Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Κεραυνοί” Χρηστίδη στην Κυβέρνηση: «Η ευαισθησία σας εξαντλήθηκε στο ζεϊμπέκικο του Πατούλη και τις διακοπές του Μηταρακη»

Published

on

Ομιλία του βουλευτή Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παύλου Χρηστίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

«Ηγέτη της εθνικής κλάψας» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παύλος Χρηστίδης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στις αναφορές του ότι τα κόμματα της αντιπολιτευσης υιοθετούν στάση «εθνικής κλάψας» και ότι η κυβέρνηση  καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση που μπορεί να συγκριθεί με την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά το 1821.

«Αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι καταστροφείς του έθνους και του κράτους; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εξέφρασαν αυτό το οποίο ζήσαμε για τετρακόσια χρόνια μέχρι το 1821, αν όχι η δικιά σας κυβέρνηση, η οποία από το 2019 μέχρι το 2023 είχε πεντακάθαρη δύναμη, εξουσία, πρωτοβουλία να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα; Ποιος είναι ο ηγέτης της εθνικής κλάψας, αν όχι αυτός που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποιαδήποτε φυσική καταστροφή την κατηγοριοποιούσε πολιτικά, αλλά τώρα ως επικεφαλής της κυβέρνησης, διαρκώς, από την πρώτη στιγμή ψάχνει δικαιολογίες για να κρυφτεί;».

Ο κος. Χρηστίδης στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η ευαισθησία σας εξαντλήθηκε στο ζεϊμπέκικο του Πατούλη και τις διακοπές του Μηταράκη. Μόνο από αυτούς τολμήσατε να πάρετε πίσω την στήριξη».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι έχετε κάνει λάθη. Δεν έχετε κάνει όλα όσα περνούσαν από το δικό σας χέρι. Και αυτά τα λάθη δεν μπορεί να συνοδεύονται από την ύβρη και την αλαζονεία την οποία χρησιμοποιείτε στον δημόσιο διάλογο», τόνισε. 

Σχολιάζοντας την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη, σημείωσε: «Ίσως είναι μία ευκαιρία για τον κύριο Στυλιανίδη να πάρει το βήμα κάποια στιγμή και να μας πει το τι έκανε δυόμισι χρόνια σε ένα υπουργείο το οποίο δεν έχει καν οργανόγραμμα».

«Που είναι ο επιτελικός και πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός; Που είναι το επιτελικό κράτος; Χάθηκε στις καταστροφές που η μία ακολουθεί την άλλη, στην ασυνέπεια λόγων και πράξεων, στον τρόπο με τον οποίο λέτε πολλά, αλλά κάνετε πολύ λίγα, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί σας όλα τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρηστίδη στην Ολομέλεια της 13ης Σεπτεμβρίου 2023:

Advertisement

− Η θλίψη και η αγανάκτηση έχουν μετατραπεί σε μια απολύτως δικαιολογημένη οργή. Μια οργή, η οποία βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο πολλές φορές το πολιτικό σύστημα και η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να βρει χιλιάδες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τις παραλείψεις της, τα λάθη της, τις καθυστερήσεις της μπροστά στους πολίτες. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ακόμα πιο εξοργιστικό, όταν κατά τη διάρκεια διαχείρισης της κρίσης αυτής,  αντί να βγουν άνθρωποι να αναλάβουν με γενναιότητα και σοβαρότητα την πολιτική ευθύνη και να πουν ότι έσφαλαν γιατί δεν πήραν τις κατάλληλες αποφάσεις, την κρίσιμη στιγμή, κουνάνε και το δάχτυλο στους Έλληνες πολίτες και στους Έλληνες βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην αντιπολίτευση.

− Ο κύριος υπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επί της ουσίας ήρθε και μας είπε ότι κάποιοι από εμάς ηγούμαστε της εθνικής κλάψας και την ίδια ώρα δικαιολόγησε την προσπάθεια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτό το οποίο καλείται να διαχειριστεί είναι μία κατάσταση που μπορεί να συγκριθει με την ανασυγκρότηση της χώρας μετά το 1821.  Και πραγματικά αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι καταστροφείς του έθνους και του κράτους; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εξέφρασαν αυτό το οποίο ζήσαμε για τετρακόσια χρόνια μέχρι το 1821, αν όχι η δικιά σας κυβέρνηση, η οποία από το 2019 μέχρι το 2023 είχε πεντακάθαρη δύναμη, εξουσία, πρωτοβουλία να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα; Ποιος είναι ο ηγέτης της εθνικής κλάψας, αν όχι αυτός που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποιαδήποτε φυσική καταστροφή την κατηγοριοποιούσε πολιτικά, αλλά τώρα ως επικεφαλής της κυβέρνησης, διαρκώς, από την πρώτη στιγμή ψάχνει δικαιολογίες για να κρυφτεί;

− Ερχόμαστε να δούμε την υπουργοποίηση ενός ανθρώπου, ο οποίος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να κάνει Πολιτική Προστασία. Και ίσως είναι και μία ευκαιρία για τον κύριο Στυλιανίδη να πάρει το βήμα κάποια στιγμή και να μας πει το τι έκανε δυόμισι χρόνια σε ένα υπουργείο το οποίο δεν έχει καν οργανόγραμμα.

− Πού είναι ο επιτελικός και πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός; Που είναι το επιτελικό κράτος; Χάθηκε στις καταστροφές που η μία ακολουθεί την άλλη, στην ασυνέπεια λόγων και πράξεων, στον τρόπο με τον οποίο λέτε πολλά, αλλά κάνετε πολύ λίγα, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί σας όλα τα τελευταία χρόνια.

− Περίπου 20 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να μας πείτε εάν η ευαισθησία σας εξαντλείται σε έναν χορό ή σε έναν υπουργό ο οποίος πήγε διακοπές κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Μόνο από αυτούς τολμάτε να πάρετε πίσω την εντολή. Δεν τολμάτε να πάρετε πίσω την εντολή από τους περιφερειάρχες οι οποίοι διοικούν περιοχές 5, 10 και 12 χρόνια και έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα, από τους υπουργούς αυτούς οι οποίοι δεν έχουν ακούσει κανέναν από τους επιστήμονες εγκαίρως για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα και φυσικά από όλους εκείνους οι οποίοι σήμερα πρέπει να μας πουν με ποιες προδιαγραφές έφτιαξαν τα έργα μετά τον Ιανό, ποιους ρώτησαν, με ποιο τρόπο προχώρησαν. 

− Για ποιο λόγο ξαναφέρνετε το ίδιο νομοσχέδιο μέσα σε ένα χρόνο; Το είχατε φέρει πριν από ένα χρόνο, πάλι το είχατε ψηφίσει, το είχατε εισηγηθεί και οι συνάδελφοί σας της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χειροκροτούν σήμερα σαν να φέρνετε κάτι διαφορετικό. 

− Όσον αφορά το άρθρο 3, είναι αδιανόητο ένας δικαστικός αμέσως μετά την αφυπηρέτηση του να αναλαμβάνει τέτοιου είδους θέσεις.

Advertisement

− Άρθρο 10: Κανένας σεβασμός στην ισότητα των φύλων. Στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να «ξεριζώσουμε» τις αντιλήψεις, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες γύρω από την ισότητα ανδρών και γυναικών. Πώς γίνεται αυτό πράξη όταν είναι προφανές ότι μοριοδοτούνται πολύ περισσότερο μια κατηγορία αντρών από μια γυναίκα η οποία θέλει να μπει στη δικαστική αστυνομία; Πως είναι αυτό κάτι το οποίο κάνει το κράτος μας; Να δημιουργεί ένα παράδειγμα μέσω του οποίου αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ξεριζώνεται μία αντίληψη στην ελληνική κοινωνία ότι κάποιοι εξαιτίας του φύλου τους ή εξαιτίας αύριο το πρωί του χρώματός τους ή εξαιτίας του θρησκεύματος τους, είναι πιο προνομιούχοι από κάποιους άλλους. 

− Ένα ευνομούμενο κράτος, είναι ένα κράτος το οποίο είναι πρότυπο, ένα κράτος το οποίο σχεδιάζει, υλοποιεί και λογοδοτεί όταν κάνει λάθος. Γιατί πρέπει να καταλάβετε και εσείς και να το καταλάβουν και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί ότι έχετε κάνει λάθη. Δεν έχετε κάνει όλα όσα περνούσαν από το δικό σας χέρι. Και αυτά τα λάθη δεν μπορεί να συνοδεύονται από την ύβρη και την αλαζονεία την οποία χρησιμοποιείτε στον δημόσιο διάλογο.

Advertisement