ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεγκέρογλου: “ΕΣΥ: Άμεση ένταξη των 4.000 συμβασιούχων κι όλων των επικουρικών”
Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αναγκαιότητα μονιμοποίησης των 4.000 συμβασιούχων απασχολουμένων στο ΕΣΥ μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, με διαδοχικές ετήσιες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, καλύπτουν σοβαρές ανάγκες των νοσοκομείων μας καθώς στελεχώνουν με αποτελεσματικότητα ολόκληρα τμήματα, κλινικές και διευθύνσεις. Καλύπτουν, δηλαδή, λόγω της σοβαρότατης έλλειψης μόνιμου προσωπικού στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα κατά τους τελευταίους 13 μήνες της πανδημικής κρίσης, μαζί με όλο το προσωπικό του ΕΣΥ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι οι 4.000 αυτοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις 100 διαφορετικών ειδικοτήτων και έχουν προσληφθεί, με βάση τις Δημόσιες Προσκλήσεις 13/2016 και 10/2017 και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο Γραμματέας της Κ.Ο. διατύπωσε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και η ανεκτίμητη προσφορά των 4.000 αυτών εργαζομένων καθώς, και των επικουρικών που όλοι μαζί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβάλλουν την μόνιμη ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε την προσφορά των 4.000 εργαζομένων καθώς και του επικουρικού προσωπικού και εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο διατύπωσε τον προβληματισμό του ως προς τον τρόπο μόνιμης ένταξής τους στον ΕΣΥ, αφού οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι περίπου 20.000. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη οι επιλογές είναι περιορισμένες, αφού αφενός οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες και δεν διασφαλίζουν την μονιμοποίηση όλων όσων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφετέρου δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης προκήρυξης όλων αυτών των θέσεων. Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας αναζητά τη διαδικασία εκείνη με την οποία θα διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου να καλύψουν τις ελλείψεις του ΕΣΥ σε μόνιμο προσωπικό. Καταλήγοντας ο Υπουργός επανέλαβε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα αλλά παρατήρησε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συχνά ζητούν την επίλυσή του, χωρίς όμως να υποδεικνύουν τον τρόπο.
Με αφορμή την τελευταία παρατήρηση του Υπουργού, ο κ. Κεγκέρογλου στη δευτερομιλία του, υπογράμμισε ξανά την αναγκαιότητα μόνιμης ένταξης των 4.000 εργαζομένων και των επικουρικών στο ΕΣΥ και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής πάντα τεκμηριώνει τις προτάσεις του και υπέδειξε στον Υπουργό δύο υπαρκτές και συγκεκριμένες λύσεις:
α) είτε την ευρεία προκήρυξη των κενών θέσεων του ΕΣΥ που θα προβλέπει την ισχυρή μοριοδότηση πολύχρονης προϋπηρεσίας τους στο ΕΣΥ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι παρόμοια λύση ακολουθήθηκε τόσο παλαιότερα για την στελέχωση των ΚΕΠ, όσο και πρόσφατα για το «Βοήθεια στο σπίτι» με τη διαφορά ότι πρέπει να προκηρυχθούν πολύ περισσότερες θέσεις από τους υπηρετούντες,
β) είτε την εφαρμογή της υπ’αριθ. C-760/18/11-2-2021 απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα μετατροπής διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, εφόσον με αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εξάλλου, πρόσθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο., η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση συνολικά, προκειμένου, συμμορφούμενη η χώρα μας με την απόφαση αυτή, ως οφείλει, να διευκολυνθεί η επίλυση σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης γενικώς υπηρεσιών του Δημοσίου και ειδικότερα του ΕΣΥ.
Ο κ. Κεγκέρογλου, καταλήγοντας, κατέθεσε τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να αποδείξουν έμπρακτα και με ταχύτητα την εκφρασθείσα πολιτική τους βούληση, επιλέγοντας και υλοποιώντας μια από τις δύο λύσεις που τεκμηριωμένα υπέδειξε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης στη δευτερολογία του επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσφορά και την αναγκαιότητα των 4.000 εργαζομένων και του επικουρικού προσωπικού καθώς και ότι θα συνεχίσει να διερευνά όλους τις πιθανούς τρόπους και τις προτάσεις που κατατέθηκαν ως και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χωρίς να δεσμευτεί για το χρόνο και το αποτέλεσμα, ώστε να δοθεί λύση στο αίτημα μονιμοποίησής των συμβασιούχων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.