Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεχαγιά για την Συμφωνία των Πρεσπών: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας”

Published

on

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, επεσήμανε:

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ

Γιατί εδώ και πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, κυβερνήσεων Μητσοτάκη, δεν έχουν έρθει τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς κύρωση στη Βουλή, ούτως ώστε να ενισχυθεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Φτάνουμε σήμερα σε σημείο να ακούμε τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητεί ευθέως τη Συμφωνία, την οποία, σημειωτέον, αμφισβήτησε «μέχρι κεραίας» η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Για το περιεχόμενο και τη σημασία των πρωτοκόλλων συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας

Το ένα από τα πρωτόκολλα συνεργασίας αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωπαϊκά θέματα σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. Ένα άλλο αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου που, βάσει της Συμφωνίας, πρέπει να την ασκεί η Ελλάδα. Δεν είναι μνημόνια και πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία αφορούν ήσσονος σημασίας θέματα. Για παράδειγμα, τα σήματα στα διαβατήρια, -που δεν το θεωρώ ήσσονος σημασίας θέμα, αλλά ίσως είναι χαμηλότερης πολιτικής σημασίας- για τα οποία έκανε φασαρία η ΝΔ. Για τα αγάλματα, για τα σήματα, για τις πινακίδες, για τα σχολικά εγχειρίδια και το τι αναφέρουν.

Ξέραμε από την αρχή ότι το VMRO, καθώς και οι εθνικιστικές δυνάμεις με τις οποίες συμπλέει, ήταν αντίθετο στη συμφωνία των Πρεσπών. Από τότε ακόμη που γίνονταν οι διεργασίες και ψηφιζόταν η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία αντέδρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κ. ντερ Λάιεν έβγαλε ανακοίνωση προειδοποιώντας, ουσιαστικά, τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση της χώρας λοιδορήθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και πρωτίστως από τη ΝΔ, για την επιλογή του να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε την αντίφαση η ΝΔ, ως κυβέρνηση πια, να δηλώνει ότι οφείλει να τηρήσει μια συμφωνία η οποία εξακολουθεί, όπως λέει, να είναι προβληματική. Από την άλλη πλευρά ταράσσεται γιατί η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας της.

Advertisement

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας

Σίγουρα θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Μπορεί να έρθει ως πρόταση η κύρωση των τριών πρωτοκόλλων και εκεί προκαλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το λέω με πολύ θετική χροιά αυτό, και να φέρει προς ψήφιση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας για να ισχυροποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στα Δυτικά Βαλκάνια ακόμη έχουμε αναταράξεις. Η ύπαρξη των τριών πρωτοκόλλων, που αφορούν πολύ σημαντικά θέματα, είναι αναγκαία και ισχυροποιεί τη συμφωνία.

Για τον κ. Βορίδη, που αποφεύγει να εκφέρει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

Άκουγα προηγουμένως τον κ. Βορίδη, τον υπουργό Επικρατείας, να λέει ότι πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Αν και υπουργός της κυβέρνησης, ακόμη και τώρα δεν αναφέρεται σε Βόρεια Μακεδονία. Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

Για τις προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις μη αναφορές στη Χάγη

Εμείς περιμένουμε να υπάρξει μια πρόοδος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η οποία επικυρώθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, με τη Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία εμείς χαιρετήσαμε, δεν την λοιδορήσαμε. Παρακολουθούμε προσεκτικά, βήμα προς βήμα, την υλοποίηση και την πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η ίδια η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη σημερινή συνάντηση. Ένα ερώτημα που θέτουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι γιατί, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες, πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτό έχει αποσυρθεί από την ατζέντα και από τη δημόσια συζήτηση. Δεν προσβλέπουμε πια σ’ αυτό; Δεν είναι αυτή η στόχευση. Πάντα πάνω στις γνωστές, εθνικές κόκκινες γραμμές.

Μακάρι η συνάντηση να επαναβεβαιώσει το καλό κλίμα. Εμείς θέλουμε οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι καλές και να μην υπάρχει κίνδυνος, μια επαπειλούμενη κατάσταση εμπόλεμης σύγκρουσης. Αυτό είναι ευχή όλων μας. Να πούμε, όμως και κάτι άλλο. Δεν μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι μια υπόθεση -πάρα πολύ σοβαρή- η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Advertisement

Για τον χειρισμό της επίσκεψης Ράμα από την κυβέρνηση

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. Ο κ. Ράμα αγνόησε επιδεικτικά την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη και δεν αντέδρασε στην επίσκεψη Ράμα. Όχι για να την εμποδίσει, αλίμονο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Ο κ. Ράμα ήρθε και απευθύνθηκε στους ομοεθνείς του, έδειξε, όμως, με τη συμπεριφορά του και με όλα όσα είπε χτες στο Γαλάτσι, ότι έχει μία έπαρση και μία στάση η οποία υποτιμά και την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες και φυσικά και την αξιωματική αντιπολίτευση για την οποία έκανε επισημάνσεις και παρεμβάσεις. Παρενέβη στα πολιτικά πράγματα της χώρας λέγοντας ότι αιτιολογείται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και έχουμε μία άλλη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό. Του επέτρεψε να κάνει παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Advertisement