Κεγκέρογλου: “Ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι ταυτόχρονα, βάσει καταστατικού, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ”

Ενα ακόμα, “ζήτημα” των ημερών, έφερε στο προσκήνιο με πρόσφατη συνέντευξη του ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής : 

Το απόσπασμα:

Τ. Χατζής: Να κάνω και μια ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές;

Βασίλης ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τώρα που είμαι εδώ με τους ανθρώπους από την Κρήτη, δεν θα ήθελα να μου κάνετε κάποια ερώτηση….
Τ. Χατζής: Μια γενική ερώτηση θέλω. Θέλω να ρωτήσω: Αυτός που θα εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ  θα είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο αυτό.
Βασίλης ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ποιός τό’ πε; Το Νοέμβριο του 2019 έγινε ένα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τροποποίησε το καταστατικό και αποφάσισε ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα είναι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τ. Χατζής:

Τώρα το λύσατε γιατί όσους ρώτησα μέχρι τώρα δεν ξέραν να μου απαντήσουν.
Βασίλης ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εγώ ήμουν ο εισηγητής του καταστατικού.
Τι ισχύει σύμφωνα με το καταστατικό:

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνονται, “η πολιτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ συγχρονίζεται στο Κίνημα Αλλαγής με όλα τα μέλη και τα στελέχη του να δραστηριοποιούνται πλέον στις Ενιαίες Οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής”. Αυτό θα ισχύει και για τα θεσμικά όργανα, όπως ο πρόεδρος, το Εθνικό Συμβούλιο, τα Κεντρικά Όργανα κλπ. Τα προβλεπόμενα κεντρικά όργανα από τα άρθρα του ισχύοντος Καταστατικού τροποποιούνται. Συγκεκριμένα: Το (38) για το Πολιτικό Συμβούλιο, το (39) για τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, το (51) για την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, και το (53) για την ΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας), συγκροτούνται από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα αντίστοιχα όργανα του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το νέο καταστατικό αναφέρει: “Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για όλη τη διάρκεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του Καταστατικού για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου”. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται μέχρι το 2021 η θητεία της κ. Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν δηλαδή λήγει και η θητεία της ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει:

“Όσοι είμαστε εδώ σήμερα έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε τον δρόμο μιας νέας συλλογικής προσπάθειας και να τον βρούμε και να τον περπατήσουμε, οικοδομώντας τη νέα ενότητα και τη μαχητική πρωτοπορία του χώρου, της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

• Μετά την εκλογική μάχη του Ιανουαρίου του 2015, στο 10ο Συνέδριο του Ιουνίου και αφού είχαν προηγηθεί η “Ελιά” και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπροστά στο ΠΑΣΟΚ ανοίχτηκαν δυο δρόμοι:

Ή να παραμείνει εντός των τειχών του και να επιχειρήσει να βγει απ’ αυτά συντεταγμένα για να επιστρέψει ως ανερχόμενο ρεύμα στην δημόσια ζωή. Ή να μετεξελιχθεί το ίδιο σε ένα νέο φορέα συσπειρώνοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου με αυτόνομο και ισότιμο ρόλο. Ενός φορέα που να διαρρήξει τα τείχη της απομόνωσης και να αποτελέσει τη συνέχεια και τη τομή στην πορεία της ευρύτερης παράταξης. Η ομόφωνη σχεδόν απόφαση του Συνεδρίου ήταν η επιλογή της μετεξέλιξης. Το Νοέμβριο του 2017, 220.000 πολίτες συνέρρευσαν και σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία συνυπέγραψαν με την εκλογή της Προέδρου την ίδρυση του νέου φορέα. Έτσι γεννήθηκε το Κίνημα Αλλαγής.

Με τον νέο φορέα, όχι χωρίς εμπόδια και προβλήματα αλλά με επιμονή και πίστη φθάσαμε ως εδώ. Στις εκλογές με το 8,2% και τους 22 βουλευτές. Παράλληλα άρχισε να διαμορφώνεται η στρατηγική, η προγραμματική μας πρόταση και η πολιτική μας γραμμή. Όχι χωρίς εμπόδια και προβλήματα, όχι χωρίς αναστολές και πισωγυρίσματα. Όμως όλες οι αποφάσεις για την αυτοδύναμη στρατηγική, την αυτόνομη πορεία μας, την σοσιαλδημοκρατική μας φυσιογνωμία, τον πολιτικό χώρο που εκφραζόμαστε στην ευρεία Κεντροαριστερά, σε κάθε βήμα υπήρξαν ομόφωνες. Με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη πρώτη γραμμή ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις σε κάποιες τακτικές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ