ΚΙΝΑΛ: “Άνοιγμα με ασφάλεια- όπως ακριβώς προτείναμε πρώτα εμείς!”

ΚΙΝΑΛ: “Άνοιγμα με ασφάλεια- όπως ακριβώς προτείναμε πρώτα εμείς!”

Η τακτική “άνοιξε – κλείσε” δεν είναι αποτελεσματική για την κοινωνία και την οικονομία, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο νέων κυμάτων πανδημίας. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες ένα σχέδιο ανοίγματος με ασφάλεια, ώστε να επανέλθει σταδιακά η ζωή στις υγειονομικά ασφαλείς ζώνες/περιοχές της περιφέρειας. Την ίδια προσέγγιση επιβεβαίωσε σήμερα ο καθηγητής πολιτικών της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε διαφορετικές ζώνες.

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας:

  • Χρήση μάσκας παντού
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα
  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. 
  • Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. 
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. 
  • Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές  άνοιγμα.
  • Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή» και σε ευπαθείς ομάδες.

 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουμε ότι αναδείξαμε από τις 19 Νοεμβρίου ότι τα εγκαταλελειμμένα από την κυβέρνηση και τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί σφύριζαν αδιάφορα. Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές είναι τραγικά. Και αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων. Πρέπει έστω και τώρα να γίνουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις που καθυστερημένα προκηρύχθηκαν, να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, να ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να γίνουν προμήθειες μηχανημάτων για τεστ και έλεγχο της διασποράς του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ