B.Kεγκέρογλου: Αυτές είναι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για Υγεία & Οικονομία:

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για Υγεία και Οικονομία.

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις και τις προτάσεις που το ΚΙΝ.ΑΛΛ, έχει παρουσιάσει και καταθέσει ενώπιον της Βουλής εδώ και καιρό σχετικά με την στήριξη της Υγείας και της Οικονομίας: 

Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε όλοι μαζί. Κοινωνία, κράτος και πολιτικό σύστημα είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και ο εχθρός είναι κοινός και απέναντι μας“
Τώρα, έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε: η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

✔️Για την Υγεία:

Προτείναμε από την αρχή της πανδημίας την ανάπτυξη ενός δικτύου «Πρώτης Γραμμής», με αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κινητά συνεργεία. Διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και διατίμησή τους. Αύξηση των ΜΕΘ και την έγκαιρη στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό. Ένταξη και του ιδιωτικού τομέα της υγείας στον σχεδιασμό. Μέτρα για ένα ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία.
Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και την έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της προσφοράς των ανθρώπων του ΕΣΥ με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και χαρακτηρισμός του covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια.
Από τα μέσα Αυγούστου προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο του συνωστισμού στα σχολεία.
Ασφαλές άνοιγμα, χωρίς οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία και εντείνουν τα αδιέξοδα.
Ν’ ανοίξουν πρώτες και με ασφάλεια περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Με πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ και μετακινήσεις από νομό σε νομό μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Να στηριχθεί το ΕΣΥ. Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για ένα νέο, αναγεννημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που απαιτεί μεγάλη αύξηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους.
Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα για όλους.

✔️Για την Οικονομία

Με γενναία μέτρα για το λιανεμπόριο και την εστίαση (μη επιστρεπτέα κατά το 70% προκαταβολή) με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
Με γενναία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων με 120 δόσεις, 30% κούρεμα των οφειλών για τους συνεπείς και να εξετάσουμε ακόμα και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους συνεπείς.
Με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Με αντάλλαγμα να μην προβούν σε απολύσεις και να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα.
Με ένταξη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Με χορήγηση του 100% του μισθού των εργαζομένων (με όριο τα 1.000 ευρώ το μήνα) σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Με χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως 30/4. Η ρύθμιση που εξαγγείλατε κ Μητσοτάκη αφήνει εκτός και πάλι 350.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και αρκετούς από τους εποχιακά εργαζομένους στον Τουρισμό.
Πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν από το ιό την ώρα της μάχης στα νοσοκομεία, άλλοι έχασαν την ζωή τους, άλλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες στην υγειά τους. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θύματα εργατικού ατυχήματος, με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία.
Παγώστε τους πλειστηριασμούς τώρα και παγώστε τους με νόμο. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί μέσα στην κρίση“

✔️Στο εμβόλιο λέμε ΝΑΙ, αλλά μόνο του δεν αρκεί”

Στο θέμα του εμβολιασμού, ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: γρήγορος, διαφανής, αποτελεσματικός εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία και να αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.
Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό. ΝΑΙ και στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα, για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις. Χαίρομαι που υιοθετήσατε εγκαίρως αυτή μας την πρόταση, που σας καταθέσαμε στις 8 Ιανουαρίου.
Επίσης, είναι σταθερή θέση μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ενωμένη, με κοινές πολιτικές, να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις συνέπειες της. Ιδέες περί διμερούς διαπραγμάτευσης και διάρρηξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι οι πλέον συντηρητικές και οπισθοδρομικές που μπορούν να ακουστούν.
Δύο μήνες τώρα, η κυβέρνηση διαφημίζει ότι θα γίνουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Είδαμε με έκπληξη ότι αποκλείεται τώρα από την διαδικασία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι εμβολιασμοί οργανώνονται μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και αυτό είναι λάθος. Απαιτείται διαφάνεια στη σειρά εμβολιασμού. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος κατά κατηγορία και εμβολιαστικό κέντρο, με αριθμούς, καθώς και αναλυτική περιγραφή των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Αλλά το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό μας, αλλά το πεζικό, οι στρατιώτες, είναι ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στην πρώτη γραμμή.

✔️Κάθε lockdown κοστίζει σε όλους μας

Κάθε lockdown φέρνει βαρύ λογαριασμό. Κοστίζει σε χαμένες δουλειές, λουκέτα, περικοπές. Κοστίζει σε απλήρωτους λογαριασμούς, σε υποχρεώσεις που μας περιμένουν όλες μαζί στη γωνία σε λίγους μήνες. Κοστίζει στα δημόσια ταμεία, στη λειτουργία του Δημοσίου, σε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, σε απλήρωτες συντάξεις και χαμένες αποζημιώσεις για τους αγρότες. Κοστίζει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα παιδιά, στις οικογένειες. Ενδοοικογενειακή βία. Κοστίζει στη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων.
Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να εγγυηθούμε με τον αγώνα μας, το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτήν τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες. Και να πάρει πίσω τη ζωή του με ασφάλεια.
Αυτός είναι ο λόγος τιμής, το συμβόλαιο του Κινήματός μας με την κοινωνία. Να την ξανακάνουμε ισχυρή, να την σηκώσουμε ψηλότερα. Όχι να την πληγώσουμε, να την φοβίσουμε ή να την διαιρέσουμε. Όχι να την κρατήσουμε όμηρο, αλλά να την απελευθερώσουμε. Να της αποδώσουμε επιτέλους τις θυσίες της με δικαιοσύνη! Αυτή είναι η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ