ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ για 1η κατοικία: “Αυτές είναι οι προτάσεις μας”
Την επαναφορά του νόμου Κατσέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και το δικαίωμα των «κόκκινων» δανειοληπτών να αγοράσουν το δάνειό τους πριν μεταβιβαστεί από την τράπεζα σε fund προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΚΙΝΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ενημερωτικό σημείωμά του, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου, ενώ για το 2020 έχουν προγραμματιστεί περίπου 50.000 πλειστηριασμοί.
Αναφέρει, ακόμη, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας απέτυχε, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (24/1/2020) έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης 41.257 δανειολήπτες, αλλά έχουν υποβληθεί στις τράπεζες μόνο 1.821 αιτήσεις, έχουν δοθεί από τις τράπεζες 649 προτάσεις ρύθμισης δανείου και έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες 234 προτάσεις με κρατική επιδότηση σε 145 περιπτώσεις.
Οι τράπεζες, σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, «αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών, έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πώλησης των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται πλέον και από τις εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους».
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ
«Με τροπολογία που καταθέσαμε δύο φορές (στο Ν.4638/2019 και το N.4649/2019)», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ,
«προβλέπεται η επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας του Ν.3869/2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, με αυστηρές προϋποθέσεις που συνυπολογίζουν το πραγματικό εισόδημα, το προφίλ του δανειολήπτη και την αξία του ακινήτου,
παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης της συνεισφοράς του Δημοσίου του άρθρου 76 του ν. 4605/2019, για τη βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τη βέλτιστη αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές,
εισάγεται το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου, πριν αυτό μεταβιβαστεί σε ένα fund, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να το αγοράσει ο ίδιος και, μάλιστα, σε σημαντικά υψηλότερη τιμή, γεγονός που εξασφαλίζει στην τράπεζα καλύτερες τιμές πώλησης, αντισταθμίζοντας τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ομάδα των δανείων που προορίζονταν για πώληση
παρέχεται δυνατότητα στο δανειολήπτη να αναχρηματοδοτήσει την οφειλή του με ευνοϊκότερους όρους, είτε με τις δικές του δυνάμεις, είτε από πιστωτικά ιδρύματα, είτε από τον προσωπικό του περίγυρο».
Πηγη Enikonomia