Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Kατερίνα Καζάνη: Μια νέα ζωή γεννιέται – Τρόποι αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Published

on

Αρθρογραφεί στο THE SOCIALIST το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Καζάνη

Το κλάμα ενός μωρού που μόλις γεννήθηκε… πλημμυρίζει τους νέους γονείς με συγκίνηση και χαρά.Ένας νέος άνθρωπος ήρθε σε αυτόν τον κόσμο και προστέθηκε στην κοινωνία για να αφήσει το δικό του στίγμα στην ανθρωπότητα.

Η επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά έχει εξασθενήσει κατά πολύ από την δεκαετία του ´80 και έπειτα.

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: γεννάμε λιγότερο, ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται με αποτέλεσμα την συρρίκνωση αλλά και την γήρανση του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κατά 450000 κάθε δεκαετία ενώ ο δείκτης γονιμότητας μετά το 1981 διατηρείται κάτω από το 2,1 .

Η ουσία του προβλήματος είναι ο τρόπος αντιμετώπισής του το οποίο απαιτεί μια αποφασιστική πολιτική παρέμβαση.

Το επίδομα των 2000 ευρώ αποτελεί κίνητρο για τα ζευγάρια να επισπεύσουν την απόφασή τους να κάνουν παιδί αλλά δεν θα επηρεάσει όσα δεν το έχουν αποφασίσει.

Advertisement

Η δημιουργία κατάλληλων οικονομικών συνθηκών είναι το βασικότερο κίνητρο αφού έχει διαπιστωθεί ότι είναι το πρώτο αίτιο της υπογεννητικότητας. Η εξάλειψη της οικονομικής ανασφάλειας μπορεί να καταπολεμηθεί και με την ουσιαστική ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος από το πρώτο παιδί και μεριδικό επίδομα ανεργίας σε όλες τις μητέρες που δεν εργάζονται. 

Στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες νέες τομές επί της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας. Αύξηση των μηνών αδείας-επιδοτούμενοι από το κράτος- για την μητέρα η οποία βιώνει ένα μόνιμο στρες για το πως θα είναι οι συνθήκες ανάπτυξης και διαβίωσης του παιδιού της, όταν η ίδια κληθεί να επιστρέψει στον χώρο εργασίας της.

Αυτός ο λόγος πολλές φορές λειτουργεί ανασταλτικά για μητέρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν το παιδί τους σε έμπιστο οικείο πρόσωπο. Χρειάζεται η αύξηση του αριθμού των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών οι οποίοι αποτελούν πραγματικό στήριγμα για μία οικογένεια.


Άλλο ένα μέτρο που θα δώσει στην νέα γενιά τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν την ζωή τους είναι η στήριξή τους στο υψηλό κόστος στέγασης. Η διάθεση κατοικιών με χαμηλό αντίτιμο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η επιδότηση των ενοικίων σε νέους κάτω των 35 ετών και οι φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους σε χαμηλές τιμές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων βοηθούν στην ενίσχυση των νέων ζευγαριών.


Στην ελληνική επαρχία, και δη στις ακριτικές περιοχές ενίσχυση των δομών υγείας και διατήρηση των σχολείων με λειτουργία ενισχυτικής διδασκαλίας και ξένης γλώσσας για να καλύπτουν οι μικροί μαθητές τα όποια μαθησιακά κενά. Βήματα μπορούν να γίνουν πολλά και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Αρκεί ένα κράτος να επενδύσει πραγματικά στην παιδεία, την υγεία και προπαντός στους ίδιους τους πολίτες του. Έτσι δημιουργούνται οι ευνομούμενες υγιείς κοινωνίες.

Advertisement
Advertisement