Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Καζάνη: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα χαριστεί σε κανέναν»

Published

on

Την 4η Οκτωβρίου 2023, η Βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Καζάνη ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Στην αρχή της ομιλίας της, η κα Καζάνη αναφέρθηκε στο μέγεθος των πρόσφατων καταστροφών στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, στις ζημιές στην παραγωγή σύκων και στις καθυστερήσεις των οφειλούμενων αποζημιώσεων από προγενέστερες καταστροφές. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόληψη και στην ανάγκη θωράκισης απέναντι στις επιπτώσεις των ακραίων φυσικών φαινομένων, που πλέον θα είναι όλο και πιο συχνά.

Η κα Καζάνη αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ που χαρακτηρίζεται από “υποπληρωμένη εργασία, απλήρωτες εφημερίες” και “εργασιακή αβεβαιότητα”. Τάχθηκε κατά του άρθρου 5 σχετικά με την 48ωρη εργασία των ιατρών, καθώς “οι υποπληρωμένες και υπερφορολογημένες εφημερίες του προσωπικού του ΕΣΥ, σε σύγκριση με τους ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι, όπως φαίνεται από το άρθρο 2, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων”.

Η Βουλευτής υπογράμμισε ότι οφείλουμε να προβούμε άμεσα σε “αύξηση των αποδοχών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας, στην θέσπιση κινήτρων και στην ένταξη των επαγγελμάτων αυτών στα βαρέα και ανθυγιεινά”. 

Εν συνεχεία, η Βουλευτής αναφέρθηκε στο άρθρο 11 αναφορικά με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τονίζοντας ότι δεν διασφαλίζει επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, καθώς η αναμονή των χειρουργικών επεμβάσεων αντιμετωπίζεται πρωτίστως με την λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών, ενώ αυτό μπορεί να επιτευχθεί με “την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, ιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, και νοσηλευτές”. Η κα Καζάνη έθεσε τα ερωτήματα του αν “Θα επιτευχθεί ο σκοπός αυτός (της λίστας) με τις αλλαγές που το παρόν νομοσχέδιο επιφέρει;”, καθώς και αν “Υπάρχει περίπτωση οι ασθενείς να πρέπει να μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να χειρουργηθούν;”. Ακόμα έθεσε το θέμα του πώς θα αξιοποιηθεί η λίστα και από ποιους. 

Η Βουλευτής τοποθετήθηκε σχετικά με το άρθρο 12 περί του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων, εκφράζοντας την θέση της ότι υπάρχει ανάγκη επανεκτίμησης του συστήματος και χάραξης πολιτικής που θα “επιφέρει υγειονομική σταθερότητα και ασφάλεια”. 

Η Χαλκιδαία Βουλευτής τάχθηκε κατά ακόμα μιας παράτασης θητείας των διοικήσεων των νοσοκομείων και τόνισε ότι “Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να “βάλει πλάτη” στην διαιώνιση της πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ με τον διορισμό ημετέρων τοσο σε διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας, όσο και σε διευθυντικές θέσεις και σε θέσεις προϊσταμένων”, ενώ διατύπωσε το ερώτημα του πώς δύναται η κυβέρνηση να ζητά την ανανέωση των διοικήσεων, όταν η ίδια δεν τις εμπιστεύεται για τον έλεγχο της λίστας των χειρουργείων και ζητά Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. 

Advertisement

Εν συνεχεία, η Κοινοβουλευτική Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφορικά με την παράταση των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού των προνοιακών φορέων, επεσήμανε το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της προκήρυξης 7Κ/2019.

Ως προς το άρθρο 18, η Βουλευτής τάχθηκε κατά της δυνατότητας διορισμού Προέδρου και Αντιπροέδρου στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που δεν θα είναι ειδικευμένοι σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Καζάνη δήλωσε ότι “το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Θα μείνει πιστό στην σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, θα στηρίζει και θα προωθεί πολιτικές που θέτουν στο κέντρο τον εργαζόμενο, τον ασθενή, τον άνθρωπο.”

Advertisement