξει η Κουμουνδούρου στη γραμμή αυτοάμυνας έναντι όσων έχουν έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι οξείς χαρακτηρισμοί κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του τέως πρωθυπουργού αποτελούν σαφείς ενδείξεις των ιδιαίτερα υψηλών τόνων που έχει υιοθετήσει η Χαρ. Τρικούπη απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Εξίσου σκληρή κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η α­ντίδραση του Κινήματος Αλλαγής και για τις εξελίξεις σχετικά με τη Novartis. «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών ότι καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθιά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν»

Παράλληλα, από την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά δεν έλειψε και η ανοιχτή πρόσκληση προς τους «προοδευτικούς πολίτες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς». Αποστροφή που αντανακλά με σαφήνεια τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ να κινηθεί… επιθετικά προς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενο τη φθορά που διαβλέπει στην αντίπερα όχθη από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στρέφοντας τα πυρά της και προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, έκανε λόγο όχι μόνο για συνειδητή προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει εκτός κάδρου των αποκαλύψεων τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και για «συμψηφισμό» μεταξύ Κουμουνδούρου και Μαξίμου, μετά «την απαλλαγή (από τον ΣΥΡΙΖΑ) της κυβέρνησης Καραμανλή από τις ευθύνες για τον εκτροχιασμό της οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο επίκεντρο της κριτικής της κ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης βρέθηκε μεν η οικονομία, ωστόσο, δεν πέρασαν απαρατήρητοι και οι υψηλοί –για τα δεδομένα του ΚΙΝΑΛ– τόνοι ως προς τα εθνικά ζητήματα, με την επαναφορά του αιτήματος για Συμβούλιο Αρχηγών. Ο πρωθυπουργός «δεν έχει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα πρέπει «να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε τα βολικά παιδιά του συστήματος».

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Όσο κι αν “απουσιάζει” απο το κάδρο των πολιτικών ευθυνών του ο Αλέξης Τσίπρας-με μηδενική αναφορά στο πρόσωπό του για την υπόθεση ‘Νοvartis’ απο την ΝΔ- τα εσωκομματικά, οι δηλώσεις “φίλων” εξ Αριστεράς που βάλουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, οι “δηλώσεις” αγάπης απο τα Δεξιά που μιλούν για τον καλό πολιτικό Αλέξη Τσίπρα και οι αποκαλύψεις για “παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” που είδαν το φως της Δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση “αποσύνθεσης” με την διαφορά στην πρόθεση ψήφου να αγγίζει το “double score” σε σχέση με την ΝΔ.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η  άνοδος σχεδόν κατά 2 μονάδες των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής που αυτό μετουσιώνεται σε σχεδόν διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου την επόμενη μέρα. 6.6% λαμβάνει στην αρχική πρόθεση ψήφου και μαζί με τα συνακόλουθα, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, το  Κίνημα Αλλαγής “αγγίζει” το 9.4% στην τελική πρόθεση ψήφου με αναγωγή. Αυτό σημαίνει πως η κύρια “διαρροή” ψηφοφόρων αφορά την μετακίνηση ψηφοφόρων από την “πισίνα” του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν σχεδόν κάτω απο το 20%.

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ δείχνει “να πιάνει τόπο” εκ πρώτης όψεως. Μένει να δούμε την συνέχεια. Γεγονός είναι πως όλοι μαζί, στο ΚΙΝΑΛ, θα κάνουν την “έκπληξη” στον χώρο που μαστιζόταν μέχρι πρότινος απο απογοήτευση  και εσωστρέφεια, να δώσουν ενωμένοι την μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και τα “παρακράτη” είτε της Δεξιάς είτε της “Αριστεράς”.

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος με πληροφορίες απο την “Καθημερινή” και “Το Παρόν”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ