ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KINAΛ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη “βάφτισε” το “ρουσφέτι” στο δημόσιο, “αριστεία”!
Ανακοίνωση Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής
Με τα βαρύγδουπα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα ξαναδούμε 80χρονους, άσχετους με το αντικείμενο διοικητές σε νοσοκομεία και λοιπά νομικά πρόσωπα του κράτους. Αν δει όμως κανείς λίγο πιο προσεκτικά τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, θα διαπιστώσει ότι οι φαιδρές επιλογές διοικήσεων της κυβέρνησης που διασύρθηκαν στα social media, θα περνούσαν όλες με άριστα αυτά τα περισπούδαστα τεστ που ανακοινώνει η κυβέρνηση.
KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η ΝΔ, λέει ότι θα θέσει ελάχιστα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει κάποιος υποψήφιος διοικητής νομικού προσώπου. Τέτοια τυπικά προσόντα, όμως, που τα διαθέτουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν ένα οποιοδήποτε πτυχίο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, για να μπορούν όλοι οι κομματικά εκλεκτοί της ΝΔ να περάσουν ως υποψήφιοι στο 2ο στάδιο διαλογής των υποψηφίων, στο οποίο τον λόγο έχουν τα υψηλά κομματικά στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα, την κατάταξη των βιογραφικών των υποψηφίων διοικητών θα κάνει μια 5μελής επιτροπή με τρία από τα 5 μέλη – η αποφασίζουσα πλειοψηφία δηλαδή – να είναι γενικοί γραμματείς κι ο έμπιστος του κ. Μητσοτάκη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί εδώ, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει με ερώτησή του στη Βουλή το γεγονός ότι ο εν λόγω πρόεδρος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή χωρίς να έχει τα προσόντα που θέτει ο νόμος, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε. Πως μπορεί, λοιπόν, κάποιος που δεν πληροί ο ίδιος τα κριτήρια τοποθέτησής του σε μια θέση διοικητή, να αποφασίζει για την επιλογή όλων των διοικητών του Δημοσίου;
Σε ό,τι αφορά την μοριοδότηση των υποψηφίων διοικητών, αποτελεί μεγάλη παράλειψη η παντελής απουσία μοριοδότησης της φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Η ΕΣΔΔΑ αποτελεί την παραγωγική σχολή στελεχών ταχείας εξέλιξης του Δημοσίου, ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 για να παράξει στελέχη για τους Δημόσιους φορείς άριστα καταρτισμένα με βαθιά γνώση των διαδικασιών και απαιτήσεων μιας σύγχονης δημόσιας διοίκησης. Στην σχολή έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και κόπος, και η παράλειψή της από την διαδικασία για την οποία ουσιαστικά ιδρύθηκε – τη στελέχωση των ανώτερων κλιμακίων της δημόσιας διοίκησης, συνιστά βαρύτατο ατόπημα που σκοπό έχει την περαιτέρω απαξίωση του Δημοσίου προς όφελος αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στις διατάξεις του νόμου Πεπονή με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΑΣΕΠ και πολέμησε το ρουσφέτι στην Ελλάδα. Το ΑΣΕΠ πολεμήθηκε λυσσαλέα αλλά άντεξε γιατί αποκρίνεται σε μια ανάγκη του ελληνικού λαού: την ανάγκη για αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το ΑΣΕΠ. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δείχνει ότι η ΝΔ προσλαμβάνει μεγάλο αριθμο προσωπικού στο Δημόσιο με εξαρτημένη σχέση εργασίας (συμβασιούχους, μετακλητούς κλπ) ώστε να δημιουργεί εκ νέου έναν στρατό κομματικών ομήρων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΑΣΕΠ αποτελεί εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει το Δημόσιο, δηλαδή να προσλαμβάνει τους κομματικούς εκλεκτούς υπό την ψευδεπίγραφη ταμπέλα ότι είναι άξια στελέχη του ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχουν, προφανώς, προβλήματα που δυσκολεύουν τους συμβούλους του ΑΣΕΠ να διεκπεραιώσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες πρόσληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ κάνει ένσταση με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να συμβουλευτεί το πρόγραμμά μας όπου έχουμε αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ και να αντιγράψει από εκεί προτάσεις. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας επίλυσης των ενστάσεων. Προτείνουμε, επίσης, τη στάθμιση του βαθμού πτυχίου κάθε υποψηφίου ανάλογα με την κατάταξη του πανεπιστημίου από το οποίο αποφοίτησε στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατά το οποίο απόφοιτοι «εύκολων» σχολών με υψηλούς βαθμούς υπερτερούν αποφοίτων μεγάλων πανεπιστημίων που η υψηλή βαθμολογία επιτυγχάνεται δυσκολότερα. Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν διατηρώντας πάντα το εχέγγυο της ανεξαρτησίας του ΑΣΕΠ και της απόλυτης απομάκρυνσής του από τις κομματικές παρεμβάσεις.