ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κεγκέρογλου -Καμίνης – Καρκατσούλης: “Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων στην Κρήτη”
Κοινή Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου Γραμματέα Κ.Ο., Γιώργου Καμίνη, κοινοβουλευτικού υπεύθυνου για θέματα προστασίας του πολίτη και Παναγιώτη Καρκατσούλη, γραμματέα του τομέα πολιτικής προστασίας του Κινήματος Αλλαγής.
Άμεσα μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη και σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.
«Τα αλλεπάλληλα και πολυήμερα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σ’ όλη σχεδόν την Κρήτη απαιτούν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τόσο για την αποκατάσταση των οδικών προσβάσεων και των υποδομών όσο και για την άμεση στήριξη των πληγέντων και την αποζημίωση λόγω των μεγάλων καταστροφών.
Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι χρειάζεται σχέδιο πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη και όχι μόνο στην εκ των υστέρων φροντίδα των πληγέντων, που σημαίνει, κατ’ ελάχιστον, οργάνωση των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών.
Επιπλέον, σημαίνει εθνικό σχέδιο για αντιπλημμυρική προστασία που θα χρηματοδοτηθεί κεντρικά και θα υλοποιηθεί περιφερειακά.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων με εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με αυτό που εφαρμόστηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τον «ΙΑΝΟ».
Συγκεκριμένα:
1) Άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων που επλήγησαν για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και των υποδομών.
2) Άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5.000 Ευρώ για τους κατοίκους και 8.000 για καταστήματα και εγκαταστάσεις.
3) Καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, στις κατοικίες και την οικοσκευή, στις επιχειρήσεις και σε κάθε μορφής εγκατάσταση και υποδομή.
4) Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και άλλων υποχρεώσεων προς δημόσιο, Δήμους και ΔΕΚΟ.
5)Γενναία χρηματοδότηση Περιφερειακού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και υδραυλικών έργων.
Και για να μην γινόμαστε κάθε τόσο «στο ίδιο έργο θεατές», η Κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί πολιτική προστασίας με ένα μαξιμαλιστικό και συγκεντρωτικό μοντέλο που υιοθέτησε με τον ν. 4662/20. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής τώρα».