Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Κατερίνα Διακογεωργίου: “Ο ρόλος της Γυναίκας στην πλαισίωση των ψηφοδελτίων. Απαραίτητος ή αναγκαστικός;”

Published

on

Γράφει η Κατερίνα Διακογεωργίου, M.Sc, M.Ed, Μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα της έμφυλης ισότητας λαμβάνει χώρα μέσα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες. Το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της συμμετοχής» (Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) συμπεριλαμβάνει και την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ποσόστωση φύλου κατά 40% τουλάχιστον στο συνολικό αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών που θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία των ΟΤΑ.

Τόσο το ζήτημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης των ψηφοδελτίων, όσο και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέρουν άμεσες λύσεις στην έμφυλη ανισότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν αντιμετωπίζουν τα κύρια αιτία ύπαρξης των φυλετικών ανισοτήτων. Πολλοί ακόμα δεν αντιλαμβάνονται τις γυναίκες ως μία ενιαία κοινωνική ομάδα του ευρύτερου συνόλου, με κοινούς στόχους και αντιλήψεις. Αντίθετα, θεωρούν τη γυναίκα το αναγκαίο καλό ή κακό για να κλείσουν οι παρατάξεις τα ψηφοδέλτια τους.

Η έμφυλη ισότητα ως ένα πολυδιάστατο κοινωνικό ζήτημα προαπαιτεί, ώστε το σύνολο της κοινωνίας και η ενδυνάμωση των μελών της να καταφέρουν να δημιουργήσουν την αλλαγή που θέλουν να πετύχουν. Όταν η αλλαγή συμβαίνει στη βάση της κοινωνίας, θα είναι ουσιαστική και μακροχρόνια. Η γυναίκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει μέσα από τους πολλούς ρόλους της να επιβιώσει στην κοινωνία.

Σημαντικό, όμως, είναι με τη συμπόρευση και των δύο φύλων και την ενεργό συμμετοχή τους στον αγώνα της πολιτικής η αλλαγή να μπορέσει να επιτευχθεί, όχι γιατί πρέπει να γίνει, αλλά γιατί θέλουν και οι δύο, άντρας και γυναίκα, να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα απέδειξε ότι στελέχωνε τα ψηφοδέλτια με γυναίκες άξιες, εργαζόμενες, γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, σύζυγους και μητέρες και πιστεύουμε ότι θα εξακολουθεί να στελεχώνει τα ψηφοδέλτια με την ίδια πολιτική τακτική.

Αν πολλοί συνειδητοποιήσουν ότι εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε φεμινίστριες, αφού έχει ξεπεραστεί πλέον ο όρος, αλλά ότι απλώς διεκδικούμε τα αυτονόητα στην κοινωνία μας και μάλιστα όταν άλλες γυναίκες σε άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα ούτε για τα βασικά, τότε η κοινωνία μας θα προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά.

Advertisement
Advertisement