Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Κενό γράμμα” οι παροχές μητρότητας – Στη Βουλή τα εμπόδια και οι αποκλεισμοί από την Ελένη Βατσινά

Published

on

Τα αντικειμενικά προβλήματα και τα εμπόδια που καθιστούν “κενό γράμμα” τις παροχές μητρότητας φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με ερώτησή της προς τις υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.

Η κ.Βατσινά δίνοντας έμφαση στο σοβαρό ευρωπαϊκό και ελληνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας κάνει λόγο για “τιμωρητική” συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τις μητέρας αναφορικά με τα επιδόματα που δικαιούνται.

Κάνει αναφορά μάλιστα στα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία αίτησης εκ μέρους των μητέρων για τα επιδόματα, τα οποία προβλήματα τελικά αναδεικνύουν την έλλειψη ευελιξίας του κεντρικού κράτους και του σχεδιασμού “στο πόδι”.

Όπως σημειώνει η κ.Βατσινά “είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που για ελάχιστα ένσημα λιγότερα από τα 200 απαιτούμενα (γεγονός που μπορεί να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα της εργαζόμενης) δεν χορηγείται το επίδομα” κι έτσι, “αναγκάζονται να προβαίνουν σε υποβολή ενστάσεων στις αρμόδιες Επιτροπές του ΕΦΚΑ οι μητέρες ακόμα και με 199 ένσημα!”

Σημειώνεται μάλιστα πως, “όταν μια εργαζόμενη γυναίκα γίνεται μητέρα για δεύτερη ή και τρίτη φορά, είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι δεν θα είναι δικαιούμενη του ως άνω επιδόματος, καθώς αν έχει αποκτήσει τα τέκνα της διαδοχικά σε κοντινά χρονικά διαστήματα, πολύ δύσκολα θα συμπληρώνει τα 200 ένσημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η συχνή καταχρηστική εργοδοτική συμπεριφορά”.

Ένα ακόμα σπουδαίο ζήτημα που η Ελένη Βατσινά αναδεικνύει, φέρνοντάς το ενώπιον των Υπουργών, “είναι η περίπτωση που το επίδομα μητρότητας δεν καταβάλλεται όταν η μητέρα έχει συμπληρώσει 200 ένσημα σε διαφορετικούς φορείς ασφαλίσεως” και κάνει λόγο για “έναν αδικαιολόγητο περιορισμό, ιδίως αφού ο Εθνικός φορέας ασφαλίσεως είναι ένας και ενιαίος”.

Επίσης αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει και κάθε περίπτωση “απόρριψης χορηγήσεως επιδόματος μητρότητας σε μητέρες που έχουν οποιαδήποτε οφειλή προς το Δημόσιο”, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι δεδομένο “ότι για το επίδομα μητρότητας έπρεπε να θεσπιστεί ειδικό ακατάσχετο, λόγω και του σπουδαίου κοινωνικού χαρακτήρα του”.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε και να χορηγείται η δυνατότητα προγενέστερης ρυθμίσεως ή/και κατ’επιλογήν συμψηφισμού, κάτι το όποιο έχει αποκλεισθεί τελείως με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καν επίδομα και μητέρες με οφειλές λίγων ευρώ!

Καταλήγοντας, στην ερώτησή της, κάνει λόγο για “ανάλγητο χαρακτήρα που επιδεικνύει το Κράτος” και στις περιπτώσεις μητέρων που δε συμπληρώνουν τα 200 απαιτούμενα ένσημα αλλά θα δικαιούνταν επίδομα ανεργίας, όμως παραδόξως και άδικα “λόγω του ότι δεν έχουν λάβει το επίδομα μητρότητας, δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας”!

Απευθυνόμενη στις Υπουργούς η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι λόγω και των ιδιαίτερα κρίσιμων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στην Ελλάδα και μπροστά στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του θεσμού της μητρότητας και της οικογένειας, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την “ενίσχυση των εργαζόμενων μητέρων, με τη θέσπιση επιδομάτων μητρότητας άνευ χρονικών ή αριθμητικών προϋποθέσεων, άλλως με περισσότερο ευνοϊκές  προϋποθέσεις για την άρση των ισχυουσών αποκλεισμών”. Ρωτά επίσης τις υπουργπύς αν θα μεριμνήσουν, ώστε τα επιδόματα μητρότητας να είναι ακατάσχετα ώστε να μην αποκλείονται από αυτά μητέρες με οφειλές προς το Δημόσιο και αν πρόκειται να θεσμοθετήσουν “ένα δίκαιο σύστημα βάσει του οποίου η μητέρα θα προστατεύεται κατά προτεραιότητα και θα λαμβάνει εκτός επιδόματος και επίδομα ανεργίας σε περίπτωση που απωλέσει την εργασία της στη διάρκεια ή μετά τον τοκετό”.

Advertisement