Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Σπυριδάκη: «Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι θέμα τύχης, αλλά ευθύνης και υπευθυνότητας»

Published

on

Ομιλία Κατερίνας Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα εδώ συζητάμε για το πλήρες ξεγύμνωμα του Κυβερνητικού αφηγήματος για ένα δήθεν ισχυρό Κράτος Δικαίου, για ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος και ένα Κράτος Πρόνοιας πρότυπο, τόσο για την «παραδειγματική» οικονομική του ανάπτυξη όσο και για την απονομή Δικαιοσύνης. Και αναρωτιέμαι, λοιπόν, εγώ με τη κοινή μου λογική: Εάν ισχύει το αφήγημά σας, τότε τί πήγε στραβά;

Γιατί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας έχουν βγει στους δρόμους; Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, φοιτητές, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, κάτοχοι κόκκινων δανείων, συνταξιούχοι, όλοι στον δρόμο, γιατί;  Γιατί οι πολίτες της χώρας μας κατατάσσονται στους τρεις πιο δυστυχισμένους της Ε.Ε.; Γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί ψηφίσματα κόλαφοι για το Κράτος Δικαίου της χώρας μας, για την ελευθερία των ΜΜΕ και για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων; Γιατί διεθνή fora μας δίνουν πρωτιές για τις χειρότερες επιδόσεις μας στην Ελευθερία του Τύπου, τη Διαφάνεια, τη Λογοδοσία; Γιατί πλέον δεν μιλάνε όλοι για το δήθεν «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας, που εσείς ισχυριζόσασταν τόσο καιρό, αλλά μιλάνε για τη διολίσθηση τους Κράτους Δικαίου και την έλλειψη της Δικαστικής Ανεξαρτησίας; Επαναλαμβάνω, τί πήγε στραβά;

Και ερχόμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για την ακαταλληλότητά σας με τρεις κορωνίδες – πράξεις της διακυβέρνησής σας: Υποκλοπές – Τέμπη – Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων. Βέβαια τα μεγαλουργήματά σας δεν σταματάνε μόνο εδώ. Έχουμε τη συστηματική καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών της Βουλής με νομοσχέδια και διαδικασίες που απαξιώνουν την ουσιαστική δημοκρατική διαβούλευση. Έχουμε fast-track ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας. Έχουμε ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μία ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Έχουμε ένα «Επιτελικό Κράτος» ανεπαρκές να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές. Έχουμε κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους λίγους και ισχυρούς και ένα αδιαφανή τρόπο θέσπισης, αναθεώρησης και εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με εντάξεις και απεντάξεις κάτω από το τραπέζι. Και πόσα εν τέλει από αυτά τα έργα που έχουν απενταχθεί και δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και θα είναι η αιτία στο να έχουμε και άλλα τέτοια εγκλήματα, εάν δεν έχουμε την τύχη με το μέρος μας; Η διακυβέρνηση της χώρας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν είναι θέμα τύχης είναι θέμα ευθύνης και υπευθυνότητας.

Έχουμε ευθύνη για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε. Οι υπουργοί έχουν ευθύνη για αυτά που έκαναν και για αυτά που δεν έκαναν. Και εμείς σήμερα εδώ έχουμε ευθύνη για το τι θα κάνουμε, τι θα αποφασίσουμε σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας. Ξέρετε, η ευθύνη δεν αποτελεί μέσον μιντιακών τεχνασμάτων.

Advertisement

Ακούω, σήμερα, από το πρωί την Κυβέρνηση να αναφέρεται σε 7 παραβάσεις του Κώδικα που έγιναν εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, και ακριβώς αυτό σας λέμε, ότι αφήσατε περιθώριο για τα ανθρώπινα λάθη. Πρέπει, όμως, να αναφερθείτε και στα πρόσωπα που έπραξαν λάθος. Είναι ή δεν είναι λάθος της κυβέρνησης να μην έχει ολοκληρώσει τη Σύμβαση 717; Είναι ή δεν είναι λάθος της κυβέρνησης να προσλαμβάνονται άνθρωποι χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα; Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι για αυτό το τραγικό δυστύχημα ευθύνεται ο σταθμάρχης μονάχα; Είναι αρκετά βολικό. Η ύπαρξη όμως εξιλαστήριου θύματος αποδεικνύει και την ανήθικη στάση σας. Όχι σε εμάς, την αντιπολίτευση – στους πολίτες αυτης της χώρας που έχουν χάσει την πίστη τους στους θεσμούς του κράτους.

Αυτό, άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ‘’Σύλλογος των συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών’’ για να βρει το δίκιο του έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχετε αναρωτηθεί;

Γιατί να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν ένιωθαν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της ίδιας τους της χώρας;

Γιατί να απευθυνθούν στην Ευρώπη, εάν δεν φοβόντουσαν ότι το Κράτος Δικαίου χωλαίνει;

Γιατί να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν ένιωθαν ασφάλεια;

Δεν απαιτούμε να έχετε ενσυναίσθηση – ψιλά γράμματα για εσάς, απαιτούμε όμως να έχετε συναίσθηση της κατάστασης, για κυβερνάτε.

Advertisement

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πέντε χρόνια τώρα, όλοι παρακολουθούμε, εμβρόντητοι, ένα δραματικό έργο, μια Αρχαία Τραγωδία, που εξελίσσεται σε τρεις πράξεις: ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ – ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. Ας αναρωτηθούμε όλοι. Ας αναρωτηθούν οι Βουλευτές της ΝΔ αλλά και οι πολίτες:

-Σε τι διαφέρει ο μηχανισμός του δήθεν «Επιτελικού Κράτους» από έναν σκοτεινό, παρακρατικό μηχανισμό αντιδημοκρατικών καθεστώτων;

-Πού θα οδηγηθούμε, ως χώρα, αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο και με αυτή την Κυβέρνηση;

Στο έγκλημα των Τεμπών δεν υπάρχει απλώς απόπειρα συγκάλυψης, αλλά σχέδιο οργανωμένης συγκάλυψης. Αυτό αποδεικνύεται από το εσπευσμένο μπάζωμα του χώρου, τα πεπραγμένα της Εξεταστικής Επιτροπής και το συνοπτικό κλείσιμο των εργασιών της, την αγνόηση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης, και πρόσφατα από την αποδεδειγμένη αλλοίωση των συνομιλιών.

Η Κυβέρνησή σας είναι εκείνη που παρεμποδίζει το έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και εφευρίσκει εχθρούς της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και, δυστυχώς, για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην χώρα μας, συνεπικουρείται από τον Άρειο Πάγο, που τα αντανακλαστικά του ποικίλλουν ανάλογα με την υπόθεση.

Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υπόλογη και για τα τρία σκάνδαλα αλλά κυρίως  για την τραγική απώλεια 57 ψυχών, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων. Για αυτό δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και «γαντζώθηκε» στην πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή. Για αυτό «κρύβεται» πίσω από το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών. Για αυτό ο  λαλίστατος κ. Μητσοτάκης απέφυγε να παραστεί  στην  τελευταία σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Για αυτό και ο κ. Καραμανλής μιλάει με περισσό θράσος και αλαζονεία κρυπτώμενος πίσω από τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και από το Άρθρο 86 του Συντάγματος από το οποίο δε ζήτησε να εξαιρεθεί.

Advertisement

Και τώρα που η αντιπολίτευση πράττει, ισχυρίζεστε ότι έχει ευθύνη η Αντιπολίτευση για την μετάθεση της ευθύνης στην Κυβέρνηση, και ότι προσπαθώντας να επωφεληθεί πολιτικά από αυτό το τραγικό γεγονός, ότι φέρεται λαϊκίστικα. Πείτε μας, όμως, όταν έχει συμβεί κάτι τόσο ακραίο, όπως αυτή η συγκάλυψη που με νύχια και με δόντια προσπαθείτε, τότε η όποια παρέμβαση για εσάς είναι πολιτική εκμετάλλευση και λαϊκισμός; Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν αποτελεί πολιτική εκμετάλλευση. Αποτελεί χρέος όλων μας να κατευθυνθούμε προς αυτή.

Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε μόνο την απονομή της Δικαιοσύνης, εδώ διακυβεύεται και η ίδια μας η Δημοκρατία.

Θέλετε, πράγματι, να βγούμε από τούτη τη καφκική περιπέτεια; Θέλετε, πράγματι, να νικήσουμε ως πολιτικό σύστημα; Θέλετε πράγματι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να χτυπήσουμε την αποχή; ή μήπως σας εξυπηρετεί; Και ρωτώ γιατί η πλειοψηφία όσων απέχουν, απλά δεν εγκρίνει την πολιτική σας.

Γιατί αν θέλετε, όντως, οι πολίτες να εμπιστευθούν ξανά το πολιτικό σύστημα είναι απλά τα πράγματα. Να κυβερνήσετε και να υπηρετήσουμε όλοι μας τους πολίτες  με πατριωτισμό, και λέγοντας πατριωτισμό εννοούμε τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, την ενίσχυση των Θεσμών και την εμπέδωση της Κοινωνίας των Πολιτών με Διαφάνεια και Αξιοκρατία. Να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της απονομής Δικαιοσύνης, να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να θέσουμε βάσεις για το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς, στην χώρα μας, τα δημοκρατικά κεκτημένα και η ανεξαρτησία των θεσμών πλήττονται, με ευθύνη της Κυβέρνησης, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Δεν «ξεπλένονται» τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, ούτε το έγκλημα των Τεμπών, ούτε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν «ξεπλένεται» η Κυβέρνηση. Είναι μια Κυβέρνηση επικίνδυνη για τους θεσμούς και την χώρα. Πρέπει να φύγει «χθες», όπως συνηθίζεται να λέμε. Ζούμε μια Αρχαία Τραγωδία, αυτή της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, της ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ και της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ. Σύντομα, οι πολίτες θα προσθέσουν μια τέταρτη πράξη. Τη λυτρωτική πράξη της ΚΑΘΑΡΣΗΣ

Advertisement
Advertisement